altmarius

cultură şi spiritualitate

1978. május 9. | Rómában megtalálják Aldo Moro olasz politikus holttestét

Szerző: Tarján M. Tamás

1978. május 9-én találták meg Rómában egy gépkocsi csomagtartójában Aldo Moro olasz kereszténydemokrata politikus holttestét, aki, a második világháború utáni Olaszország egyik legtehetségesebb államférfijaként öt alkalommal volt az ország miniszterelnöke.

Moro 1916-ban született a dél-itáliai Lecce tartományban, tanulmányait Tarantóban, majd Bari egyetemén végezte, 1939-re szerezve meg a jogi doktori fokozatot. A későbbi politikus 1935-ben csatlakozott az Olasz Egyetemek Katolikus Szövetségéhez, amelynek 1939 és 1942 között az elnöki tisztét is betöltötte. Miután Olaszország déli részét a szövetségesek felszabadították, 1943 után La Rassegna néven folyóiratot alapított és Bari egyetemén tanított.

Morót korai politikai nézetei a szocialista párttal hozták egy platformra, de katolikus identitása révén végül a kereszténydemokrata pártot választotta (DC), ahol egészen haláláig politizált. A kereszténydemokraták alelnökeként részt vett az 1946-os alkotmányozó nemzetgyűlés ülésein, majd 1948-től az olasz képviselőház tagjává választották. A következő kabinetek alatt igazságügyi és oktatási tárcákat töltött be, mígnem 1963-ban első ízben választották az ország miniszterelnökévé és oktatói állást szerzett a római Sapienzia Egyetemen is.

Moro politikájának középpontjában az úgynevezett „történelmi kompromisszum” állt, az eltérő ideológiájú pártokat be akarta integrálni egy nagykoalícióba, hogy a gyakori kormányváltástól szenvedő olasz parlamentarizmust stabilizálja. Legfontosabbnak a baloldallal kötött kompromisszumot tartotta, 1963–68 közötti ciklusai során a szocialista párttal, 1974–76 során a kommunistákkal építve ki jó viszonyt, akik Enrico Berlinguer vezetése alatt elfordultak Moszkvától és az eurokommunizmus álláspontjára helyezkedtek.

Moro 1976-os visszavonulása után két évvel hatodszor is jelöltetni akarta magát kormányfőnek, ezért pártbeli ellenfelei a Lockheed-botrány olasz szála, Mariano Rumor révén próbálták őt lejáratni, ám 1978. március 3-án a bíróság felmentette a politikust. Március 16-án aztán a Vörös Brigádok nevet viselő szélsőbaloldali terrorcsoport elrabolta a törvényhozásba tartó politikust, megölve testőreit és az őt kísérő rendőröket, majd két nappal később kommünikét adott ki. A brigád még 1970-ben alakult meg Milánóban, Renato Curcio vezetésével; a terroristák a következő években számos robbantást és merényletet hajtottak végre, ám a szervezet vezetői fokozatosan az olasz rendőrség kezére kerültek.

A Mario Moretti vezetésével Morót fogságba ejtő csoport március 18-án kiadott közleményében a Vörös Brigádok 16 elfogott terroristájának szabadon bocsátását követelte, cserében a politikus életéért, ám a rendőri szervek és a Kereszténydemokrata Párt nem volt hajlandó tárgyalni a terroristákkal. Moro rendkívül népszerű volt Olaszországban, elrablása után több országos sztrájk tört ki, a rendőrség pedig számos nagyvárosban próbált a Vörös Brigádok nyomára bukkanni, sikertelenül. A terroristák engedélyezték, hogy Moro felvegye a kapcsolatot családjával és a külvilággal, számos levelet írattak vele, melyekben a politikus alkura kérte az ország vezetőit.

Nem tudni, hogy a levél tartalma Moro szándékát tükrözte -e, mindenesetre családja és maga VI. Pál pápa is megpróbált közbenjárni a férfi érdekében a kormányzatnál és a terroristáknál is, mindhiába. A Vörös Brigádok áprilisban pert folytattak le, melyben Aldo Morót halálra ítélték, a politikus május 7-re datált utolsó levelében vett végső búcsút családjától. Morót két nap múlva találták meg holtan a Tiberis folyó és az egykori római gettó közelében, egy Renault 4-es gépkocsi csomagtartójában. A férfit a vizsgálatok szerint a Vörös Brigádok fegyveresei 11, a mellkasra irányuló lövéssel végezték ki. Az egyik legnépszerűbb és legtehetségesebb olasz politikus halála számos összeesküvés-elméletnek adott táptalajt, melyhez a terroristákkal való tárgyalást végig elutasító kormányzat okot is szolgáltatott.

Az évtizedek során Moro gyilkosait keresték a KGB és az amerikai titkosszolgálat soraiban is, főként a kommunistákkal kialakított jó vszonyt jelölve meg okként, ami mindkét nagyhatalom érdekeit sértette. A volt kormányfő feltételezett gyilkosai között felbukkan a NATO által finanszírozott földalatti szervezet, a Gladio neve is, szólnak kalandos teóriák arról is, hogy Mario Moretti, a Vörös Brigádok vezetője kettős ügynökként tevékenykedett, nyugati megbízásból, egyesek szerint pedig Olaszország stabilitásáért áldozták fel a volt kormányfőt. Akármi is az igazság, tény, hogy Olaszország egyik legtehetségesebb politikusának halála nem eredményezett törést a politikai folyamatokban, a 34%-ot birtokló Berlinguer-féle kommunista párt Moro elrablása napján bizalmat szavazott a Giulio Andreotti által vezetett kormánynak, melyet később is támogatott.

Vizualizări: 20

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

Statistici

Free counters!
Din 15 iunie 2009

194 state 

(ultimul: Somalia)

Numar de steaguri: 258

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 48

1 stat are peste 550,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 85.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

26 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. COLTUL COLECTIONARULUI

http://www.coltulcolectionarului.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. BUCURESTIUL MEU DRAG

http://www.orasul.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26. POVESTI SASESTI

http://povestisasesti.com/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

29. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

30. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

31. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

32. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

© 2018   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor