altmarius

cultură şi spiritualitate

Beata Bilińska - solista Orchestrei Naţionale Radio

Bookmark and Share
Publicat: vineri, 8 Noiembrie 2019 , ora 13.05

 
Pianista poloneză Beata Bilińska este solista concertului pe care Stagiunea Muzicală Radio îl are programat vineri, 8 noiembrie 2019, la Sala Radio. Alături de Orchestra Naţională Radio, Beata Bilińska, o foarte apreciată interpretă a muzicii lui Chopin, va oferi două dintre creaţiile acestuia: Variaţiunile pe tema "La ci darem la mano" op. 2 şi Andante spianato şi Marea poloneză op. 22 în mi bemol major, urmând ca în partea a doua a concertului dirijat de Ciprian Marinescu să fie interpretată Simfonia a VIII-a op. 88 în sol major de Antonin Dvořák. Cei doi muzicienii au fost joi, 7 noiembrie, Invitaţii Săptămânii în Perpetuum mobile, ediţie realizată de Lucian Haralambie.

În studioul Radio România Muzical în aceste momente sunt pianista Beata Bilinska, dirijorul Ciprian Marinescu - cei doi invitați ai Orchestrei Naționale Radio în concertul de mâine (vineri, 8 noiembrie 2019). Alături de ei, doamna Luiza Săvescu, colaborator al Institutului Polonez. Ne veți ajuta cu traducerea, vă mulțumesc pentru acest lucru!


Ciprian Marinescu, ne propuneți un program Chopin-Dvorak, dar, înainte de toate, aș vrea să vă întreb cum este această revenire pe scena Sălii Radio? Este al doilea concert pe care-l dirijați aici, de această dată în fața Orchestrei Naționale Radio.

Mulțumesc pentru invitație, în primul rând! Bună seara, tuturor! Cred că pe scena Radioului este al patrulea concert...


Din acest an.

... da, în acest an este a doua oară. Este prima dată cu Orchestra Națională Radio, o orchestră foarte dragă mie pentru că am fost membru al acestei orchestre acum 27 de ani. Deci, vă dați seama, pentru mine este o emoție unică, o bucurie imensă să mă reîntâlnesc cu foști colegi, cu noii colegi din orchestră. Orchestra a întinerit foarte mult, valoarea ei este extraordinară. Sunt foarte fericit și nerăbdător să fim mâine împreună pe scenă.


Profit de faptul că avem o pianistă poloneză în aceste minute în studioul Radio România Muzical - Beata Bilinska. O să vă rog să ne vorbiți despre ce înseamnă acum, în 2019, Frederic Chopin pentru poporul polonez?

Bună seara! Vă salut călduros! Eu, pianistă poloneză fiind, cânt lucrări de Chopin încă din copilărie. Este o muzică, în cazul nostru, al polonezilor, foarte puternic înrădăcinată în inimile noastre. Și, în funcție de experiențele noastre de viață, abordarea muzicii lui Chopin se schimbă foarte mult, s-a schimbat foarte mult. Ceea ce mă fascinează acum în muzica lui Chopin, nu m-a fascinat neapărat în copilărie, când îi interpretam lucrările. Ceea ce caut acum, este bogăția sentimentală, cu precădere în creațiile mai târzii ale lui Chopin. Și nu putem decât să ne imaginăm ce muzică ar fi creat Chopin dacă ar fi ajuns să trăiască 80 de ani. Ultimele compoziții ale lui Chopin sunt marcate de o notă cu totul diferită față de creațiile sale anterioare; este o altă relație pe care o are cu instrumentul, cu pianul, un alt mod de a percepe, de a înțelege muzica, sunt niște lucrări extrem de impresionante pentru mine din toate aceste puncte de vedere.


Și sunt lucrări care sunt apreciate, iată, și de public, pentru că Chopin este des inclus în programele din România și din Europa. De ce rămân aceste lucrări atât de iubite și acum?

Variațiunile compuse de Chopin la vârsta de 17 ani s-au bucurat în epocă de o receptare formidabilă. Schumann a fost cel care a exclamat "Domnilor, jos pălăria! Avem un geniu!" A fost prima lucrare în care Chopin a făcut prima tentativă de implicare a orchestrei, de atragere a orchestrei în compoziție. Interpretez această lucrare de foarte mulți ani și, de fiecare dată, sunt poate altfel, dar în aceeași măsură fascinată de ea, reușind totuși fără nici un efort să o abordez cu un fel de prospețime, ca și cum aș cânta-o pentru prima dată. În schimb, Andante spianato și Marea poloneză sunt un șlagăr, dacă putem să spunem așa, în literatura de specialitate. Cel mai des cânt această lucrare în ipostază de solistă, dar sunt foarte, foarte încântată ca voi avea mâine prilejul să interpretez această lucrare cu acompaniamentul extraordinar al Orchestrei Naționale Radio și al maestrului Ciprian Marinescu. Repet, mă bucur foarte mult de acest prilej.

Beata Bilinska, aș vrea să rămânem la muzica lui Chopin, muzică pe care o veți interpreta și mâine seară la Sala Radio. De foarte multe ori, interpreții aleg o variantă mai sobră, decisă, a muzicii lui Chopin. Ceva mai deveme, îmi spuneați că alegeți o variantă ceva mai sensibilă. De ce alegeți o astfel de variantă?

Muzica lui Chopin, în esență, cuprinde toate nuanțele, toate culorile emoțiilor pe care le trăim noi. Și revin la ceea ce am menționat un pic mai devreme... fiecare aflat la o anumită vârstă și oameni de vârste diferite descoperă în muzica lui Chopin sau vibrează ascultând muzica lui Chopin în funcție de experiențele lor de viață, de circumstanțele existențiale în care se află. Altfel este percepută și altfel se reacționează la această muzică atunci când ești copil, atunci când ești matur, atunci când ești mai avansat în vârstă. Întotdeauna, practic le repet studenților mei... În paranteză vrea să spun că doamna Beata Bilinska este profesor asociat la Academia de muzică din Katovice... le repet studenților mei că există ceva extrem de sublimat în muzica lui Chopin, iar pe de altă parte, ceva foarte simplu, și am găsit o formulă care este în sine o contradicție dacă vreți, dar pe care o repet, și în același timp mă amuză să cred că există un adevăr în spatele ei. Aș defini ceea ce mă marchează foarte mult în cazul creației lui Chopin drept o simplitate sublimată, oricât de ciudat ar suna. Profesorul meu, remarcabilul profesor Andrzej Jasinski, despre care sigur știți - printre alții, l-a avut discipol pe Christian Zimmermann - spunea ceva foarte interesant apropo de muzica lui Chopin: "Dacă Chopin este cântat prea tare, atunci o să iasă Beethoven, dacă va fi prea repede cântat o să sune ca Liszt și dacă se apasă prea mult pe pedale o să sune ca Debussy."


De la muzica lui Frederic Chopin aș vrea să trecem acum la cea a lui Dvorak, la fel, des inclusă în programele sălilor de concerte. Ciprian Marinescu, ați ales pentru concertul de mâine seară Simfonia a VIII-a. De ce această lucrare?

Am ales această lucrare în primul rând pentru că aveam în programul de început cele două lucrări de Chopin, deci trebuia să fie ceva romantic. este o lucrare care, sincer să fiu, nu s-a cântat foarte mult. Mi-aduc amunte, când eram și eu în orchestră n-am cântat-o decât o singură dată cred. Toată lumea merge spre a IX-a sau a VII-a, dar, în sufletul meu, cred că este cea mai complexă simfonie a lui Dvorak. Este compusă în 1889; Dvorak a și dirijat-o în 1890 - o lucrare plină de optimism, de bucurie, cu teme extrem de frumoase și plăcute auzului. Eu, de obicei, când mă gândesc la un program, mă gândesc întotdeauna la public. Pentru noi, publicul este primordial. Ce anume îi face plăcere publicului, nu ce anume îmi face mie plăcere, pentru că eu sunt un singular. Întotdeauna trebuie să ne gândim la public, iar publicul are nevoie de bucurie, de melodii frumoase, care să le rămână adânc în suflet.


Reveniți cu regularitate în România. Cea mai recentă prezență a fost la Sala Radio și, precedent, dacă nu mă înșel, la Oradea - cea de-a IX-a ediție a Festivalului Primăverii.

Da, anul acesta am fost și la Oradea, cred că am fost și la Bacău o săptămână. Vin cam o dată, de două ori pe an în țară.


Aș vrea să rămânem la Festivalul Primăverii de la Oradea. Este a IX-a ediție a unui proiect pe care îl susțineți. De ce reveniți la Oradea? Cum e publicul de acolo?

Anul viitor va fi a X-a ediție. Este un oraș superb, cu oameni deosebiți, cu un public foarte cald, cu o orchestră foarte plăcută și prietenoasă. Eu, aducând mulți soliști japonezi, pe lângă oameni foarte cunoscuți în România precum maestrul Horia Andreescu, Tiberiu Soare, Răzvan Suma și alții, prieteni de-ai mei sau muzicieni de elită de aici, de la noi... aduc japonezi mai tineri, care au nevoie de astfel de experiențe. Orchestra de acolo îi tratează cu mare căldură și sunt foarte bineveniți, ceea ce pentru ei este într-adevăr ceva deosebit. Și pentru mine, pentru că sunt între ei, în mijlocul lor, este ceva deosebit. Vă dați seama, e greu să ajungi la zece ani de colaborare și asta se întâmplă datorită bunului simț și oamenilor foarte plăcuți de acolo.


Înnoiesc invitația pentru concertul de mâine seară, începând cu ora 19.00. Este un concert organizat în colaborare cu Institutul polonez și o să vă rog pe fiecare dintre dumneavoastră să adresați o invitație celor de acasă, să asculte concertul pe frecvențele Radio România Muzical. Vă rog!

Luiza Săvescu: Bună seara, încă o dată! Vă așteptăm cu mare drag mâine seară în Sala Radio, începând cu ora 19.00, pentru a asculta acest concert minunat, pe care Institutul Polonez din București are bucuria de a-l organiza în colaborare cu Radioul. De fapt, nu este nici pe departe prima colaborare. Am recidivat de multe ori cu mare, mare bucurie. Anul acesta, concertul își dorește să marcheze aniversarea Centenarului stabilirii relațiilor diplomatice româno-poloneze. În plus, aș dori să reamintesc că s-au împlinit 101 ani de la recucerirea independenței de către Polonia, eveniment cu totul și cu totul special, de o importanță covârșitoare pe care Institutul Polonez din București l-a celebrat anul trecut. Concertul de mâine seară este, într-un fel, încununarea... se înscrie, evident, în seria evenimentelor organizate de institut de-a lungul anului, tocmai pentru a marca centenarul stabilirii acestor relații diplomatice... și are o importanță sporită pentru noi. Aș vrea doar să profit de acest prilej nu numai pentru a vă invita cu toată dragostea să veniți și să ascultați acest concert, dar și pentru a aminti de faptul că doamna Beata Bilinska ne-a făcut plăcerea de a accepta invitația noastră și-n acest an, dar și acum câțiva ani, când, tot așa, a concertat pe scena radioului în compania Orchestrei Naționale Radio pe care o prețuiește în mod deosebit și este de fiecare dată încântată să-și amintească de această colaborare. Vă mulțumesc foarte mult!


Și noi vă mulțumim! Și, cum vă spuneam, un mesaj pentru cei de acasă care vor să asculte concertul Orchestrei Naționale Radio pe frecvențele Radio România Muzical!

Ciprian Marinescu: Dragi iubitori de muzică și de frumos, vă așteptăm mâine la orele 19.00, la Sala Radio! Vă așteptăm cu muzică frumoasă, superbă, cu o orchestră extraordinară, o solistă, de asemenea, deosebită! Vă așteptăm cu drag și sper să vă bucurați alături de noi și să plecați acasă cât mai fericiți!

Vizualizări: 18

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor