altmarius

cultură şi spiritualitate

Afront adus bârlădenilor și istoriei românilor.

O greșeala impardonabilă dintr-un manual de istorie pune pe jar comunitatea istoricilor

Mihaela NICULESCU, Răzvan CĂLIN

O gafă de proporții consemnată într-un manual de istorie și servită elevilor din întreaga țară pe post de adevăr istoric vine să incite spiritele atât în rândul istoricilor, cât și al comunității bârlădene. E vorba de manualul de istorie pentru clasa a IV-a – semestrul I (autori fiind Cleopatra Mihăilescu și Tudora Pițilă), care la capitolul dedicat lui Alexandru Ioan Cuza consemnează o informație mai mult decât eronată: este scris, negru pe alb, că Domnitorul Principatelor Române s-a născut la Brăila și nu la Bârlad, așa cum este în realitate.

Din pleiada de figuri istorice proeminente pe care Bârladul i-a zămislit de-a lungul veacurilor (și vorbim despre o serie întreagă de personalități istorice și culturale, unele de talie mondială), Alexandru Ioan Cuza este, poate, unul dintre cei mai iubiți fii ai Bârladului. Bârlădenii s-au mândrit dintotdeauna (și o vor face în continuare!) cu Domnitorul Unirii Principatelor Române și cu faptul că el este fiu al acestor meleaguri. În aceste condiții, e lesne de înțeles că în momentul în care apare o inadvertență atât de strâmbă la adresa celui mai iubit dintre bârlădeni, comunitatea locală să aibă o reacție pe măsură.

Denaturarea acestui adevăr istoric, a făcut ca primul val de reacții sa apară în rândul cadrelor didactice din Bârlad care au resimțit din plin urmările acestei gogorițe lansată sub patronajul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice. Învățătorii nu știu cum să le explice elevilor că realitatea este alta decât cea prezentată în manualul de istorie apărut recent și conceput de cei doi autori, care mai au și pretenția că sunt experți în învățământul primar.

Eu știu foarte bine ca Alexandru Ioan Cuza este fiu al Bârladului! A fost o vreme în care hușenii și gălățenii l-au revendicat pe domnitor și poate că și acum dintr-un patriotism exagerat cred că domnitorul Cuza s-a născut la Huși sau la Galați. Dar despre o legătura a lui Cuza cu Brăila nu am auzit. Eu nu pot să le predau neadevăruri elevilor chiar dacă aceste inexactități sunt trecute într-un manual care a fost elaborat cu acordul Ministerul Educației. Copiii pun întrebări atunci când le spun ca domnitorul nu s-a născut la Brăila, ci la Bârlad. Pentru a fi și mai convingătoare am rugat-o pe profesoara de istorie Elena Monu să-mi dea o copie, o dovadă scrisă a faptului că domnitorul Unirii s-a născut la Bârlad. Este necesar să le prezentăm elevilor adevărul”, a declarat o învățătoare din Bârlad.

Profesoara Oltea Gramaticu: ”O inepție, un grosolan fals istoric, o tâmpenie, o prostie de zile mari!”

Culmea este că aceste date eronate au fost incluse în manualele de istorie încă de acum șase – șapte ani. Vorbim de prima ediție a acestui manual conceput de cei doi specialiști în învățământul primar. La vremea respectivă, greșeala a fost sesizată imediat de comunitatea de profesori de specialitate și istorici din Bârlad și nu numai. Iar acum, la o nouă reeditare a manualului cu pricina, greșeala inițială a fost repetată, dovadă clară a ”profesionalismului” autorilor cărții, dar mai ales al responsabililor din minister care răspund direct (cel puțin teoretic!) de calitatea manualelor școlare. E clar că avem de a face cu o eroare care nu s-a corectat de câțiva ani buni. De ce s-a ajuns în această situație, tinde să fie o întrebare mai mult retorică, căci tocmai istoria ne-a demonstrat că, de obicei, în astfel de situații, toți sunt de vină, mai puțin adevărații vinovați!

Pe lângă multe dovezi incontestabile, doua acte oficiale stabilesc fără drept de apel locul de baștină a lui Cuza. Primul este diploma de bacalaureat a acestuia emisă la Paris în 1835 și al doilea, actul de deces emis de primăria orașului german , pe 15 mai 1873, în care scrie negru pe alb că Alexandru Ioan Cuza s-a născut la Bârlad. Autoarele manualului ar fi trebuit poate să se informeze mai bine înainte de a elabora o carte din care studiază mii de elevi de clasa a IV-a. Nu ar fi trebuit să studieze prea mult, ar fi fost de ajuns doar volumul academicianului Constantin C. Giurescu, „Viața și opera lui Cuza Vodă”, apărut la Editura Științifică în 1966, o lucrare de excepție ce a pus capăt odată pentru totdeauna controverselor iscate pe marginea acestui subiect.

http://estnews.ro/wp-content/uploads/2014/09/Oltea-Rascanu-Gramaticu.jpg 600w" sizes="(max-width: 300px) 100vw, 300px" />Profesoara Oltea Rășcanu Gramaticu, președintele Filialei Bârlad a Societății de Științe Istorice, a caracterizat în termeni duri această ”scăpare” de redactare din manualul cu pricina: ”Asemenea inepții trebuie corectate numaidecât. Este o greșeală care s-a strecurat încă de acum vreo șapte ani și la vremea respectivă am solicitat corectura de rigoare. Dar, iată, această eroare este perpetuată și în ziua de astăzi, ceea ce indică în mod clar că la nivel de minister, comisiile de verificare a manualelor școlare nu își fac treaba așa cum ar trebui. Nu poți să lași să se perpetue un asemenea fals istoric grosolan, o tâmpenie, o prostie de zile mari. Ți-e și greu să caracterizezi o atare inepție! Lipsa de control și profesionalism, atât de la nivelul ministerului, cât și al editurii ce a publicat acest manual, trebuie taxate în consecință. Nu stăm de vorbă când vine vorba despre așa ceva și nu admitem nici un compromis legat de un adevăr istoric indubitabil!”.

Profesoara Oltea Gramaticu a mai declarat pentru jurnaliștii de la Est News că Societatea de Științe Istorice – Filiala Bârlad, va face demersurile necesare către Ministerul Educației pentru ca această ”inepție” să dispară pentru totdeauna. În același timp, Oltea Gramaticu este de părere că se impune ca și municipalitatea bârlădeană să aibă o reacție fermă în acest caz și că este cât se poate de oportun un demers al primăriei locale către ministerul de resort. Până la urmă, vorbim despre cea mai proeminentă figură din istoria neamului românesc cu care Bârladul se mândrește că îi este fiu. Anual, autoritățile locale, Societatea de Științe Istorice și instituțiile de cultură și învățământ bârlădene organizează o sumedenie de activități dedicate special Domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Cazul de față reprezintă încă o exemplificare a situației nocive în care se zbate învățământul românesc în anii de după Decembrie 89un sistem subfinanțat și prost administrat în care calitatea manualelor este mai mult decât îndoielnică.

Vizualizări: 159

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor