altmarius

cultură şi spiritualitate

Megszépül Mátyás kútja a budai Várban

A háború óta hiányzó elemeket építenek vissza a Mátyás kútja szoborkompozícióba, amelynek nemrég megkezdődött a restaurálása a Budavári Palota Hunyadi udvarában. Strobl Alajos szobrászművész egyik legismertebb műve a palota kibővítésének befejező szakaszában, 1904-ben készült el, a kitűnő mester régi nagy álma volt a kompozíció elkészítése. Mint a munkálatokat végző szakemberektől megtudtuk, megmarad a szobrok zöld patinája, és teljes műszaki felújításon esik át maga a kútszerkezetet is.

Írta: Bukovszki Péter

Budapestnek is van ám Trevi-kútja, miként Rómának, méghozzá a budai Vár Hunyadi udvarán! Mátyás kútja az egyik legszebb és legimpozánsabb hazai szökőkút, amely 1904 óta ékesíti a Budavári Palota egykori kápolnájának északi oldalfalát.

A kút azt a jelenetet ábrázolja, amikor a vadászó Mátyás találkozott a forrásnál megpihenő Szép Ilonkával, aki azonnal beleszeretett (Fotó: Várkapitányság Nonprofit Zrt.)

A szoborcsoport felújítása jelenleg folyamatban van, a szükséges munkálatokat a helyszínen végzik el a restaurátorok, azért épült az állvány  (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az alkotás Mátyás egyik vadászatát ábrázolja, amelyen megpillantotta őt Szép Ilonka és menthetetlenül beleszeretett. Bár a szobor-Mátyás nem ül hosszú méla lesben, ahogy Vörösmarty Mihály elbeszélő költeményében, de délcegen, büszkén áll a szikla tetején, fejét felveti, mellette az elejtett hatalmas szarvas, körötte segítői és három vadászeb, a talapzatnál maga Szép Ilonka. A jelenet éppolyan varázslatos, mint az alkotás maga: a szobrok és a csobogó víz olyan idillt teremtenek, amely száz éve ámulatba ejti az arra járókat. Érdekesség, hogy a szoborcsoportba a háborút követően visszakerült annak a vizslának a másolata is, amely a városi legenda szerint azért tűnt el, mert Vorosilov marsallnak nagyon megtetszett.

Jó állapotban vannak a százhúsz éves bronzszobrok

A szökőkutat most kerítés veszi körül, de nem ám akármilyen: többek között régi várbeli épületeket és építőiket láthatunk rajta. A táblákon a Nemzeti Hauszmann Program fejlesztései szerepelnek: megújuló parkok, kertek, sétányok, lépcsők, várfalak, szökőkutak és a már újjászületett vagy visszaépítésre váró épületek. A Mátyás-kút felújítását végző szakemberek közül a Pestbudának nyilatkozó Csányi Szabolcs és Vecsey Ádám restaurátorok és a műszaki felújítást tervező Deák Zoltán a Várkapitányság Nonprofit Zrt. építésze elmondták, hogy a szökőkút restaurációját alapvetően műszaki, vízelvezetési problémák indokolták, ezzel együtt azonban az alkotás minden részét megtisztítják, a bronzszobrokkal együtt.

A közel százhúsz éves bronzszobrok jó állapotban vannak, csak kisebb javításokra szorulnak. Előtérben a Mátyás kútja, háttérben a Főőrség nemrég elkészült épülete látszik (Fotó: Várkapitányság Nonprofit Zrt.)

Mint megtudtuk, bronzszobrok alapvetően jó állapotban vannak, csak kisebb javításokat igényelnek, így például pótolják a vadászkutyák második világháború óta hiányzó pórázát és a Mátyás kezében lévő számszeríj hiányzó húrját is. Ezenkívül lezárják azokat az – öntési hibákból eredő – részeket is a szobrokon, amelyeken keresztül a nedvesség beszivároghat az alkotások belsejébe. Erre azért van szükség, mert számos bronzszobrot erősít belülről vasváz, amely azonban víz hatására hajlamos teljesen átkorrodálni. Ez bizonyos szobrok esetében (ilyen volt például a nemrég felújított Lovát fékező csikós szobra) statikai problémákat is eredményezett, a Mátyás kútjának alakjainál azonban ilyesmiről nincs szó, csak külső, esztétikai hibákról, amiket most kijavítanak majd.

A restaurálás során pótolják a vadászkutyák második világháború óta hiányzó pórázát  (Fotó: Várkapitányság Nonprofit Zrt.)

Nem véletlenül marad zöld a bronz

Meg is tisztítják a szobrokat. A tisztítási folyamat külön érdekes, hiszen – mint Vecsey Ádámtól megtudtuk – egyáltalán nem mindegy, hogyan végzik el. A bronzszobrok esetében ugyanis az idővel jelentkező „bezöldülés” nem holmi piszokréteg, amit le lehetne mosni, hanem egy kémiai folyamat eredménye. Ennek során a bronz legkülső rétege az esővíz és a városi levegő gázainak hatására tulajdonképpen ásvánnyá alakul vissza: ez az átalakult réteg ezentúl védi is az alkotást a városi légkör bomlasztó hatásától.

Ezt a patinát ezentúl nem szabad és nem is érdemes eltávolítani, azzal ugyanis a szobor legfelső rétegét is eltüntetnék, amivel vékonyodna az anyag és tompulnának a részletek. A Mátyás kútjának bronzszobrai esetében éppen ezért egy patinamegőrző tisztítást és restaurálást hajtanak végre, amely óvja ezt a zöld védőréteget.

A sólymos alak állítólag Galeotto Marzio olasz humanistát ábrázolja, akiről úgy tartják, gyakran megfordult Mátyás udvarában. A bronz- és a kőfelületek egyaránt megtisztulnak majd (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A szökőkút kőből készült részeinek megtisztítása ebből a szempontból egyszerűbb feladat. Ott ugyanis nem átalakulás, hanem lerakódás megy végbe: a szobrok keményebb mészkő felületére lerakódik a lazább szerkezetű karbonátos vízkőréteg. A Mátyás-kút felújításának tervezésekor éppen ezért megvizsgálták annak a lehetőségét, nem volna-e célszerűbb (a vízkőlerakódásokat megelőzendő) egyfajta tisztított vízzel működtetni a jövőben a szökőkutat. A kutatások azonban azt mutatták: a tisztított (desztillált vagy esővízhez hasonló) víz oldó, mállasztó hatású, és idővel károsabb lenne, mint a hálózati víz, ezért továbbra is utóbbi jelenti a lehető legjobb megoldást.

Ebben az esetben viszont rendszeres tisztítás, karbantartás szükséges, hiszen a szökőkutak faragott köveire lerakódó karbonát idővel a mintázatot is tompítja. Ezt a réteget a Mátyás kútjáról a mostani felújítás során elsősorban mechanikus úton távolítják el, így nyerve vissza az eredeti, részletgazdag mintázatot. 

Új medence, új szivattyú: teljes műszaki megújulás készül

A szökőkút szobrászati szempontból tehát megtisztul és megszépül, ám a felújítás igazi apropóját nem ez, hanem a műszaki része adta. Bár – mint a Pestbudának Deák Zoltán, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. építésze és vezető tervezője elmondta – zárt vízkörű kútról van szó (vagyis adott mennyiségű víz kering benne), az egyre feltűnőbb folyadékveszteség rávilágított, hogy a víz valahol „szökik” a rendszerből, ami pazarló és káros is volt egyben. 

Kicserélik a második világháború után készült vasbeton kúttálat, megújul a szigetelés is, így megszűnik a vízszivárgás (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A mostani munkálatok során az eddigi, második világháború után készült vasbeton kúttál helyett újat építenek, amely elé természetesen visszahelyezik majd az eredeti szegélyköveket, megoldva ezzel a szigetelési gondokat. 

Kicserélik a vízgépészetet is. Teljesen új berendezést építenek be a kút mögé, a Budavári Palota magasföldszintje alatt elhelyezkedő szivattyúgépházba. A zárt vízrendszert természetesen megtartják és – mint említettük – továbbra is hálózati vízzel üzemel majd a szökőkút, amelybe ezentúl csak a párolgási veszteséget kell majd pótolni. 

A szökőkút szivattyúgépháza az alkotás mögött, a palota magasföldszintje alatt található és egy aknából közelíthető meg. A korábbi képeken látszik, hogy ráfért már a felújítás (Fotó: Várkapitányság)

A munkák végeztével, néhány hónap múlva a kút megszépülve és üzembiztos csobogóval hirdeti majd Mátyás legendáját és Strobl Alajos megvalósult álmát. Deák Zoltán ugyanis Stróbl Mihály Strobl Alajosról írt könyvére, A gránitoroszlán egyik történetére utalva elárulta, hogy a Mátyás-kút megalkotása voltaképpen a szobrász egyik régóta dédelgetett vágya volt, hasonló a színészek szerepálmához. 

Mátyás kútja 1912-ben (Fotó: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Képarchívum)

Őrségváltás a főőrségi épület előtt a Szent István-napi ünnepségen, háttérben a Mátyás kútja 1938-ban. A szökőkút mellett balra a palota kápolnájának bejárata, ahol ekkor a Szent Jobbot őrizték (Fotó: Fortepan/Képszám: 32183) 

A Budavári Palota Hunyadi udvara, Mátyás király kút 1943-ban (Fotó: Fortepan/Képszám: 10243)

Ezt végül mindenki örömére volt szerencséje meg is valósítani, amikor Ferenc József az 1900-as évek legelején hozzájárult, hogy méltó emléket emeljenek a magyarok egyik legnagyobb királyának, méghozzá éppen a török korban elpusztult egykori palotája közelében. Az ötlet megvalósításában pedig Strobl partnerre talált a királyi lakhely bővítési munkálatait (Ybl Miklós halála után) tervező és irányító Hauszmann Alajosban, aki vélhetően ezt figyelembe véve alkotta meg a szökőkútnak helyet adó homlokzatrészt.

 A Budavári Palota Hunyadi udvara a Mátyás-kúttal 2017-ben (Fotó: Kéri Gáspár)

A kivilágított kút (Fotó: Várkapitányság Nonprofit Zrt.)

Az elkészült szökőkút pedig 120 év múltán is büszkén hirdeti, hogy a korabeli magyar alkotók, a palota építői és díszítői tehetségüket tekintve korukban méltó kihívói voltak a világ legelismertebb mestereinek. 

Nyitókép: Mátyás kútja a Várban (Fotó: Kéri Gáspár, 2017)

Vizualizări: 2

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor