altmarius

cultură şi spiritualitate

A napsütötte Tabán – Kiállítás a Virág Benedek Házban

http://pestbuda.hu/cikk/20190701_flier_gergely_a_napsutotte_taban_k...

2019. július 3. 08:00

A lebontott Tabán kelt életre múlt szerdán az I. kerületi Tabáni Kuckó Döbrentei utcai kiállítóterében. Igen gazdag és színes anyagot tekinthetünk meg a városrészről a Virág Benedek Házban található múzeumban.

Írta: Flier Gergely

A kiállításnak otthont adó Tabáni Kuckó Döbrentei utcában (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Lelkes és vidám sokaság lepte el június 26-án a tabáni Döbrentei utca környékét, ahol a Virág Benedek ház kiállítótere, a Tabáni Kuckó végre újra kiállításnak ad otthont. Napsütötte Tabán címmel gyűjtöttek egybe akvarell és pasztell képeket a 1920-as, 1930-as évekből, a régi Tabán végnapjaiból.

Vendégek a kiállítás megnyitóján (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Örömteli, hogy a kiállítás gondolata kötődik portálunkhoz is, hiszen Lajer Vera művészettörténész, a Pestbuda.hu Tibai-Takács Jánosról szóló cikkenyomán vette fel a kapcsolatot Tibai-Takács ma élő leszármazottjaival, kezdeményezve tabáni tematikájú műveinek kiállítását.

A szerb kereszt Tibai-Takács János akvarelljén (Forrás: Budavári Önkormányzat)

Az előkészületek során az alkotók száma egyre bővült. Először Jálics János neve merült fel, akinek képei a Budavári Önkormányzat tulajdonában vannak. Majd a Tabán történetét régóta kutató Saly Noémi és Tóth László gyűjteményéből vált teljessé az anyag egyéb mesterek műveiből.

A valódi Tabán képei

A forró – valóban napsütötte – június végi késődélutánon a tabáni templom szentélye alatti udvaron összegyűlt, majd kétszáz fős hallgatóság előtt Finta József Kossuth-díjas építész is megszólalt, akinek egy gondolatát szeretnénk felidézni, mert nagyon jól megfogja a kiállítás jelentőségét. A Tabán bontásakor festőművészek lepték el a kiürülő utcákat, hogy legalább ecsetjük által megállítsák az időt, megörökítsék a városrész pusztuló világát.

Az udvaron összegyűlt hallgatóság előtt Finta József Kossuth-díjas építész is elmondta gondolatait (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Később mások is követték példájukat, megidézve képeiken a tabáni hangulatot, fűszerezve korhű figurákkal, életképekkel. Erről szólva Finta József kijelentette: „én azokban a festményekben hiszek, amelyek itt ki vannak állítva” – hiszen, bár később is magas színvonalú művek születtek, ám ezek nélkülözik azt a helytörténeti hitelességet, melyek a most kiállított festmények sajátjai.

Egyébként ezek a későbbi művek a széles közönség körében jóval ismertebbek az itt kiállítottaknál, ezért is rendkívül jó ötlet volt ennek a kiállításnak a megrendezése, mely remélhetőleg ismertebbé teszi majd az arra fogékonyak előtt Tibai-Takács János, Jálics János és festőművész-társaik nevét. A kiállítást Hidvégi Violetta, Budapest Főváros Levéltárának főlevéltárosa nyitotta meg.

A Hadnagy utca, háttérben a Rác templom és az Erzsébet híd. Jálics János festménye (Forrás: Budavári Önkormányzat)

A valódi Tabánnal találkozik tehát, aki ellátogat A napsütötte Tabán című tárlatra. Láthatja, milyen utcaképek, milyen épületek voltak a városrészben.

Tabáni részlet Tibai-Takács Jánostól (Forrás: Budavári Önkormányzat)

Érdekes például, hogy a gyakran emlegetett nyomorúságos viskókkal teli negyed képe is árnyaltabbá válik a látogató előtt, ugyanis sok-sok képen látunk jó karban lévő, színvonalas, emeletes épületeket, melyekhez hasonlókkal ma akár a Budai Várnegyedben vagy a Vízivárosban találkozunk.

Jálics János: Holdvilág utca és a királyi palota (Forrás: Budavári Önkormányzat)

Az alkotók

Tibai-Takács János képei, életműve köré szerveződött a tárlat. Tibai-Takács matematika-fizika és történelem-ének szakos tanár volt, festőművészként Benczúr Gyula tanítványa, aki 1906-ban már a Nemzeti Szalonban mutatkozott be képeivel. Az I. világháborúban hadifestőként működött. Nyugdíjba vonulása után, 1922-től kizárólag festészettel foglalkozott.

Tibai-Takács János: Tabáni utcarészlet (Forrás: Budavári Önkormányzat)

Elismert portréfestő, tankönyvillusztrátor volt. Az Ismerjük meg Budapestet című 1938-ban megjelent útikönyvbe 8 tabáni rajza került. Művészi érdeklődése jóformán az egész országra kiterjedt, de a Tabán világa jelentős helyet foglal el az életműben.

A kiállításon Tibai-Takács Jánoshoz hasonlóan külön termet kapott Jálics János. Ő hivatását tekintve építész volt, 1933-1934-ben, közvetlenül a Tabán bontása előtt készített 20 akvarellje látható a kiállításon.

Jálics János: Tabáni utcarészlet a Rác fürdő kéményével (Forrás: Budavári Önkormányzat)

A két alkotó képeit bemutató termekben vitrinekben láthatóak a festőművészek életével kapcsolatos tárgyi relikviák, dokumentumok. A kiállítás rendezői jól használható Tabán-térképet is helyeztek el, mely alapján a látogatók eligazodhatnak a helyszíneket illetően. A másik örömteli meglepetés a vetítőterem, ami még mozgalmasabbá teszi a kiállítást.

A napsütötte Tabán című tárlat egyik terme (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Korabeli fotók és képeslapok is felidézik a Tabánt (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A vitrinekben láthatóak a festőművészek életével kapcsolatos tárgyi relikviák, dokumentumok (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A két kiemelt alkotó mellett a kiállítás többi alkotója is megérdemli a figyelmet, csodálatos képeket láthatunk, valóban megelevenedik előttünk az elsüllyedt Tabán valósága, a régi Erzsébet híd, az egykori Rác templom, vagy éppen a háború pusztítása előtti királyi palota épületei.

Az említett alkotók két csoportra oszthatók. A legnagyobb részük hivatásos festőművész volt: ilyen Kurländer István (1886–?), Szentiványi Lajos (1909–1973). Ulrich Géza (1881–1943), akinek külföldi gyűjteményekbe is kerültek képei. Schindler Valér (1894–?) siketnéma alkotó Körösfői-Kriesch Aladárnál tanult díszítőfestést, majd festészetet.

Tibai-Takács János képei (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Györgyfy György (1896–1981) festőművészként az egykori Verbőczy, a mai Petőfi Gimnázium rajztanára volt. Vannak köztük helyi kötődésűek. Ilyen Markó Ernő (1868–1945), Mátrai Vilmos (1877–1961) és Turi Jobbágy Miklós (1882–1977), valamint Sztankó Gyula (1900–?). Sztankó négy éjszakai pasztellképpel van jelen a kiállításon.

A hivatásos festőművészek mellett vannak, akik idézőjelben „csak” kedvtelésből festettek. Conrad Gyula (1877–1959) banktisztviselőből lett képzőművész, Turiák Ödön (1884–1937) foglalkozása szerint postatiszt volt, Häeffner Jenő (1894–1944) székesfővárosi adótisztként az 1920-as évek második felében készítette tabáni képeit. Conrad, Turiák és Häeffner kvalitásait mutatja, hogy kiállíthattak a Nemzeti Szalonban is. Egy képpel az építész Árkay Aladár is szerepel a tárlaton.

Rajzokat, akvarelleket láthatunk a kiállításon (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A legizgalmasabb talán Ipolyi Hollós Béla (1904 körül –1941) labdarúgó és futballbíró, aki egy alkotással szerepel a kiállításon.

A festmények mellett Juhász Gyula ötvös, iparművész képeslapgyűjteményének darabjai színesítik a kiállítást. Fedezzük fel az eddig ismeretlenség homályában rejtőzködő alkotókat és képeiket, fedezzük fel újra a Tabánt!

Képeslap Juhász Gyula gyűjteményéből (Forrás: Budavári Önkormányzat)

A kiállítás ingyenesen látogatható keddtől-szombatig, 14-18 óra között július 30-ig, majd a nyári szünetet követően szeptembertől október végéig, a Tabáni Kuckóban, I. kerület Döbrentei utca 9. szám alatt.

Nyitókép: Tibai-Takács János: Tabáni utcarészlet (Forrás: Budavári Önkormányzat)

Vizualizări: 7

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

198 state 

(ultimul: Guyana)

Numar de steaguri: 262

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 44

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

23 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. BUCURESTIUL MEU DRAG

http://www.orasul.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

© 2019   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor