altmarius

cultură şi spiritualitate

Szerző: Tarján M. Tamás

„A politikusok mindenhol ugyanolyanok, akkor is hidat ígérnek, ha nincsen folyó.”


1971. szeptember 11-én hunyt el Nyikita Szergejevics Hruscsov szovjet pártfőtitkár, a Sztálin halálával kezdődő politikai harc győztese, akinek tízéves irányítását egyfelől a személyi kultusz lerombolása és a sztálini ideológia felülvizsgálata, másfelől pedig szélsőségesen ingadozó külpolitika jellemezte.

Hruscsov 1894-ben született egy, a mai ukrán–orosz határhoz közel fekvő félreeső falucskában, Kalinovkában, ahol pályafutását kohászként kezdte meg. A férfi az orosz polgárháború idején komisszárként teljesített szolgálatot a vörösök oldalán, majd belépett a kommunista pártba, de egészen a harmincas évekig a párthierarchia alsó lépcsőfokain maradt. Szerencséjét azzal alapozta meg, hogy az 1936-ban kezdődő nagy tisztogatások idején Sztálin odaadó híve maradt, így aztán – egykori munkásként – mind komolyabb szerepet kapott az ipari és a mezőgazdasági termelés irányításában, majd – a német támadást követően – a hadiipar működtetésében is.

A második világháború alatt Hruscsov közvetítő feladatot vállalt a diktátor tábornokai között, majd harcolt Sztálingrád alatt, ami később imázsának egyik legfontosabb eleme lett. A politikus a háborús győzelem után a „Generalisszimusz” legbelső bizalmasai közé került, annak halála után azonban a kommunista párt erős emberei úgy vélték, a tanulatlansága miatt lenézett Hruscsov szerencséje végleg leáldozott. A politikus riválisai ennél nagyobbat nem is tévedhettek volna, ugyanis a kalinovkai kohász a kétéves kíméletlen harc során előbb – a halálba küldött – Berija, majd a minisztertanács elnöke, Georgij Malenkov felett is győzedelmeskedni tudott. Nyikita Szergejevics Hruscsov 1953. szeptember 14-én elfoglalta a főtitkári széket, 1955 februárjában pedig – Malenkov pozíciójának megszerzésével – kezében összpontosíthatta a teljes főhatalmat.

Teljhatalmú vezetőként aztán Hruscsov újabb meglepetéseket okozott, ugyanis legyőzött riválisaihoz hasonlóan – az 1956-os XX. pártkongresszuson tartott híres titkos beszédében – ő is desztalinizációt hirdetett, miután éles kritikával illette elődje személyi kultuszát, bírálta a tisztogatásokat és a terrort, valamint elvetette az erőszakos, gyakorta értelmetlen centralizációt. A hruscsovi enyhülés alatt a gulágok politikai foglyainak döntő többsége szabadlábra került, a cenzúra enyhült, a Szovjetunió elszigeteltsége pedig drasztikusan csökkent. A főtitkár gazdasági programjában elsősorban a modernizációt és az életszínvonal emelését tartotta fontosnak, ám az agrárszektor elmaradottsága miatt évtizedes törekvései kudarcba fulladtak. Emellett viszont azt is érdemes megemlíteni, hogy Hruscsovnak komoly szerepe volt a szovjet űrprogram beindításában, mely kezdetben a szocialista birodalom fölényét hozta, hiszen az első műhold – a Szputnyik – és az első űrhajós – Jurij Gagarin – a Szovjetunióból indult útjára.

A Hruscsov-éra „enyhülése” a külügyek terén már nem mutatkozott meg egyértelműen, bár – elsősorban az amerikai viszony kapcsán – a pozitív szándék ezen a téren is vitathatatlanul megvolt. Bár Hruscsov a XX. pártkongresszusról kiszivárgott titkos beszédben enyhülést hirdetett, a desztalinizáció által is bátorított – szocialista blokkba tartozó – elégedetlenkedőkkel később kíméletlenül leszámolt. 1956 során Lengyelországban és Magyarországon is felkelés robbant ki a fennálló rend ellen, de míg a poznani munkások ellen elegendőnek bizonyult a lengyel karhatalom, az október 23-án kezdődő magyar forradalom ellen a Vörös Hadsereg bevetésére is szükség volt. Hruscsov a Titóval kötött megállapodás után fegyverrel avatkozott be Magyarországon, és – a véres számonkérés mellett – Kádár János hatalomba emelésével állította vissza a korábbi – szocialista – rendet.

A válság aztán szerencsésen alakult Hruscsov számára, ugyanis az 1956-os forradalommal egy időben zajló szuezi válság elsőrangúan leplezte a Magyarország elleni szovjet agressziót. Bár az ENSZ – és az Egyesült Államok – nyilvánosan elítélte a brutális fellépést, a pártfőtitkár ezután is következetesen kitartott a korábban bejelentett szovjet-amerikai együttműködés terve mellett, mely folyamat aztán Eisenhower elnöknél tett 1959-es látogatásával érte el csúcspontját. Két évvel később azonban gyökeres változás következett be, az Egyesült Államok ugyanis – a Disznó-öbölben végrehajtott incidenssel – kísérletet tett Fidel Castro kubai diktátor megbuktatására, amire Hruscsov úgy válaszolt, hogy nagy hatótávolságú rakétákat telepített a szigetországba.

A két szuperhatalom a rakétaválsággal a rettegett atomháború közelébe sodródott, Kennedy és Hruscsov azonban hamarosan megegyezett a rakéták visszavonásáról, és – a félreértések elkerülése végett – 1963-ban forródrót létesült Moszkva és Washington között. Az újabb enyhülést a Szovjet Kommunista Párt keményvonalas politikusai viszont már meghátrálásnak értékelték, és attól tartottak, hogy idővel a békülési szándék a szovjet ambíciók feladásához vezet. Ez az ellenérzés motiválta azt az 1964 őszén szervezett puccsot, mely Hruscsov bukását eredményezte.

A pártfőtitkári székbe ezután Leonyid Brezsnyev ülhetett, miközben – a korábban megbuktatott szovjet vezetőkkel ellentétben – Hruscsovot életben hagyták, és hátralévő éveiben Moszkvában, valamint egy dácsán tartották házi őrizetben. A politikus – szívbetegsége következtében – 1971. szeptember 11-én fejezte be életét; ekkor már javában zajlott a hruscsovi enyhülést követő brezsnyevi stagnálás, mely sok szempontból előkészítette a szovjet éra utolsó felvonását.

Vizualizări: 43

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

197 state 

(ultimul: Anguilla)

Numar de steaguri: 260

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 45

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 85.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

28 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. BUCURESTIUL MEU DRAG

http://www.orasul.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

© 2019   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor