altmarius

cultură şi spiritualitate

Istorie Literară:
BIBLIOGRAFIA MARIN PREDA de Constantin Cubleşan

http://www.romlit.ro/bibliografia_marin_preda

Pentru cercetătorii fenomenului literar (autohton sau străin) bibliografiile marilor scriitori sunt instrumente de lucru extrem de importante. Pe vremuri – iată cum timpul ne obligă la istorie – Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică realizase o serie de asemenea sinteze, monumentale, consacrate unor Iorga, Blaga, Slavici, Xenopol ş.a., pe care în zilele noastre e greu să ne-o imaginăm ca putând fi continuată. 

Asta pentru că implică mari costuri financiare, la care nici o editură, se pare că nu este câtuşi de puţin tentată să se angajeze, cu siguranţă şi pentru tirajul restrâns în care se difuzează asemenea lucrări. Peste tot în lume, de altfel. Dar, şi mai sigur, pentru că sunt greu de găsit salahori filologici dispuşi a se înhăma la un asemenea travaliu de bibliotecă, de lungă durată, prost plătit şi rămas mereu izolat într-un soi de anonimat în faţa marelui public, având doar recunoştinţa specialiştilor şi garanţia (vai, cât de puţin mai contează!) consemnării în tratatele de istorie literară. Iată însă că un distins cercetător, dintr-o generaţie nu tocmai tânără, pasionat de universul scrisului românesc, Stan V. Cristea, s-a apucat, de unul singur, să realizeze bibliografia – deloc lesnicios a fi sistematizată – unuia dintre cei mai importanţi prozatori ai noştri de după război (dacă nu cumva chiar cel mai important), Marin Preda, pe care cu exagerată modestie o intitulează doar Repere bibliografice, în ciuda faptului că ea conţine mai mult de şapte mii o sută de poziţii, în peste şase sute de pagini (Stan V. Cristea, Marin Preda. Repere bibliografice. RCR Editorial, Bucureşti, 2012). Este o lucrare de temelie în studiul operei şi vieţii autorului Moromeţilor, dar şi a traseului evolutiv al prozei naţionale de-a lungul câtorva decenii învolburate, în care acesta s-a implicat – s-a format şi s-a împlinit – impunând o linie directoare de ţinută artistică şi morală, nu mai puţin, cu totul personală, fiind omarcă în literatura noastră postbelică. „Opera lui Marin Preda rămâne singulară în literatura română contemporană – zice domnia-sa într-un amplu excurs cronologic asupra vieţii scriitorului, motivându-se, dacă mai era cumva nevoie – întrucât, se bazează pe un sistem de valori etice şi propune o morală ce integrează libertatea spiritului şi respectul valorilor fundamentale, pornind de la perspectiva tradiţională, dar circumscrisă contextului civilizaţiei contemporane, omul şi istoria fiind în fapt dimensiunile esenţiale ale acesteia”. 
Structurată pe patru mari paliere de sinteză, bibliografia realizează mai întâi o amplă panoramă a biografiei scriitorului („Reperele biografiei”), urmărită în detalii, de la naştere, în contextul familial şi al satului natal, pentru ca apoi să parcurgă, pas cu pas, în acumulări de date, evoluţia etapelor întregii vieţi, cu situarea acestora în momentele specifice ale istoriei sociale, culturale, politice etc. ale veacului pe care l-a traversat şi implicit ale ţării. 
„Reperele operei” ocupă, cum era firesc, spaţiul cel mai întins al repertoarului, cu menţionarea tuturor volumelor originale, în ediţii princeps, în ediţii următoare, în traduceri, prezenţa în reviste atât a unor fragmente din romane, cât şi a povestirilor, nuvelelor ş.a., în antologii, apoi publicistica, memorialistica, corespondenţa etc., etc., totul într-o exemplară sistematizare pe ani, în aşa fel încât oricine din cei interesaţi, poate obţine cu uşurinţă şi în timp util, orice informaţie dorită. 
Un capitol de mari proporţii este consacrat receptării critice a operei lui Marin Preda („Reperele receptării”) şi acesta organizat metodic, în Referinţe în volume şi în periodice. Sunt menţionate astfel studiile, eseurile, articolele de sinteză ori pe tematici variate, comentariile din istoriile literare, din dicţionare, enciclopedii şi lexicoane, alături de interviurile acordate, de convorbirile cu alţi scriitori, cât şi cele privindu-l pe scriitorul însuşi. O parcurgere aparte se face tuturor referinţelor produse în timp, în diversele periodice din ţară şi din străinătate etc. 
De mare utilitate sunt „Indicii”, structuraţi cu o rigoare de statistician, pe nu mai puţin de treizeci de segmente, de la indicii volumelor, a prozelor scurte la indicii articolelor, a referinţelor ş.a., dar şi indice ale personajelor din operele scriitorului, indice ale periodicelor la care a colaborat etc. Un alt segment este acela al indicelor de nume ale autorilor care l-au comentat pe scriitor, ale traducătorilor, ale autorilor comentaţi de Marin Preda însuşi ş.a., indicele unor denumiri de localităţi ce apar în scrierile acestuia şi, în fine, cuprinzător în totul, un indice general de nume. Nimic nu pare să-i fi scăpat atenţiei bibliografului care dovedeşte o impecabilă disciplină a sistematizării. 
Monumentală prin concepţie şi realizare, Bibliografia Marin Preda, alcătuită de Stan V. Cristea, se impune ca un model pentru tinerii cercetători în domeniu şi, mai ales, ca un îndemn, ca un imbold pentru realizarea, în continuare, a unor asemenea instrumente de lucru, fie de către cercetători individuali, fie de către colective ale instituţiilor de profil (iată sugestia unor teme bibliografice pentru proiecte de granduri în Facultăţile de Litere, de Filologie, din ţară). 
Bibliografia Marin Preda oferă o imagine de ansamblu, impresionantă, privitoare la arhitectura operei, la receptarea ei critică, dar şi la construcţia unei vieţi artistice aşa cum şi-a organizat-o şi şi-a urmat-o scriitorul însuşi („preocupat de destinul său de creator”), impunând profilul unui scriitor de mare anvergură, din literatura noastră contemporană. Sinteza se vrea a fi un omagiu adus lui Marin Preda la împlinirea a 90 de ani de la naştere (5 august 1922), iar meritul lui Stan V. Cristea în realizarea ei este unul ce trebuie evidenţiat cu prisosinţă. 

Vizualizări: 34

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor