altmarius

cultură şi spiritualitate

1954. július 12. | Elvis Presley aláírja első lemezszerződését

Szerző: Tarján M. Tamás
http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1954_julius_12_elvis_presley_a...

Imagini pentru elvis presley
1954. július 12-én kötötte meg első szerződését Elvis Presley, a rock and roll királya a memphisi Sun Records lemezkiadó vállalattal. Elvis első szerzeményei nem sokkal a megegyezés után meghódították a country műfajt kedvelő közönséget, és a Sun Records elindította őt a világhír felé.

A Mississippi államból – Tupelo városából – származó, 1935-ös születésű Elvis vallásos protestáns családban látta meg a napvilágot; az előadónak volt egy ikertestvére is, de ő születése során életét vesztette. A Király gyermekkorát Mississippiben, majd szülei állásvesztése nyomán a Tennessee-beli Memphisben töltötte. Kiskorától kezdve a gyülekezet kórusában énekelt, így jelentős hatással volt rá a gospel műfaja, a Sunnál felvett első számai között is voltak ilyen jellegű szerzemények.

Elvis olyan korban kezdte meg pályafutását, mikor a zene világa forradalmi változások előtt állt: a korábbi évtizedek során Amerika ízlését egyfelől a vidéki – fehér – countryzene, másfelől a feketék blues rhythm and stílusa határozta meg, ezek ötvözése pedig már a két világháború közti időszak óta napirenden volt. A közvetlen elődök, az 1953 januárjában elhunyt Hank Williams vagy James Dean előadóművészek nyomán teremtődött meg a rockabilly fiatalos, lázadó, szabadságot követelő stílusa, mely az üstökösként felbukkanó Elvis Presley életművében realizálódott.

Sam Philips, a Sun Records alapítója és tulajdonosa ezt az általános kívánságot úgy fogalmazta meg, hogy egy fehér énekest szeretne „fekete hanggal”, akivel – meglátása szerint – dollármilliókat lehetne keresni. A célszemély, az akkor még mindössze 18 éves fiatalember 1953-ban jelent meg először a kiadónál, ahol ebben az időben – saját költségen – akár az utcáról betévedők is készíthettek próbafelvételeket. Elvis is így jutott a mikrofon mögé. A Király soha életében nem járt énektanárhoz, az iskolai kórusokon kívül nem részesült más oktatásban, egyedül a rádiók, gramofonok és zenegépek világában, autodidakta módon csiszolta hangját. Első – Scotty Moore gitárossal és Bill Blackkel közösen készített – felvételeit követően Philips meggyőződött róla, hogy Elvisé az a hang, amit mindig is keresett, és 1954. július 12-én lemezszerződést kötött vele. Hamarosan megjelentettek egy kislemezt, melyen a That's all right című szerzemény mellett – a B oldalon – a Blue moon of Kentucky című sláger szerepelt.

A fiatal énekes első számai példa nélküli sikert hoztak a Sun Records és az előadó számára is, akire hamarosan „lecsapott” Tom Parker ezredes, és magával vitte őt az RCA Recordshoz. Parker ezután két évtizeden keresztül menedzselte Elvis Presleyt, 1956-os, Heartbreak Hotel című lemezétől kezdve, egészen a Király 1977-ben bekövetkező haláláig. Első albuma az amerikai előadók élvonalába repítette a 19 éves énekest, hamarosan fellépések tucatjait szervezték meg számára, miközben – még az 1956-os évben – szerepet kapott a Love me tender című filmben is. A jóképű, vagány előadóművész egy egész generációt – a fiatalokat – hódított meg a rockabilly számára, és a következő években olyan híres szerzeményekkel jelentkezett, mint például Loving you, vagy a Jailhouse rock, utóbbi slágerét az azonos címmel forgatott film is népszerűsítette. Elvis Presley ebben az időben kapcsolatba került Magyarországgal is, ugyanis 1957 januárjában szót emelt az ’56-os magyar forradalom szovjet eltiprása ellen, és segélyadomány gyűjtésére szólította fel honfitársait.

A Király népszerűségét aztán az amerikai kormány is kihasználta saját, hazafias céljainak propagálására, így aztán Elvis a lapok címlapjára került, amikor 1958-ban – sorkatonaként, megválva legendás hajától – bevonult az amerikai hadseregbe, és az NSZK-ban található Wiesbadenben teljesített szolgálatot. Itt ismerkedett meg Parker ezredes mostohalányával, Priscilla Ann Beaulieu-vel, akit hétévi udvarlás után, 1967-ben feleségül is vett; házasságukból egy leánygyermek született, Lisa Marie Presley.

Miután 1960-ban leszerelt, Elvis visszatért a zeneiparba, de szólókarrierjét később elhanyagolta a filmek kedvéért, melyek kétségkívül népszerűek voltak, bár nem hozták meg az elvárt kirobbanó sikert; 1968 után ezért – menedzsere nyomására – újra a koncerteket és stúdiókat részesítette előnyben. A rock and roll koronázatlan Királya élete során 14 alkalommal kapott jelölést Grammy-díjra, melyekből hármat el is nyert, és 36 esztendős korában már Életműdíjjal jutalmazták. Ő volt a világon az első előadó, akinek koncertjét műholdon keresztül is közvetítették.

Elvis pályáján a lejtőt 1973-ban bekövetkezett válása jelentette: ezután gyógyszer- és kábítószerfüggő lett, és vészesen elhízott; bár rendszeresen fellépett, régi teljesítményét egyre kevésbé tudta megismételni, miközben utolérték őt a túlhajszolt életmódból származó szervi betegségek. Utolsó, 1977-es turnéját vélhetően már azért szervezte meg, mert kirúgott testőrei botránykönyvet jelentettek meg életéről, és a Király így akart bizonyítani kritikusainak. Elvis szerepléseivel ekkor már az életét kockáztatta, hiszen egyszerre gyötörte őt magas vérnyomás, zöldhályog és a gyógyszerekből eredő veseprobléma – ekkor még mindig csak 43 esztendős volt. A Király aztán pár nappal a koncertsorozat kezdete előtt, 1977. augusztus 16-án – feltehetően gyógyszer-túladagolásban – életét vesztette gracelandi otthonában; holttestét akkori élettársa, Ginger Alden fedezte fel.

Elvis Presleyvel minden idők egyik legsikeresebb szólóénekese távozott, aki alig húsz esztendőt töltött a zeneiparban, mégis olyan fényes csillaga lett a könnyűzenének, amilyen azóta talán senki sem. Memphisi temetésén majdnem százezren kísérték őt utolsó útjára, otthona, a híres Graceland pedig máig szent föld rajongói számára. Az a tény, hogy Elvis halála után a rockabilly stílus néhány évre reneszánszát élhette, egyértelműen bizonyítja, hogy a Király nem méltatlanul viselte koronáját. Elvis Presley emlékét 2011 júniusa óta köztér őrzi Budapesten.

Vizualizări: 33

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

197 state 

(ultimul: Anguilla)

Numar de steaguri: 260

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 45

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 85.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

28 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. BUCURESTIUL MEU DRAG

http://www.orasul.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

29. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

30. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

31. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

32. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

© 2019   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor