altmarius

cultură şi spiritualitate

 de Mirela Nicolae

Piața Teatrului din București pe la 1915 Piața Teatrului din București pe la 1915

Motto: ”Vremea trece, vremea vine,/Toate-s vechi şi nouă toate;/Ce e rău şi ce e bine/ Tu te-ntreabă şi socoate”. – Mihai Eminescu, ”Glossă”

De multe ori, analizele şi articolele din presa de război au anticipat reformele care urmau să vină după reîntregirea ţării. De fapt, nimeni nu spera la atât de mult: la redobândirea graniţelor în care a existat Dacia lui Burebista.

Cum vă scriam într-un episod anterior, Primul Război Mondial făcuse victime pe front dar şi victime civile: şcolile şi universităţile au fost întrerupte, ceea ce a făcut ca mulţi absolvenţi să-şi susţină examenele de absolvire abia în anii 19191921. Din cauza războiului, înşişi învăţătorii din promoţiile 19101916 şi-au dat examenele de definitivat abia în primăvara lui 1919. Tot la final de război, în februarie 1919, au fost judecaţi de către Consiliul Universitar, în regim de urgenţă, mai mulţi profesori care-au colaborat cu ocupantul german. Din comisia de disciplină au făcut parte: părintele econom Nazarie şi profesorii Ion Nanu-Muscel (medic), Constantin C. Stoicescu (drept), P.P. Negulescu (filosof) şi Octavian Țiţeica (matematician).presa primul razboi mondial romania

La începutul lunii octombrie 1919, multe din şcolile ţării erau închise, iar la sfârşitul aceleiaşi luni, lacătul a fost pus şi pe uşile celorlalte din cauza lipsei de combustibil.

Pe parcursul celor doi ani tumultuoşi, Capitala, dar şi alte oraşe s-au confruntat mai multe luni cu criza lemnelor, a pâinii (greva brutarilor), lipsa personalului calificat, epidemiile, jafurile, inflaţia.

În contextul pe care vi l-am expus trebuie citite şi analizele educaţionale scrise de jurnaliştii de profesie sau de ocazie, toţi intelectuali de marcă, patrioţi declaraţi.

În ziarul ”Lumina”, Ștefan Meitani, ziarist şi pedagog, descendent al bogatului baron de secol XIX, scrie în 31 august 1918 despre educaţia naţională:

”Avem năravul de a crede că toate se îndreptează prin legi. Adevărul e că acestea nu îndreptează nimic, căci înrîurirea legii este legată de oamenii care o aplică şi de modul cum este aplicată: şi toată lumea ştie cum se aplică legile noi. NU de atâtea legi avem nevoie, ci de OAMENI. Cine vrea să priceapă acest lucru în jocul nebunesc în care sîntem prinşi, când vîntul anarhiei suflă puternic pe biata această ţară de atâţia şi atâţia ani? […]. Oricare-ar fi rezultatul războiului dacă vom şti să lucrăm cu bărbăţie cetăţenească, să înţelegem rostul vremurilor şi să ne ridicăm la înălţimea lor, viitorul nostru va fi strălucit. Dacă dimpotrivă, lucrăm într-alt fel, oricare-ar fi rezultatul războiului, viitorul e plin de primejdii. Lipsa echilibrului necesar în repartiţia averilor, pofta neastâmpărată de desfătări, de lux şi de risipă, care se întinde din ce în ce, de sus şi până jos, cercul mult prea restrîns al acelora care hotărăsc asupra afacerilor statului, au produs în ţara aceasta o stare de nesiguranţă şi de tulburare generală, o stare de mare decădere morală, care a mers crescînd din ce în ce şi a atins cea mai mare dezvoltare ce se poate închipui pe timpul neutralităţii şi războiului.”

Premonitorii gânduri şi constatări, deşi România începutului de secol XXI n-a traversat (din fericire) un alt război.

ziarul lumina

În aceeaşi publicaţie, pe 6 octombrie 1918, scriitorul Gala Galaction face o amplă radiografie a şcolii. Intitulat ”Școala noastră”, articolul descrie locurile insuficiente din şcolile Bucureştiului pentru care părinţii cheltuie bani şi fac anticameră la minister, condamnă birocraţia şcolară. El aminteşte multitudinea legilor şi reglementărilor adoptate  din 1898 până la momentul dat:

”Iată pe miniştri, începând cu energii noi şi îndîrjiţi – legile, regulamentele, circularele şi măsurile cele mai bune din lume. Dar şcoala tot nu merge! […]. Problema şcolară în ţara noastră era vechea problemă de temelie a nedreptei împărţiri a bunurilor şi a puterilor de la noi. Totul în mâna câtorva mii de inşi, nimic în puterea celor 6-7 milioane care mai rămân […].”

La 21 octombrie 1918, criticul literar şi jurnalistul Henric Sanielevici scrie editorialul ”Școala noastră”, unul de analiză asupra slabei pregătiri a elevilor din clasa a opta de liceu (viitorii bacalaureaţi). El identifică patru mari cauze şi soluţii. Cauzele fac referire la:

  1. Elevii nu au chef să înveţe pentru că ”au văzut în societate că oamenii se înalţă prin alte însuşiri decât prin muncă şi ştiinţă”.
  2. Programul lor e prea încărcat: ”ar trebui scoase unele lucruri inutile şi indigeste şi înlocuite cu altele mai folositoare şi mai interesante”.
  3. Numărul mare de elevi dintr-o clasă: ”În locul numărului de douăzeci şi cinci pe care-l recomandă pedagogia ca fiind cel potrivit avem şaizeci”. De altfel, el aminteşte că a predat limba franceză la un pension, la clasa întâi de liceu şi a avut 65 de elevi într-o clasă.
  4. La sfârşitul anului, profesorii îi promovează pe mai toţi elevii.

problema scolaraSoluţiile pe care le propune H. Sanielevici sunt simple şi ele se referă la încurajarea învăţământului particular, acordarea unei mai mari atenţii învăţământului de la sate, dezvoltarea instituţiei repetenţiei, întârirea disciplinei.

Un an mai târziu, de aceeaşi părere este şi profesorul Constantin Gerotă. Pe 31 martie 1919, în ziarul ”Universul”, acesta scrie despre problema şcolară în care pune accent pe unitate, pe rolul profesorilor în construirea viitoarei societăţi:

“Profesoratul nu va mai fi o insignifiantă carieră, ci un veridic apostolat, cea mai de elită funcţiune, iar ministerul de culte, nu a cincea roată la car aşa cum s-a considerat până acum câteva decenii, ci organul superior al harnicilor plămăditori de suflete […] …avem nevoie de cultură unitară naţională care să se reverse ca ploaia de vară asupra cîmpului uscat din care vor ieşi lanurile verzi, bogăţia pământului”.

Oamenii care-au descifrat acum 100 de ani sensurile şi înţelesurile educaţiei naţionale au plecat într-o lume mai bună. Ne-au rămas gândurile lor scrise pe hârtie dar şi realizările. Am amintit câteva (puţine) în episodul de azi. Mi-ar plăcea să vă inspire în ceea ce faceţi sau vă propuneţi să construiţi. O şcoală modernă şi performantă se ridică şi cercetând opiniile înaintaşilor, multe rămase actuale, chiar dacă vremea şi vremurile s-au schimbat.

Vizualizări: 52

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor