altmarius

cultură şi spiritualitate

Primul care a avut intentia de a realiza o lucrare enciclopedica in care sa fie reunite majoritatea cunostintelor umane a fost Francis Bacon (1561-1626) Acesta si-a propus o lucrare impartita in 130 de sectiuni reunite in 3 sectiuni principale. Intentia lui a ramas nefinalizata. El este autorul aforismului “Stiinta inseamna putere”.

Cel care a realizat o lucrare enciclopedica, in limba tarii lui, nu in latina, a fost Louis Moreri (1643-1680). Lucrarea a fost: ”Le grand Dictionaire historique, ou le mélange curieux de l'histoire sacrée et profane “ si a fost pentru prima oara tiparita la Lyon in anul 1674.

Ulterior, lucrarea a fost imbunatatita, completata si tradusa in limbile engleza, germana, italiana si spaniola.

Pana in 1759, cand a avut loc ultima reeditare, enciclopedia a avut 20 de editii. In prima editie, lucrarea a fost tiparita intr-un volum in folio (daca foaia de hartie se indoia in doua, rezulta un format de circa 45x30 cm, iar dupa taiere si legare, un format de circa 42x28 cm al cartii; in folio este o denumire data cartilor de format mare) , iar ultima editie a avut 10 volume in folio!

Contemporanul sau, Pierre Bayle (1647-1706) nu a fost in stare sa-l concureze cu al sau “Dictionnaire historique et critique “ tiparit in 1697 la Rotterdam in doua volume in folio. Desi a fost tiparit in mai multe editii(pana in 1830), dictionarul nu a ramas in istorie ca o enciclopedie ci mai mult ca o lucrare de controversa religioasa si filosofica.

Amploarea acestor demersuri a stimulat pe cei mai mari savanti ai timpului sa viseze la o adevarata enciclopedie. Timpurile o cereau , dar legea si moravurile o impiedicau.

Biserica trebuia sa-si dea acordul pentru orice scriere. Cenzura nu functiona numai in zona religiei, ci in orice domeniu considera necesar biserica sa-si exercite controlul. Nici un adevar care nu-i convenea, nu trebuia afirmat.

In acest context va incepe si aventura Enciclopediei sau cum se numeste ea: ”Encyclopédie ou Dictionnaire raisonné des sciences, des arts et des métiers “ (Enciclopedia sau Dictionarul rational al stiintelor, artelor si meseriilor)

Sa-i dai cheile unei mari biblioteci unui june invatacel si nimic nu va iesi din el. Daca omul nu are un carmaci bun in ceea ce a devenit un ocean de cunostinte, risca sa moara in mijlocul oceanului si sa nu vada niciodata tarmul, finalitatea unei astfel de calatorii.

In 1728 aparea la Londra, “Cyclopaedia ou Dictionnaire universel des arts et des sciences” scoasa de Ephraim Chambers (1680-1740) in doua volume in folio. Inca doua volume in folio apar suplimentar in 1753. Este prima incercare moderna de sistematizare a cunostintelor din mai multe domenii, cuprinse in aceeasi lucrare. Ce avea in plus, comparativ cu alte lucrari contemporane ei, era larga audienta si larga cautare de care se bucura.

Acest lucru nu putea sa scape neobservat librarilor.

In 1745, librarul André François le Breton (1708–1779)decide ca este o buna afacere publicarea traducerii in limba franceza a acestei lucrari. La acel moment, “toata lumea vorbea franceza”. Desi a obtinut privilegiul tiparirii ( forma de acceptare din partea celor care se ocupau in numele statului cu supravegherea tipariturilor), neintelegerile cu primii potentiali traducatori i-au stopat demersurile.

In 1746 a fost obtinut un nou privilegiu pentru traducerea lucrarii si a fost gasit si traducatorul, in persoana si echipa lui Denis Diderot (1713-1784).

Acesta propune o viziune mult mai larga pentru ceeace urma sa devina prima enciclopedie a omenirii si face echipa cu prietenul sau Jean le Rond d'Alembert (1717-1783)

Ideea a inflacarat intelectualitatea vremii: Voltaire, Montesquieu, Buffon, Marmotel, Jan -Jacques Rousseau.

Vestea se imprastie iar subscriptiile incep sa apara.

In 1750 este tiparit Prospectul Enciclopediei in care se face cunoscut ca lucrarea va aparea in zece volume, din care doua de planse iar doritorii sunt indemnati sa subscrie sumele necesare pentru a intra in posesia monumentalei opere.

La 1 iulie 1751, apare primul volum in folio (42.5x27.5 cm) al Enciclopediei, A-Azymites

Entuziasm si furie!

In ianuarie 1752, apare volumul doi (datat 1751), B-Cezimbra

La presiunea bisericii, care avea varf de lance Ordinul Iezuitilor, in februarie 1752, Consiliul Regelui emite ordin de interdictie impotriva celor doua volume.

Anglia, Olanda si Prusia vor sa preia lucrarea si s-o duca mai departe.

Voltaire propune Prusia, Berlinul. Unii dintre savantii care au contribuit la alcatuirea enciclopediei isi desavarsisera studiile la Berlin sau obtinusera premiul Academiei din Berlin. Printre acestia se afla chiar d`Alembert, care avea si “protectia amicala” a lui Frederic al II-lea.

Frederic al II-lea(1712-1786), regele Prusiei, a acordat libertatea religiei si a interzis interogarea prin schingiuire, a promovat reforma statului si a contribuit la dezvoltarea principiilor de drept. Lozinca lui era:”Eu sunt primul supus al statului meu!”.

Interesul pentru enciclopedie in toata Europa era atat de mare, incat intelectualitatea franceza nu dorea sa piarda prestigiul de a continua lucrarea la Paris.

Misiunea de a-l convinge pe rege sa permita continuarea enciclopediei i-a revenit lui Jeanne-Antoinette Poisson, marchiza de Pompadour (1721-1764), cunoscuta si ca Madame de Pompadour , fosta metresa a regelui Frantei, Ludovic al XV-lea(1710-1774).

Ludovic al XV-lea, denumit si “cel mult iubit”, fost rege al Frantei si Navarei din 1715 pana la moartea sa, accepta sfaturile doamnei de Pompadour, datorita inteligentei si cunostintelor acesteia in toate domeniile artei, stiintelor, politicii, dar si artei razboaielor. Aceasta l-a convins pe rege sa permita continuarea alcatuirii si editarii enciclopediei.

Masurile luate de cenzura au fost drastice; aceasta semna in josul spalturilor fiecarei pagini.

In scurt timp, numarul subscriptiilor depaseste 2000.

In Octombrie 1753 apare volumul al treilea, Cha-Consercration

In Octombrie 1754 apare volumul al patrulea, Conseil-Dizier

Atacurile impotriva celor care lucrau la editarea enciclopediei se intetesc.

In noiembrie 1755 apare volumul cinci, Do-Eesymnete

In octombrie 1756 apare volumul sase, Et-Fne

Numarul subscriptiilor depaseste 3000.

In noiembrie 1757 apare volumul sapte, Foang-Gythium

Tentativa de asasinat impotriva regelui, facuta de Robert-François Damiens (1715-1757), da o justificare oponentilor eciclopediei pentru luarea unor masuri drastice impotriva editorilor.

Michel Foucault (1926-1984), in cartea sa “A supraveghea si a pedepsi. Nasterea inchisorii”-editata si in Romania in 1997 de Editura Humanitas, face o descriere mai mult decat sinistra asupra pedepsei data atentatorului, in ton cu practicile acelor zile. Jupuirea pielii si smulgerea carnii de pe oase nu era decat un supliciu la moda in acele vremuri.

Primul care cedeaza este d`Alembert care nu mai suporta stresul si amenintarile. Motivele invocate nu conteaza, dar a contat mult actiunea lui Voltaire (1694-1778), care spera sa transfere in Elvetia continuarea lucrarii.

Diderot nu cedeaza si afirma ca va continua lucrarea.

Numarul subscriptiilor depaseste 4000.

Cel mai consistent atac vine din partea unui obscur , Abraham-Joseph de Chaumeix (1730-1790).

Lucrarea sa pentru care a ramas celebru: ”Prejudecati legitime impotriva Enciclopediei si incercare de respingere a acestui dictionar”, editat la Paris in 1758, in 8 volume in 12 (circa 20x10cm) (titlul este:”Préjugés légitimes contre l’Encyclopédie, et essai de réfutation de ce dictionnaire, avec l’examen critique du Livre de l’Esprit “) aduce in discutie texte trunchiate si falsificate din Enciclopedie

La 23 ianuarie 1759, Curtea si Camerele reunite, asculta rechizitoriul procurorului general Joseph Omer Joly de Fleury (1715-1810), care afirma ca acesta lucrare”care, dupa scopul sau adevarat trebuia sa fie cartea tuturor cunostintelor , a devenit cea a tuturor erorilor”.

Pe 6 februarie, Curtea si Camerele reunite cer ca cele sapte volume aparute sa fie rupte in bucati si arse pe rug.

Pe 8 martie 1759, se ridica privilegiul publicarii Enciclopediei.

In 1759, Papa Clement al XIII-lea (1693-1769, Papa intre anii1758-1769) intervine si el printr-o scrisoare pastorala (Damnatio, et Prohibitio Operis in plures Tomos distributi, cujus est Titulus:Encyclopédie, ou Dictionaire raisonné des Sciences, des Ars,des Métiers par une sociétè de Gens de Lettres mis en ordre,& publiè par Mr Diderot de l'Académie Royale des Sciences, & des belles Lettres de Prusse ;& quant a la partie Mathematique,par Mr d'Alembert de l'Academie Royale de Sciences de Paris, de celle de Prusse,& de la Societè Royale de Londres) :”Ordon la toti si la fiecare credincios, sub aceleasi pedepse de excomunicare si de suspendare, care ar avea la ei numita lucrare sau in maini carora ar putea sa cada pe urma, ca de indata ce au luat cunostinta de scrisoarea de fata, sa o aduca preotilor locului, sau inchizitorilor credintei, sau reprezentantilor lor, care se vor ingriji sa arda pe loc exemplarele ce le vor fi aduse.”

Lovitura mare data viitorului Enciclopediei.

Deoarece interdictia de tiparire nu se referea si la plansele Enciclopediei, acestea urmau sa fie publicate, asa cum prevedea Prospectul, in doua volume format in folio.

Au fost acuzati ca au copiat gravurile lui René-Antoine Ferchault de Réaumur (1683-1757), naturalist, matematician si fizician angajat al Academiei, ale carui gravuri despre artele mecanice erau proprietatea acesteia. Au trebuit sa faca fata inca unui proces. S-a stabilit totusi, prin expertii Academiei, ca nimic nu era copiat si lucrarea a putut sa apara. Scandalul a fost sustinut de marturia arhitectului si gravorului Pierre Patte (1723–1814) care incetase colaborarea pentru Enciclopedie si lucra la “Descrierea artelor si meseriilor”, aparuta in 1761 in 27 de volume, sub egida Academiei.

Primul volum de planse a aparut in 1762. Pentru ca numarul planselor era foarte mare, al doilea volum de planse a aparut in doua parti, ambele in 1763.

Necesarul de planse era departe de a se epuiza. In acest fel a aparut in 1765 al treilea volum, in 1767 al patrulea, in 1768 al cincilea, in 1769 al saselea, in 1771 al saptelea si al optulea, in1772 al noualea si al zecelea volum. Acest al zecelea volum (de fapt al unsprezecelea, deoarece volumul doi a aparut in doua parti) a incheiat volumele dedicate planselor.

Volumele de text de la litera H litera Z vor fi scrise pe ascuns, in podul casei lui Louis de Jaucourt (1704-1779) unde colaboratorii vor aduce si manuscrisele articolelor.

Nationalismul francezilor a invins tirania autoritatilor.

Antoine Raymond Jean Gualbert Gabriel de Sartine, Conte d'Alby (1729 – 1801), seful Politiei Parisului si insarcinat special pentru supravegherea regulamentelor privitoare la disciplina editarii, inchide ochii la traficul spre podul lui Louis de Jaucourt.

Voltaire, care era foarte bogat si care dorea sa duca in Elvetia editarea ultimelor volume, era concurat in continuare de Frederic al II-lea , dar si de Ecaterina a II-a a Rusiei, Ecaterina cea Mare (1729-1796), care dorea sa tipareasca la Petrograd lucrarea.

Diderot termina de editat textele si , unul cate unul, volumele sunt tiparite si depozitate in locuri secrete.

In ajutorul Enciclopediei a venit desfiintarea Ordinului Iezuitilor. Acestia erau cei mai vehementi si mai bine motivati adversari ai conostintelor propagate prin Enciclopedie.

Razboiul de sapte ani (1754-1763) a secatuit visteria Frantei, iar adunarea creantelor era cea mai importanta actiune a statului. O creanta mai veche, in valoare de 1 500 000 de livre datorata de iezuiti, pe care acestia refuzau sa o plateasca l-au determinat pe Étienne François, duce de Choiseul sa ceara tribunalului in 1762 desfiintarea ordinului. Procurorul care a intocmit rechizitoriu este acelasi Joseph Omer Joly de Fleury care a cerut si interzicerea Enciclopediei. Acesta a castigat si de aceasta data.

La verificarea unuia din volumele gata pentru difuzare, in noiembrie 1764, Diderot gaseste mai multe articole refacute de librarul André François le Breton, cel care se ocupa cu tiparirea fasciculelor. Cuprins de furie, Diderot il apostrofeaza pentru “masacrarea” muncii a douazeci de oameni care si-au consacrat timpul, talentul si noptile din dragoste de adevar si bine”.

Desi suparat, a inceput refacerea articolelor iar in decembrie 1765, au aparut inca 10 volume din Enciclopedie.

Din cauza cenzurii, acestea au fost livrate in foi care urmau sa fie legate de cei care le procurau. In felul acesta s-a putut mentine secretul asupra locului tiparirii, in Paris circuland zvonul ca aceste fascicole au fost tiparite in Elvetia si ca au fost introduse clandestin in Franta. Chiar si titlul lucrarii a fost modificat, iar cei care au subscris pentru a ajuta tiparirea Enciclopediei, au primit cate un inscris in care se spunea ca “Samuel Faulche, librar la Neuchatel, in Elvetia, da stire publicului ca a sfarsit imprimarea...iar cele zece volume vor fi livrate in foi, purtatorului acestui inscris, contra sumei de 200 franci”.

Le Breton comite imprudenta de a timite cateva volume la curtea de la Versailles si este imediat arestat, dar este eliberat dupa opt zile .

A fost foarte greu sa se mentina secretul unor tiparituri intr-o asemenea cantitate (circa 40000 de volume in folio, cate 10 volume in folio pentru fiecare beneficiar!), dar tacerea complice a autoritatilor a dovedit ca sentimentul de mandrie nationala poate excede obligatiilor legale.

Volumele aparute in decembrie 1765 au cuprins:

Volumul 8: H – Itzehoa

Volumul 9: Ju – Mamira

Volumul 10: Mammelle – Myva

Volumul 11: N – Parkinsone

Volumul 12: Parlement – Polytric

Volumul 13: Pomacies – Reggio

Volumul 14: Reggio - Semyda

Volumul 15: Sen – Tchupriki

Volumul 16: Teanum – Vénerie

Volumul 17: Vénérien – Zzuéné si Supliment

Pana in 1765 aparusera patru volume de planse. Diderot a continuat munca pentru finalizarea volumelor de planse pana in 1772, cand a aparut al zecelea volum.

Dupa aparitia celor 17 volume cu text, Diderot a fost contactat de un editor pentru continuarea Enciclopediei cu volume suplimentare si tabele analitice ale materiilor continute in Enciclopedie.

Acesta se numea Charles-Joseph Panckoucke (1736-1798) si era un prosper om de afaceri si editor, fascinat de ideea Enciclopediei, dar si de succesul ei financiar.

Asociat cu editorii Jean-Georges-Antoine Stoupe si Pierre-Prudence Brunet, sub coordonarea lui Jean-Baptiste-René Robinet (1735-1820) el va continua Enciclopedia cu patru volume de supliment si unul de planse, editate intre anii 1776 si 1777.

Acestea vor fi urmate in 1780 de doua volume de tabele analitice “Tabel analitic si rational al materiilor “.(“Table analytique et raisonnée des matières conetenues dans les 33 volumes in-folio du

Dictionnaire des sciences, des arts et des métiers et dans son supplement. Pierre Mouchon.Paris : Chez Panckoucke, 1780 George Peabody Library”).

Aceste volume completeaza cele 17 volume de text si 10 de planse ale Enciclopediei elaborate sub coordonarea lui Diderot si d`Alembert.

In total, Enciclopedia completa are 21 volume de text, 12 volume de planse si 2 volume cu tabele, deci 35 de volume in folio, aparute intre 1751 si 1780. Ea cuprinde 18000 de pagini de texte, 44 000 de articole principale, 28 000 de articole secundare si 2500 de ilustratii.

Interesul pentru Enciclopedie era imens. Dovada sta numarul mare de reeditari si contrafaceri.

Intre 1758 si 1776 apare, in 28 volume format in folio(prima editie italiana, denumita in pagina de titlu a doua editie),din care 17 volume discurs intre 1758 -1771 si 11 volume planse intre 1765-1776, la Lucca (Luques), in Italia, sub coordonarea lui Ottaviano Diodati (1716-1786) , in tipografia lui Vincent Giuntini. La acestea se mai adauga 4 volume de supliment: un volum de text, un volum de planse si doua de index, aparute intre 1779-1780.

Intre 1769 si 1778 apare la Livorno (Italia) o editie dedicata Arhiducelui de Austria, Pierre Léopold, coordonata de Ottaviano Diodati (1716-1786) si comandata de Guiseppe Aubert : 17 volume de discurs (1769-1775), 11 volume de planse (1771-1778), toate in folio.

Intre 1771 si 1776 sub coordonarea lui Charles-Joseph Panckoucke au aparut la Geneva reeditate cele 17 volume de text (1771-1774) si cele 11 volme de planse (1770-1776) ale Enciclopediei tiparite in format in folio in tipografia lui Gabriel Cramer.

Intre 1777 si 1780 se tipareste , de catre Jean-Léonard Pellet la Geneva si Societatea Tipografica din Neufchatel,in coordonarea lui Adams, John (1735-1826) o editie (denumita in pagina de titlu a treia editie)intr-un format mai mic, in 4, in 39 de volume (36 de text si 3 de planse) cu contributia lui John Adams Library si Boston Public Library. Ulterior au mai aparut 6 volume in 4 de tabele, la Lyon Chez A.Le Roy(1780-1781)

Intre 1777 si 1779 se tipareste tot la Geneva, de catre Jean-Léonard Pellet,editor si tipograf,(denumita in pagina de titlu editie noua, iar pe tomul 36 , editia a treia, tiparita de J.L.Pellet Imprimeur de la Republique, in 36 volume, intr-un format mic, 26x21 cm.

Intre 1778 si 1781 si intre 1781 si 1782 se tipareste la Lausann si Berna, in 39 volume (36 volume format in 8° de text si apoi 3 volume format in 4° de planse), publicate de “ Société typographique dirigée par Pierre Rousseau”

Intre 1778 si 1780 se tipareste la Yverdun, in 48 volume de texte si 10 volume de planse, toate format in 4, sub coordonarea lui Fortunato Bartolommeo Felice (1723 – 1789).

 

 

Vizualizări: 1765

Comentariu publicat de altmarius pe Martie 2, 2010 la 7:10am
O lucrare foarte documentata asupra unor aspecte mai putin cunoscute din avatarurile publicarii primei Enciclopedii din istoria cartii. Ca de obicei, documentarea este extraordinara, si va multumesc pentru prezenta pe acest NING

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

198 state 

(ultimul: Guyana)

Numar de steaguri: 262

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 44

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

23 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. BUCURESTIUL MEU DRAG

http://www.orasul.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

© 2019   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor