altmarius

cultură şi spiritualitate

Louis de Funès

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Louis de Funès într-o scenă din filmul "Jandarmul şi extratereştrii"

Louis de Funès (născut Louis Germain David de Funès de Galarza la 31 iulie 1914 – d. 27 ianuarie 1983) a fost un actor francez de film.

S-a bucurat de un succes enorm în majoritatea țărilor Europei și vestul Asiei timp de mai mulți ani, dar a rămas aproape necunoscut în țările anglofone.[necesită citare] Într-un sondaj de opinie din 1968 a fost votat cel mai popular actor francez. [1] Majoritatea filmelor sale de succes, ca de exemplu cele din seria Jandarmul din Saint-Tropez (Le gendarme de Saint-Tropez), sunt bazate pe gaguri vizuale (slapstick); deși de Funès putea interpreta și roluri serioase cu o subtilitate suficientă, a fost renumit mai ales pentru grimasele și expresiile faciale exagerate.

Biografie

Părinții săi, Carlos Luis de Funès de Galarza (de profesie avocat) și Leonor Soto Reguera, s-au mutat din SevillaSpania, în Franța în anul 1904, după ce familiile lor s-au opus căsătoriei. Louis s-a născut la Courbevoie, o suburbie a Parisului. După ce și-a terminat studiile la Paris, el nu a avut succes înaintea carierei de actor, fiind mereu concediat din posturi modeste. A devenit pianist și a cântat în localuri,[2] talentul său muzical fiind evidențiat mai târziu în filme precum Le Corniaud și Le Grand Restaurant. Familia sa apartinea nobilimii din Sevilla. Tatal sau, Carlos Luis de Funes de Galarza (1875-1934), era avocat si apoi s-a facut bijutier. Mama sa Leonor Soto Reguera (1879-1957), era casnica, fata unui notar din Ortigueira (La Coruña), unde de altfel, sunt ingropati amandoi.

Louis s-a casatorit prima data in Saint-Étienne pe 27 aprilie 1936 cu Germaine Louise Elodie Carroyer. Din aceasta casatorie a rezultat un baiat : Daniel Charles Louis (nascut in 12 iulie 1937).

Divortat pe 13 noiembrie 1942, s-a recasatorit pe 20 aprilie 1943 cu Jeanne Augustine Barthélémy, stranepoata lui Guy de Maupassant , care-I va da 2 copii : Patrick Charles (nascut pe 27 ianuarie 1944), actualmente medic radiolog si Olivier Pierre (nascut pe 11 august 1949), actualmente commandant in Air France.

De Funès și-a început cariera de artist în piese de teatru, în care s-a bucurat de un succes moderat. Chiar și în timpul carierei cinematografice, el a continuat să apară în piese de teatru. Popularitatea a început să-i crească în urma aparițiilor pe marele ecran în comedii, devenind vedetă cu filme ca Ah! Les belles bacchantes și Le Mouton à cinq pattes („Mielul cu cinci picioare”). A apărut în mai multe filme cu marii actori francezi din vremea respectivă, inclusiv Bourvil (în La Grande Vadrouille (Marea hoinăreală) și Le Corniaud) șiJean Gabin (în Le Tatoué și Le Gentleman d'Epsom). Ajuns la vârsta de 49 de ani, popularitatea i-a ajuns la apogeu în urma succesului imens al filmului Jandarmul din Saint-Tropez. Timp de mai bine de treizeci de ani, până la lansarea filmului Titanic în 1997Marea hoinăreală a fost filmul cu cel mai mare succes de casă din Franța.

În majoritatea filmelor sale, personajele interpretate de Louis de Funès au în comun mai multe caracteristici: un tip de vârstă medie, predispus la hiperactivitate, rea-credință și un temperament incontrolabil. Alături de statura mică și contorsiunile faciale tip Jerry Lewis, această hiperactivitate produce un mare efect comic, mai ales în contrast cu rolurile lui Bourvil de om calm, binevoitor și bine dispus.

Spre sfârșitul carierei sale, de Funès a suferit de o problemă cu inima, ca urmare a unui atac de cord provocat de intensitatea rolurilor sale. A încetat din viață din cauza unei comoții cerebrale.

A fost înmormântat în grădina castelului soției sale; o specie de trandafir a fost numită în onoarea sa.

Unul din fiii săi, Olivier de Funès, a apărut în mai multe filme alături de el (câteodată în rolul fiului personajului interpretat de Louis), dar a renunțat la cariera de actor și a devenit pilot de avion la compania Air France.

Skinner, personajul negativ din filmul animat Ratatouille, a fost bazat pe Louis de Funès[3].

Filmografie

  • 1963 : Des pissenlits par la racine;
  • 1962 : Le diable et les dix commandements (Diavolul și cele zece porunci);
  • 1962 : Nous irons à Deauville;
  • 1962 : Les veinards;
  • 1962 : Le gentleman d'Epsom;
  • 1962 : Un clair de lune à Maubeuge;
  • 1961 : Candide ou l'optimisme au XXe siècle;
  • 1961 : La belle Américaine;
  • 1961 : Le crime ne paie pas;
  • 1961 : La Vendetta;
  • 1960 : Les tortillards;
  • 1960 : Le capitaine Fracasse;
  • 1960 : Dans l'eau qui fait des bulles;
  • 1959 : Mon pote le gitan;
  • 1959 : Certains l'aiment froide;
  • 1959 : Totò, Eva e il pennello proibito;
  • 1959 : I Tartassati;
  • 1958 : La vie à deux (Viața în doi);
  • 1958 : Ni vu, ni connu(Nevăzut, necunoscut);
  • 1958 : Taxi, Roulotte et Corrida;
  • 1957 : Comme un cheveu sur la soupe;
  • 1956 : Courte tête;
  • 1959 : La loi des rues;
  • 1956 : Bébés à gogo;
  • 1956 : Papa, maman, ma femme et moi;
  • 1956 : La Famille Anodin;
  • 1956 : La traversée de Paris;
  • 1955 : Mädchen ohne Grenzen;
  • 1955 : Frou-Frou;
  • 1955 : Si Paris nous était conté;
  • 1955 : Bonjour sourire;
  • 1955 : La bande à papa;
  • 1955 : Les hussards;
  • 1955 : L'impossible Monsieur Pipelet;
  • 1955 : Les impures;
  • 1955 : Ingrid - Die Geschichte eines Fotomodells;
  • 1955 : Napoléon;
  • 1954 : Tourments;
  • 1954 : Scènes de ménage;
  • 1954 : La reine Margot;
  • 1954 : Les pépées font la loi;
  • 1954 : Papa, maman, la bonne et moi;
  • 1954 : Le mouton à cinq pattes (Mielul cu cinci picioare);
  • 1954 : Mam'zelle Nitouche;
  • 1954 : Les intrigantes;
  • 1954 : Huis clos;
  • 1954 : Les hommes ne pensent qu'à ça;
  • 1954 : Fraternité (TV);
  • 1954 : Escalier de service;
  • 1954 : Les corsaires du Bois de Boulogne;
  • 1954 : Le chevalier de la nuit;
  • 1954 : Le blé en herbe;
  • 1954 : Ah! Les belles bacchantes;
  • 1954 : Poisson d'avril;
  • 1953 : Mon Frangin du Sénégal;
  • 1953 : Faites-moi confiance;
  • 1953 : Le secret d'Hélène Marimon;
  • 1953 : Capitaine Pantoufle;
  • 1953 : Légère et court vêtue;
  • 1953 : Au diable la vertu;
  • 1953 : Dortoir des grandes;
  • 1953 : L'étrange désir de Monsieur Bard;
  • 1953 : Le rire;
  • 1953 : La vie d'un honnête homme;
  • 1953 : Les compagnes de la nuit;
  • 1952 : La putain respectueuse;
  • 1952 : L'amour n'est pas un péché;
  • 1952 : Moineaux de Paris;
  • 1952 : Le huitième art et la manière;
  • 1952 : Monsieur Leguignon Lampiste;
  • 1952 : Monsieur Taxi;
  • 1952 : Je l'ai été trois fois;
  • 1952 : Elle et moi;
  • 1952 : Innocents in Paris;
  • 1952 : La fugue de Monsieur Perle;
  • 1952 : Agence matrimoniale;
  • 1952 : Les dents longues;
  • 1952 : Ils étaient cinq;
  • 1952 : Les sept péchés capitaux;
  • 1951 : Ma femme est formidable;
  • 1951 : Folie douce;
  • 1951 : L'amant de paille;
  • 1951 : Le dindon;
  • 1951 : Pas de vacances pour Monsieur le Maire;
  • 1951 : La poison;
  • 1951 : Le roi du bla bla bla;
  • 1951 :Champions Juniors;
  • 1951 : La rose rouge;
  • 1951 : Sans laisser d'adresse;
  • 1951 : Boîte à vendre;
  • 1951 : Boniface Somnambule;
  • 1951 : Bibi Fricotin;
  • 1951 : Un amour de parapluie;
  • 1951 : Les joueurs;
  • 1951 : Knock;
  • 1950 : Adémaï au poteau-frontière;
  • 1950 : La rue sans loi;
  • 1949 : Le jugement de Dieu;
  • 1949 : Je n'aime que toi;
  • 1949 : Un certain monsieur;
  • 1949 : Pas de week-end pour notre amour;
  • 1949 :Rendez-vous avec la chance;
  • 1949 : Au revoir M. Grock;
  • 1949 :Millionnaires d'un jour;
  • 1949 : Mission à Tanger;
  • 1949 : Mon ami Sainfoin;
  • 1949 : Vient de paraître;
  • 1948 : Du Guesclin;
  • 1947 :Croisière pour l'inconnu;
  • 1947 : Antoine et Antoinette;
  • 1946 : Dernier refuge;
  • 1946 : Six heures à perdre;
  • 1945 : La tentation de Barbizon;

Referințe

Legături externe

Vizualizări: 69

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

198 state 

(ultimul: Guyana)

Numar de steaguri: 262

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 44

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

23 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. BUCURESTIUL MEU DRAG

http://www.orasul.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

© 2019   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor