altmarius

cultură şi spiritualitate

1954. május 7. | Vietnami győzelemmel ér véget a Dien Bien Phu-i csata

Szerző: Tarján M. Tamás

1954. május 7-én tették le a francia gyarmati erők a fegyvert Dien Bien Phu mellett, elveszítve ezzel az 1946 tavasza óta dúló első indokínai háború utolsó jelentős csatáját.

Franciaország 1887-ben szervezte meg indokínai gyarmatbirodalmát, mely a mai Laosz, Vietnam és Kambodzsa területére terjedt ki. Miután a hitleri Németország 1940-ben megszállta Franciaországot, a Vichy-ben alakuló kollaboráns kormány katonai és gazdasági koncessziókat biztosított Japán számára Indokínában, lehetővé téve, hogy az India és Ausztrália felé előretörő birodalmi hadseregek átvonuljanak a gyarmatokon. Mivel a normandiai partraszállás után a francia állam visszanyerte függetlenségét, Macumoto japán nagykövet 1945-ben ultimátumot adott a gyarmattartó országnak és egy időre bebörtönözte az európai ország ellenséggé vált helyi egységeit. A meggyengült gyarmati adminisztrációt az 1941-ben alakult Viet Minh, a kommunista Ho Si Minh által vezetett szervezet használta ki, 1945 augusztusában megszállva Hanoit és lemondatva a franciákkal együttműködő uralkodót, Bao Dait.

Ezzel párhuzamosan az indokínai államok kikiáltották függetlenségüket, Franciaország azonban csak gyarmat autonómiáját ismerte el, így kitört a fegyveres harc, mely nagyrészt Vietnam és Laosz északi területén zajlott. Az 1946 novemberében, Észak-Vietnamban kezdődő felkelés kezdetben nem állította a franciákat komolyabb kihívás elé, 1949-től azonban Sztálin támogatása révén a vietnamiak is korszerű hadseregeket tudtak felszerelni. Franciaország nagyhatalmi alkonyát jelzi, hogy a háború során mind jobban rászorult az Egyesült Államok támogatására, mely 1954-re – a kommunisták visszaszorítása érdekében – hajlandó volt a költségek 80%-át is viselni. A háborút eldöntő Dien Bien Phu-i csata a francia hadsereg által eltervezett Castor-hadművelet része volt, mely során az említett falu közelében létrehoztak egy erődített bázist. A korábbi tapasztalatok (győzelem Na San mellett, Diap tábornok felett, 1952) ugyanis azt mutatták, hogy a vietnamiak nagy veszteségeket szenvednek a hasonló erődítmények elleni küzdelemben, ezért Christian de Castries vezetésével 1953. november 20-án megkezdődött az a háromnapos hadművelet, mely során egy 9000 fős hadsereg megszállta a Dien Bien Phu mellett elterülő völgyet, és nyolc dombra támaszkodva építette ki védelmi állásait.

Miután a vietnamiak öt hónapig nem reagáltak Dien Bien Phu megerősítésére, a franciák már attól féltek, hogy a Viet Minh más irányban nyomul előre, 1954 márciusában azonban a Vo Nguyen Diap vezette felszabadító erők váratlanul feltűntek az erődítménnyel szemben. Kiderült, hogy a csendes hónapok alatt nem csupán egy 50 000 fős vietnami haderő ásta be magát a környező őserdőbe, de a Viet Minh tüzérségi fölényt is ki tudott alakítani elrejtett fedezékei mögött. Diap hadserege mintegy 20 000 földműves áldozatos munkája révén vonulhatott fel, akik kerékpárral szállították a szovjetektől kapott felszereléseket és testi erejükkel vontatták a nehéz ütegeket keresztül a meredek hegyoldalakon. A március 13. után, tűzharccal kezdődő csatában a meglepett francia véderők képtelennek bizonyultak az ellenséges tüzérség megsemmisítésére, egyáltalán azok helyének meghatározására is, a tűzpárbajt irányító francia parancsnok két hét után elkeseredésében öngyilkosságot követett el.

Eközben a Viet Minh tűzereje elpusztította a franciák által kiépített kifutópályákat, légvédelmi ágyúival megsemmisítette a leszálló gépeket, így Dien Bien Phu ellátása francia részről már csak ejtőernyőkkel volt megoldható, ennek eredményeként azonban a segítség egy része a vietnamiak által ellenőrzött területen ért földet. Az erődítménybe utoljára április végén dobtak le egy Marcel Bigeard tábornok vezette osztagot, mely még a veszteségek pótlására is kevésnek bizonyult, ekkor a franciák célja már csak az ostrom kihúzása volt a genfi tárgyalások (1954. április 26.) kezdetéig.

A vietnamiak időközben a Szovjetunióból egyre modernebb fegyvereket kaptak, ráadásul megérkezett a monszun is, elárasztva a völgyben kiépített francia lövészárkokat, lerombolva a bunkereket. Diap tábornok május 6-án indította meg az utolsó rohamot a gyarmati egységek ellen, majd másnap megadásra kényszerítette a francia hadsereget, befejezve ezzel a harci cselekményeket Vietnam területén. A Dien Bien Phu mellett vívott két hónapos ütközet a becslések szerint mintegy 2000 francia és 8000 vietnami áldozatot követelt, a Viet Minh elsöprő győzelme pedig megadta a kegyelemdöfést a gyarmati háború ügyének a francia közvélemény előtt. A július 21-én megkötött genfi egyezményben a francia állam elismerte egykori indokínai gyarmatai függetlenségét, melyek közül Vietnam kettéosztása egy sokkal véresebb konfliktus, az 1975-ig tartó vietnami háborúk magvát vetette el.

 

Vizualizări: 20

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

Statistici

Free counters!
Din 15 iunie 2009

194 state 

(ultimul: Somalia)

Numar de steaguri: 258

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 48

1 stat are peste 550,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 85.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

26 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. COLTUL COLECTIONARULUI

http://www.coltulcolectionarului.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. BUCURESTIUL MEU DRAG

http://www.orasul.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26. POVESTI SASESTI

http://povestisasesti.com/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

29. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

30. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

31. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

32. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

© 2018   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor