altmarius

cultură şi spiritualitate

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Heinrich Schütz (pronunțat în germană /ʃʏʦ/; 18 October [S.V. 8 October] 1585[10] – 6 noiembrie 1672[11]) a fost un compozitor German și organist, în general considerat ca cel mai important compozitor German înainte de Johann Sebastian Bach și de multe ori considerat a fi unul dintre cei mai importanți compozitori ai secolului al 17-lea. El a scris ceea ce este în mod tradițional considerat a fi primul germană de operăDafne, efectuate la Torgau în 1627, muzica de care a fost pierdut. El este pomenit ca un muzician în Calendar de Sfinți din Biserica Luterană pe 28 iulie cu Johann Sebastian Bach și georg friedrich Händel.
Heinrich Schütz
Schutz.jpg
Heinrich Schütz
Date personale
Născut 18 octombrie 1585[1] Modificați la Wikidata
Bad Köstritz, Germania[2][1] Modificați la Wikidata
Decedat 6 noiembrie 1672 (87 de ani)[3][4][1][5][6][7][8] Modificați la Wikidata
Dresda, Principatul Saxoniei[9][1] Modificați la Wikidata
Cauza decesului cauze naturale[*] (infarct miocardic) Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
Ocupație compozitor
muzician Modificați la Wikidata
Activitate
Gen muzical operă
Motet
Cantată
Madrigal  Modificați la Wikidata
Instrument(e) orgă[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online


În 1590 familia s-a mutat de Coordonate, unde tatăl său a reușit hanul "Zum güldenen Ring". Tatăl său, în cele din urmă a servit ca primar în Coordonate, și în 1615 achiziționat un alt han cunoscut ca ambele "Zur güldenen Sackpfeife" și "Zum güldenen Esel" – care l-a redenumit "Zum Schützen".

În timp ce Schütz locuia cu părinții lui, talentele sale muzicale au fost descoperite de către Landgrave Moritz von Hessen-Kassel în 1598 în timpul unei nopti de cazare în Christoph Schütz inn. Auzind tineri Heinrich cânte, landgrave solicitat ca părinții lui să permită băiatul să fie trimis la tribunal nobil pentru educație continuă și instruire. Părinții lui a rezistat inițial oferta, dar după multă corespondență în cele din urmă au luat Heinrich la landgrave scaunului de la Kassel , în August 1599.

După ce a fost un băiat de cor s-a dus să studieze dreptul la Marburg înainte de a merge la Veneția din 1609-1612 să studieze muzica cu Giovanni Gabrieli. Gabrieli este singura persoană Schütz niciodată menționată ca fiind profesorul său. De asemenea, el a moștenit un inel de Gabrieli la scurt timp înainte de moartea acestuia. Ulterior, el a fost organist la Kassel din 1613 la 1615.

Dresda (1615-1672)

Schütz s-a mutat la Dresda în 1615 de a funcționa ca instanță compozitor la Elector de Saxonia. El a ales din acel moment înainte, compus din Dresda, care au fost ușor de orchestrat, în comparație cu compozițiile sale înainte de Războiul de Treizeci de Ani. În 1619 Schütz căsătorit cu Magdalena Wildeck care s-a născut în 1601. Ea a născut două fiice înainte de moartea ei în 1625: Anna Justina-a născut în 1621 și Eufrosina-a născut în anul 1623.

În Dresda Schütz a semănat semințe de ceea ce este acum Sächsische Staatskapelle Dresden, dar a plecat de acolo în mai multe rânduri; în 1628 s-a dus la Veneția, unde s-a întâlnit și studiat cu Claudio Monteverdi. În 1633 a fost invitat la Copenhaga pentru a compune muzica pentru nuntă, festivități, în cele din urmă se întoarce la Dresda, în 1635. Din nou, el a efectuat o vizită prelungită în Danemarca, în 1641. Treizeci de Ani de Război s-a încheiat în 1648, și el a devenit mai activ. În 1655, anul în care fiica lui, Eufrosina a murit, el a acceptat-o din oficiu posta ca Kapellmeister la Wolfenbüttel.

Schutz nu a pus pe scară largă de compoziții până la 1660, când a compus cea mai mare Passionmusic înainte de Bach.[12]

Schütz a murit la Dresda la un accident vascular cerebral în 1672, la vârsta de 87 de ani.[13] El a fost îngropat în vechea Dresda, Frauenkirche, dar mormântul său a fost distrus în anul 1727, când biserica a fost dărâmată pentru a construi noua Dresda, Frauenkirche.

Elevii lui inclus Anton Strecurătoare, Christoph Bernhard, Matthias Weckmann, Heinrich Albert, Johann Theile, Friedrich Werner, Philipp Stolle Johann Nauwach, Caspar Kittel, Christoph Kittel, Clemens Thieme, Johann Klemm, Johann Vierdanck, David Pohle, Constantin Christian Dedekind, Johann Jakob Loewe (sau Löwe), Johann Kaspar Corn, Friedrich von Westhoff, Adam Krieger, Johann Wilhelm Furchheim, Carlo Farina.[14][15] a se Vedea: Lista de muzica elevilor de către profesor: R să S#Heinrich SchutzFormat:See LMST

Stil

Schütz compoziții arată influența profesorului său Gabrieli (afișate mai ales cu Schütz utilizarea splendid polychoral și concertato stiluri) și de Monteverdi. În plus, influența Olandeză compozitorilor secolului al 16-lea este proeminent în activitatea sa. Sale cele mai cunoscute lucrări sunt în domeniul muzicii sacre, variind de la voce solo cu acompaniament instrumental pentru a cappella muzică corală. Lucrări reprezentative includ său Psalmen David (Psalmii lui David, Opus 2), Cantiones sacrae (Opus 4), trei cărți de sacrae Symphoniae, Die sieben Worte Jesu Christi sunt Kreuz (Șapte cuvinte ale lui Isus Hristos pe Cruce), trei Pasiune setări și Poveste de Crăciun. Schütz muzică, în timp ce incepand de pe la cele mai progresiste stiluri de la începutul carierei sale, în cele din urmă a crescut într-un stil care este simplu și aproape austeră, culminând cu sfârșitul lui Pasiune setări. Considerente practice au fost, cu siguranță, responsabil pentru o parte din această schimbare: Războiul de Treizeci de Ani a devastat muzicale infrastructurii de Germania, și nu a mai fost practic sau chiar posibil pentru a pune pe gigantic funcționează în Venețiană stil care a marcat începutul perioadei.

Schütz a fost unul dintre ultimii compozitori să scrie într-un modal stil. Lui armonii de multe ori rezultatul de la contrapunct aliniere de voci, mai degrabă decât de orice sentiment de "mișcare armonică"; la polul opus, o mare parte din muzica lui arată o puternică tonal trage atunci când se apropie de cadențe. Muzica lui include o mare de imitație, dar structurat în așa fel încât succesive voci nu neapărat enter după același număr de bătăi sau la previzibile intervallic distanțe. Acest lucru contrastează puternic cu modul contemporane lui Samuel Scheidt, a cărui contrapunct, de obicei, curge în mod regulat distanțate de intrări. Schütz scris de multe ori include intens disonanțe cauzate de contrapunct mișcare de voci în mișcare corectă individuale de mișcare liniară, dar care rezultă în uimitoare armonice de tensiune. Mai presus de toate, muzica afișează o sensibilitate extremă la accente și sensul textului, care este de multe ori transmis cu ajutorul tehnice speciale cifre extrase din musica poetica, se trase din sau create în analogie verbal figuri de retorica clasică. Cu toate acestea, după cum sa menționat mai sus, compozitor stilul lui a devenit mai simplu în lucrările sale de mai târziu, care fac mai puțin utilizarea frecventă a un fel de rudă îndepărtată acorduri și licențe găsit în piese, cum ar fi "Fost-ai du verwirket" (SWV 307) din Kleine geistliche Konzerte II.

Dincolo de începutul carte de madrigale, aproape nici seculare muzica de Schütz a supraviețuit, cu excepția pentru câteva interne melodii (arien) și ocazional articole comemorative (cum ar fi Wie wenn der Adler sich aus seiner Klippe schwingt (SWV 434), și nu pur instrumental de muzică (cu excepția cazului contează scurt instrumental mișcarea intitulată "sinfonia", care cuprinde dialogul de Die sieben Worte), chiar dacă el a avut o reputație ca fiind unul dintre cei mai buni organiști din Germania.

Schütz a fost de mare importanță în a aduce noi idei muzicale în Germania, din Italia, și, astfel, a avut o mare influență asupra muzicii germane care avea să urmeze. Stilul Nord-germane organ școală derivă în mare măsură din Schütz (precum și de Olandezul Jan Pieterszoon Sweelinck); un secol mai târziu, această muzică a fost pentru a culmina în activitatea de J. S. Bach. După Bach, cele mai importante compozitori să fie influențată de Schütz au fost Anton Webern și a lui Brahms, care este cunoscut pentru a fi studiat lucrările sale.

Lucrări

Rembrandt: Portretul unui anonim muzician, 1633 (Corcoran Gallery of Art, Washington, d. c.). În Schütz-cercetare considerate ca neautentice și nu portretizarea Heinrich Schütz.[16]

Următoarele sunt principalele lucrări publicate; cele mai multe dintre acestea conțin mai multe piese de muzică; singură lucrări publicate sunt, de asemenea, enumerate în lucrare completă listă, inclusiv lucrări majore, cum ar fi Ultimele Șapte Cuvinte, și Pasiunile (potrivit Matei, Luca și Ioan). Există peste 500 total supraviețuitor piese individuale de Schütz.

 • Il primo libro de madrigali (prima carte de madrigale) (opus 1, Veneția, 1611)
 • Psalmen Davids (Cartea 1) (opus 2, Dresda, 1619)
 • Historia der ... Aufferstehung ... (Învierea) (opus 3, Dresda, 1623)
 • Cantiones sacrae (opus 4, Freiberg, 1625)
 • Becker Psaltirea (opus 5, Freiberg, 1628, revizuit 1661)
 • Sacrae Symphoniae (Cartea 1) (opus 6, Veneția, 1629)
 • Musikalische Exequien (opus 7, Dresda, 1636)
 • Kleine geistliche Konzerte (Cartea 1) (opus 8, Leipzig, 1636)
 • Kleine geistliche Konzerte (Cartea 2) (opus 9, Leipzig, 1639)
 • Sacrae Symphoniae (Cartea 2) (opus 10, Dresda, 1647)
 • Geistliche Chor-Muzica (opus 11, Dresda, 1648)
 • Sacrae Symphoniae (Cartea 3) (opus 12, Dresda, 1650)
 • Zwölf geistliche Gesänge (opus 13, Dresda, 1657)
 • Historia der ... Geburt ... Jesu Christi (Poveste De Crăciun; Dresda, 1664)
 • Lukas-Passion (Patimile lui St. Luke) (Dresda, 1665)
 • Johannes-Passion (Patimile După Ioan) (Dresda, 1666)
 • Matthäus-Passion (Patimile dupa Matei) (Dresda, 1666)
 • Königs und Propheten 119er Psalm ... (Psalmul 119, Psalmul 100, și germană Magnificat: "Cântec de Lebădă") (opus ultimum, Dresda, 1671)

Referințe

 1. ^ a b c d Q27770337[*] Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
 2. ^ „Heinrich Schütz”, Gemeinsame Normdatei, accesat în 11 decembrie 2014
 3. ^ „Heinrich Schütz”, Gemeinsame Normdatei, accesat în 26 aprilie 2014
 4. ^ Autoritatea BnF, accesat în 10 octombrie 2015
 5. ^ Heinrich Schütz, SNAC, accesat în 9 octombrie 2017
 6. ^ Heinrich Schutz, Encyclopædia Britannica Online, accesat în 9 octombrie 2017
 7. ^ Heinrich Schütz, International Music Score Library Project, accesat în 9 octombrie 2017
 8. ^ Heinrich Schutz, Find a Grave, accesat în 9 octombrie 2017
 9. ^ „Heinrich Schütz”, Gemeinsame Normdatei, accesat în 31 decembrie 2014
 10. ^ Gregory S. Johnston (ed.
 11. ^ Joshua Rifkin, et al.
 12. ^ Cummings, Robert. „Heinrich Schütz”. Accesat în 8 februarie 2016. Mai multe valori specificate pentru |nume= și |last1=(ajutor); Mai multe valori specificate pentru |first1= și |first= (ajutor)
 13. ^ Heinrich Schütz 1585-1672
 14. ^ David Mason Greene Greene's biographical encyclopedia of composers p. 115 "When the elector finally let him go, Schütz managed to wrest from him money to permit his pupil and protégé Matthias Weckmann to study in Hamburg for three years with Jakob Praetorius.
 15. ^ The encyclopedia of the Lutheran Church Julius Bodensieck, Lutheran World Federation - 1965 "The most eminent among his pupils were H. Albert, M. Weckmann, D. Pohle, Chr.
 16. ^ cf.

Bibliografie

 • Manfred Bukofzer, Muzica în Epoca Barocă. New York, W. W. Norton & Co., 1947. ISBN 0-393-09745-5
 • Wolfram Steude, Zum gegenwärtigen Stand der Schütz-Ikonographie., în: Schütz-Jahrbuch 1985/86. Kassel, Bärenreiter, 1986, p. 50-61. ISBN 3-7618-0778-3
 • Vasile Smallman: Heinrich Schütz, Maestrul Muzicieni, 2000.
 • Tamsin (născută T. D.) Jones, "Pasiunile în Perspectivă: O Analiză Discuție a celor Trei Patimi de Heinrich Schütz (1585-1672) împotriva lor Istorice și Stilistice Medii" (Ph. d. thesis, University of Birmingham, 2000)
 • Heinrich Schütz: "Geistliche Chor-Muzica, Op. 11." Editat de Andrew Thomas Kuster. Ann Arbor, MI, 2005. ISBN 1-4116-4243-0.

Lectură suplimentară

 • Hoffer, Brandi (2012). "Sacră Muzică germană în Războiul de Treizeci de Ani", Oferte Muzicale: Vol. 3: Nr. 1, Art.1.
 • Elena Maria Șorban, Procedee componistice în liedurile și madrigalurile de Heinrich Schütz. In: Studii de muzicologie, vol. XX, Editura Muzicală, București, 1987, p. 171-190.
Psalmen Davids: I. Zion spricht: der Herr hat mich verlassen, swv 46
Artist
Cantus Cölln, Christoph Heidemann, Sören Lupold, Imke David, Mieneke van der Velden, Konrad Junghänel, Joachim Klier, Anne Röhrig, Carsten Lohff
Album
Heinrich Schutz: Psalmen Davids
Licențiat către YouTube de
[Merlin] Harmonia Mundi (în numele: harmonia mundi)
Psalmen Davids: II. Ach Herr, straf mich nicht in deinem Zorn, swv 24
Artist
Cantus Cölln, Anne Röhrig, Joachim Klier, Sören Lupold, Konrad Junghänel, Imke David, Mieneke van der Velden, Christoph Heidemann, Carsten Lohff
Album
Heinrich Schutz: Psalmen Davids
Licențiat către YouTube de
[Merlin] Harmonia Mundi (în numele: harmonia mundi)

Vizualizări: 18

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor