altmarius

cultură şi spiritualitate

Mark Twain

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Samuel Langhorne Clemens
Mark Twain Sarony.jpg
Fotografia realizată de Napoleon Sarony
Pseudonim Mark Twain
Naștere 30 noiembrie 1835
Florida, Missouri, SUA
Deces 21 aprilie 1910 (74 de ani)
Redding, Connecticut, SUA
Ocupație scriitor
Naționalitate american
Căsătorit(ă) cu Olivia Langdon Clemens între 1870-1904
Copii Langdon, SusyClaraJean
Activitatea literară
Specie literară ficțiune, ficțiune istorică, literatură pentru copiinon-ficțiune, literatură de călătorie, satirăeseu, literatură filozofică, comentarii sociale, critic de literatură
Opere semnificative Aventurile lui Tom Sawyer”, „Prinț și cerșetor”, „Aventurile lui Huckleberry Finn” și „Un yankeu la curtea regelui Arthur”.
Note
Mark Twain Signatures-2.svg
Portret al lui Mark Twain
https://www.mediawiki.org/wiki/Special:MyLanguage/Extension:TimedMe...">descărca un player</a> pentru a-l reda direct în navigator.</video></div>">Fișier:Mark Twain at Stormfield (1909).webm
Mark Twain (1909)

Samuel Langhorne Clemens (n. 30 noiembrie 1835 – d. 21 aprilie 1910)[1] , cunoscut sub pseudonimul literarMark Twain, a fost un scriitorsatirist și umorist american, autorul popularelor romane „Aventurile lui Tom Sawyer”, „Prinț și cerșetor”, „Aventurile lui Huckleberry Finn” și „Un yankeu la curtea regelui Arthur”.

În ciuda problemelor sale financiare, Twain a fost renumit pentru umorul și buna sa dispoziție, datorită cărora s-a bucurat de o popularitate imensă în întreaga lume. La apogeu, el a fost probabil cel mai popular american din acea vreme. În 1907, publicul s-a înghesuit la Expoziția Jamestown doar ca să-l zărească pe Mark Twain. S-a bucurat de prietenia mai multor celebrități, între care autorul și criticul literar William Dean Howells, politicianul și autorul Booker T. Washington, inginerul și inventatorul Nikola Tesla, scriitoarea Helen Keller și magnatul Henry Huttleston Rogers. Autorul american William Faulkner a scris despre Twain că a fost „părintele literaturii americane”[2].

Twain a murit în 1910 și este înmormântat la Elmirastatul New York.

Biografie

Copilăria și tinerețea

Samuel Langhorne Clemens s-a născut în localitatea Hannibalstatul Missouri, intr-un hambar,fiul lui John Marshall Clemens (13 august 1798 – 24 martie 1847) și Jane Lampton Clemens (18 iunie 1803 – 27 octombrie1890), al șaselea din șapte copii.Se spune ca a avut o copilarie nefericita.Doar un frate și o soră au ajuns la vârsta maturității, și anume Orion Clemens (17 iulie 1825 - 11 decembrie 1897), respectiv Pamela (19 septembrie 1827 -31 august 1904). Una din surorile sale, Margaret (31 mai 1830 - 17 august 1839) a decedat când Samuel avea patru ani, iar fratele său Benjamin (8 iunie 1832 - 12 mai 1842) a murit trei ani mai târziu. Alt frate mai mare, Pleasant (1828 - 1829), nu a trăit decât trei luni. Samuel a avut și un frate mai tânăr, Henry Clemens (13 iulie 183821 iunie 1858).

Vas cu zbaturi pe Mississippi

Când Samuel avea patru ani, familia s-a mutat la Hannibal, un oraș portuar pe fluviul Mississippi, care mai târziu a servit ca inspirație pentru orașul fictiv St. Petersburg din „Aventurile lui Tom Sawyer” și „Huckleberry Finn”. Missouri s-a numărat printre statele americane în care sclavia a fost legală din 1821, și de la o vârstă fragedă Twain a fost expus sclaviei, temă pe care a explorat-o în operele sale. Ca amănunt interesant, Twain a fost daltonist, fapt care i-a stimulat discuțiile ironice din cercurile sociale de atunci. În 1847, când Twain avea unsprezece ani, tatăl său s-a îmbolnăvit de pneumonie și a decedat în luna martiedin același an. La scurt timp după aceea, Twain și-a găsit de lucru ca ucenic la un tipograf; la vârsta de șaisprezece ani a început să scrie articole amuzante și schițe. La optsprezece ani a plecat din Hannibal, lucrând ca tipograf la New York,PhiladelphiaSt. Louis și Cincinnati.

La 22 de ani, Twain s-a intors în Missouri. În timpul unei călătorii la New Orleans pe fluviul Mississippi, pilotul vasului, pe nume „Bixby”, l-a inspirat pe Clemens să devină pilot de vas cu zbaturi, meserie care pe atunci era una din cele mai bine plătite profesii din America.

Datorită faptului că vasele cu zbaturi din acea perioadă erau construite dintr-un lemn foarte uscat și ușor inflamabil, nu se foloseau nici un fel de lămpi sau felinare pentru iluminat, ceea ce făcea deplasarea foarte dificilă în timpul nopții. Piloții erau nevoiți să cunoască cursul fluviului în cele mai mici detalii pentru a putea opri la sutele de porturi și pontoane de pe maluri. Clemens a studiat cu meticulozitate cursul fluviului pe o distanță de aproximativ două mii de mile (3200 km) timp de mai bine de doi ani până a primit brevetul de pilot în 1859. În timp ce se pregătea pentru obținerea licenței de pilot, Samuel l-a convins pe fratele său mai tânăr, Henry Clemens, să lucreze împreună cu el pe Mississippi. Henry a fost ucis la data de 21 iunie 1858, când vasul pe care servea a explodat. Samuel s-a autoînvinovățit pentru moartea fratelui său și s-a considerat responsabil pentru tot restul vieții sale. În ciuda acestui fapt, a continuat să lucreze ca pilot pe fluviu până la izbucnireaRăzboiului civil din America în 1861, când traficul de pe Mississippi a fost mult redus.

Missouri, deși stat sclavagist și considerat ca făcând parte din Sud, nu a făcut parte din Statele Confederate ale Americii și a rămas loial Uniunii. Când a început războiul, Twain și prietenii săi au format o miliție confederată (eveniment descris în1885 în nuvela „The Private History of a Campaign That Failed”), dar nu au fost implicați în acțiuni militare și miliția s-a destrămat după două săptămâni. Prietenii săi s-au înrolat în armata confederată; Twain s-a alăturat fratelui său Orion, care fusese numit secretar al guvernatorului statului Nevada, și a plecat spre vest. Au călătorit mai bine de două săptămâni într-o diligență peste Marile Câmpii și Munții Stâncoși până la orașul minier Virginia City, statul Nevada. Aceste aventuri în „Vestul Sălbatic” au contribuit semnificativ la formarea sa ca scriitor și au format baza celui de-al doilea roman al său, „Roughing It” (în traducere românească „Sub cerul liber”).

Mark Twain în tinereţe

Ajuns în Nevada, Twain a devenit miner, sperând să se îmbogățească descoperind argint. A petrecut mult timp în tabăra minieră alături de tovarășii săi - încă o experiență de viață de care s-a folosit în activitatea literară. După eșecul ca miner, a găsit de lucru la un ziar din Virginia City numit „the Daily Territorial Enterprise”. Acolo a început să folosească pseudonimul literar „Mark Twain”.

Viața ca scriitor

În 1867, călătorind prin Europa și Orientul Mijlociu (eveniment aflat la baza colecției de scrisori de călătorie The Innocents Abroad), Twain l-a cunoscut pe Charles Langdon, care i-a arătat o fotografie a surorii sale, Olivia. Twain susține că s-a îndrăgostit la prima vedere; abia în anul următor a cunoscut-o pe Olivia. Cei doi s-au logodit în 1869 și s-au căsătorit în februarie 1870, la Elmira, New York. După ce s-au stabilit la Buffalo, Olivia a născut un băiat, Langdon, care din nefericire a murit de difterie la vârsta de un an și șapte luni. Twain și soția au mai avut trei fiice: Susy, Clara și Jean Clemens. Căsnicia lor a durat timp de 34 de ani, până la decesul Oliviei în 1904.

Twain a trăit mai mult decât Jean și Susy. El a trecut printr-o perioadă de depresie profundă, începută în 1896, pe când se afla într-un turneu de lecturi în Anglia, la aflarea veștii că fiica sa favorită, Susy, a murit de meningită. Decesul soției, precum și decesul altei fiice, Jean, la 24 decembrie 1909, i-a adâncit depresia.[3]

În 1909, Twain este citat ca spunând:[4]

„Am sosit cu Cometa Halley în 1835. Va apărea din nou la anul, și mă aștept să mă duc cu ea. Ar fi cea mai mare dezamăgire a vieții mele dacă nu mă duc cu cometa lui Halley. Atotputernicul a spus, fără îndoială: «Aici sunt ciudații ăștia doi, fără rost; au sosit împreună, trebuie să plece împreună».”

Samuel Langhorne Clemens - Mark Twain - a murit de angină pectorală la 21 aprilie 1910 în Redding, Connecticut. La aflarea veștii, președintele Statelor Unite,William Howard Taft a declarat:[5]

„Mark Twain a dat bucurie -- distracție cu adevărat intelectuală -- la milioane de oameni, iar operele sale vor continua să facă plăcere altor milioane din generațiile următoare... Umorul său a fost american, dar el a fost aproape la fel de apreciat de englezi și alte nații ca și de conaționalii săi. El a creat o parte trainică a literaturii americane.”

Mark Twain a fost înmormântat lângă soția sa în cimitirul Woodlawn din Elmira, statul New York.[6]

Concepții

Mark Twain se opune si condamnă Războiul Filipino-American (1899-1913). De asemenea, în anii 1860 și 1870 se opune intervenției americane în Insulele Hawaii.

„Nu pot înțelege cum un om cu suficient simț al umorului poate fi vreodată religios; doar dacă nu își închide intenționat ochii minții, ținându-i cu forța strânși. Biblia este interesantă. Conține o rafinată poezie și ceva fabule istețe. Și povestiri în care sângele băltește. Contine și ceva principii morale utile. Ca și o groază de obscenitate. Totul îngrămădit peste o mie de minicuni.”

Bibliografie

Biblioteca lui Mark Twain
 • (1867) Advice for Little Girls (ficțiune)
 • (1867) The Celebrated Jumping Frog of Calaveras County (ficțiune)
 • (1868) General Washington's Negro Body-Servant (ficțiune)
 • (1868) My Late Senatorial Secretaryship (ficțiune)
 • (1869) The Innocents Abroad (scrieri de călătorie, non-ficțiune)
 • (1870-71) Memoranda (monthly column for The Galaxy magazine)
 • (1871) Mark Twain's (Burlesque) Autobiography and First Romance (ficțiune)
 • (1872) Roughing It (non-ficțiune)
 • (1873) The Gilded Age: A Tale of Today (ficțiune)
 • (1875) Sketches New and Old (povestiri ficționale)
 • (1876) Old Times on the Mississippi (non-ficțiune)
 • (1876) The Adventures of Tom Sawyer (ficțiune)
 • (1876) A Murder, a Mystery, and a Marriage (ficțiune); (1945, ediție privată), (2001, Atlantic Monthly).[7]
 • (1877) A True Story and the Recent Carnival of Crime (povestiri)
 • (1878) Punch, Brothers, Punch! and other Sketches (povestiri ficționale)
 • (1880) A Tramp Abroad (literatură de călătorie)
 • (1880) 1601: Conversation, as it was by the Social Fireside, in the Time of the Tudors (ficțiune)
 • (1882) The Prince and the Pauper (ficțiune)
 • (1883) Life on the Mississippi (non-ficțiune)
 • (1884) Adventures of Huckleberry Finn (ficțiune)
 • (1889) A Connecticut Yankee in King Arthur's Court (ficțiune)
 • (1892) The American Claimant (ficțiune)
 • (1892) Merry Tales (povestiri ficționale)
 • (1893) The £1,000,000 Bank Note and Other New povestiri (povestiri ficționale)
 • (1894) Tom Sawyer Abroad (ficțiune)
 • (1894) Pudd'nhead Wilson (ficțiune)
 • (1896) Tom Sawyer, Detective (ficțiune)
 • (1896) Personal Recollections of Joan of Arc (ficțiune)
 • (1897) How to Tell a Story and other eseuri (eseuri non-ficțiune)
 • (1897) Following the Equator (scrieri de călătorie, non-ficțiune)
 • (1900) The Man That Corrupted Hadleyburg (ficțiune)
 • (1901) Edmund Burke on Croker and Tammany (satiră politică)
 • (1902) A Double Barrelled Detective Story (ficțiune)
 • (1904) A Dog's Tale (ficțiune)
 • (1905) King Leopold's Soliloquy (satiră politică)
 • (1905) The War Prayer (ficțiune)
 • (1906) The $30,000 Bequest and Other povestiri (ficțiune)
 • (1906) What Is Man? (eseu)
 • (1907) Christian Science (non-ficțiune)
 • (1907) A Horse's Tale (ficțiune)
 • (1907) Is Shakespeare Dead? (non-ficțiune)
 • (1909) Captain Stormfield's Visit to Heaven (ficțiune)
 • (1909) Letters from the Earth (ficțiune, publicat postum)
 • (1910) Queen Victoria's Jubilee (non-ficțiune)
 • (1916) The Mysterious Stranger (ficțiune, eventual nu de Twain, publicat postum)
 • (1924) Mark Twain's Autobiography (non-ficțiune, publicat postum)
 • (1935) Mark Twain's Notebook (publicat postum)
 • (1969) The Mysterious Stranger (ficțiune, publicat postum)
 • (1985) Concerning the Jews (publicat postum)
 • (1992) Mark Twain's Weapons of Satire: Anti-Imperialist Writings on the Philippine-American WarJim Zwick, ed. (Syracuse University Press) ISBN 0-8156-0268-5 (anterior necolectate, publicat postum)
 • (1995) The Bible According to Mark Twain: Writings on Heaven, Eden, and the Flood (publicat postum)

Note

 1. ^ The Mark Twain House. „The Man > Biography. Accesat la 24 octombrie 2006.
 2. ^ Jelliffe, Robert A. (1956). Faulkner at Nagano. Tokyo: Kenkyusha, Ltd
 3. ^ The Mark Twain House. Accesat la 17 noiembrie 2006.
 4. ^ Albert Bigelow Paine. „Mark Twain, a Biography. Accesat la 1 noiembrie 2006.
 5. ^ Esther Lombardi, about.com. „Mark Twain (Samuel Langhorne Clemens). Accesat la 1 noiembrie 2006.
 6. ^ Elmira Travel Information, accesat 4 martie 2013.
 7. ^ Barber, Greg (2001-06-25). „A Mysterious Manuscript” (HTML). Mark Twain: Media Watch Special Report. PBS Online News Hour. Accesat la 9 octombrie 2006.

Referințe

 • Ken Burns, Dayton Duncan, and Geoffrey C. Ward - Mark Twain: An Illustrated Biography. New York: Alfred A. Knopf, 2001 (ISBN 0-375-40561-5)
 • Gregg Camfield - The Oxford Companion to Mark Twain. New York: Oxford University Press, 2002 (ISBN 0-19-510710-1)
 • James M. Cox - Mark Twain: The Fate of Humor. Princeton University Press, 1966 (ISBN 0-8262-1428-2)
 • Everett Emerson - Mark Twain: A Literary Life. Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 2000 (ISBN 0-8122-3516-9)
 • Shelley Fisher Fishkin, ed. - A Historical Guide to Mark Twain. New York: Oxford University Press, 2002 (ISBN 0-19-513293-9)
 • Jason Gary Horn - Mark Twain: A Descriptive Guide to Biographical Sources. Lanham, Md.: Scarecrow Press, 1999 (ISBN 0-8108-3630-0)
 • William Dean Howells - My Mark Twain. Mineloa, New York: Dover Publications, 1997 (ISBN 0-486-29640-7)
 • Fred Kaplan - The Singular Mark Twain: A Biography. New York: Doubleday, 2003 (ISBN 0-385-47715-5)
 • Justin Kaplan - Mr. Clemens and Mark Twain: A Biography. New York: Simon and Schuster, 1966 (ISBN 0-671-74807-6)
 • J. R. LeMaster and James D. Wilson, eds - The Mark Twain Encyclopedia. New York: Garland, 1993 (ISBN 0-8240-7212-X)
 • Patrick K. Ober - Mark Twain and Medicine: Any Mummery Will Cure. Columbia: University of Missouri Press, 2003 (ISBN 0-8262-1502-5)
 • Albert Bigelow Paine - Mark Twain, A Biography: The Personal and Literary Life of Samuel Langhorne Clemens. New York: Harper & Bros., 1912. (ISBN 1-84702-983-3)
 • Ron Powers - Dangerous Water: A Biography of the Boy Who Became Mark Twain. New York: Da Capo Press, 1999. (ISBN 0-306-81086-7)
 • Ron Powers - Mark Twain: A Life. New York: Random House, 2005. (0-7432-4899-6)
 • R. Kent Rasmussen - Critical Companion to Mark Twain: A Literary Reference to His Life and Work. New York: Facts On File, 2007. (Revised edition of Mark Twain A to Z) (ISBN 0-8160-6225-0)
 • R. Kent Rasmussen, ed - The Quotable Mark Twain: His Essential Aphorisms, Witticisms and Concise Opinions. Chicago: Contemporary Books, 1997 (ISBN 0-8092-2987-0)

Vezi și

Legături externe

Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate deMark Twain
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate deMark Twain.
Wikisursă
La Wikisursă există texte originale legate de Mark Twain

Vizualizări: 96

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor