altmarius

cultură şi spiritualitate

1949. június 8. | Megjelenik George Orwell 1984 című regénye

Imagini pentru 1949. június 8. | Megjelenik George Orwell 1984 című regénye

Szerző: Tarján M. Tamás

1949. június 8-án jelent meg a londoni könyvesboltokban George Orwell utolsó műve, az 1984 címet viselő regény, mely egy jövőbeli totális diktatúrát mutatott be.

Orwell utolsó műve voltaképpen egész életpályájának esszenciája volt: az író – eredetileg Eric Blair néven – egy angol gyarmati tisztviselő fiaként született Indiában, majd nyolcesztendős korában, 1911-ben került át Angliába. Jó eredményeinek köszönhetően az etoni elitkollégiumban folytathatta középiskolai tanulmányait, itt próbálkozott először az írással is, de kevés sikerrel. Az író 1922-ben a továbbtanulás helyett visszatért Indiába, és szolgálatra jelentkezett a burmai rendőrségnél, ahol szembesült a brit gyarmati elnyomás keserű mindennapjaival. A fiatalember öt év után ismét Európába költözött, Párizsban és Londonban csavargott, alkalmi munkákból élt, és – 1933 után – George Orwell néven megjelentette első, kalandozásait leíró művét.

1936-ban megházasodott, és a spanyol polgárháború kirobbanása után tudósítóként Barcelonába utazott, majd később fegyvert is ragadott a köztársaságiak oldalán. Orwell a véres háború három éve alatt újabb meghatározó élményeket szerzett, megismerte a két totalitárius véglet, a fasizmus, és a harcostársai körében mind erőszakosabban teret hódító sztálini kommunizmus szörnyűségeit. Mivel az író egy anarchista frakció oldalán fogott fegyvert, a szovjet titkosszolgálat, az NKVD – mérsékeltek ellen irányuló – tisztogatásai miatt 1937-ben elmenekült Spanyolországból. Orwell ezután hosszú éveken át attól rettegett, hogy egy napon őt is likvidálják majd Sztálin ügynökei. A polgárháborúban szerzett élmények alapján időközben megírta első jelentős művét, mely a Hódolat Katalóniának címet viselte.

A második világháború kitörése után az író a BBC társaságnál kapott munkát, miközben – baloldali gondolkodóként – legfőbb feladatának a sztálini szovjet diktatúra bírálatát és a totalitárius rendszerek elleni küzdelmet tartotta. Ennek jegyében írta meg 1943–44 során a kommunizmus bírálatának szánt Állatfarm című regényt, mely a világháborús katonai szövetség miatt csak 1945-ben jelenhetett meg. A már sikeres írónak számító Orwell felesége halála után Jura szigetére vonult vissza, ahol 1949-re megírta a tapasztalatait összegző 1984 című művet.

A regénnyel Orwell egy olyan disztópiát – azaz negatív jövőt – rajzolt meg, mely a köztudatra mindmáig komoly hatást gyakorol. A jövőbeli totalitárius diktatúrát megtestesítő intézmények, és fogalmak, a mindent látó és mindent befolyásoló Nagy Testvér, az emberek gondolatait ellenőrző Gondolatrendőrség, a legrosszabb kínokat rejtő 101-es szoba, vagy a nép elbutítására szolgáló, a gondolkodást megcsonkító újbeszél hatvan év után is értelemmel bír egy sokkal későbbi generáció számára is. A mű főszereplője, Winston Smith életét 1984. április 2-től követhetjük nyomon: ezen a napon naplóírásba kezd, melyet a totális hatalommal rendelkező Párt szigorúan tilt, hiszen annak tartalmát – az önálló gondolatokat – nem befolyásolhatja. Winston tehát bűnt követ el az egyéni emlékezés, majd a gondolkodás terén is, miközben érdeklődni kezd a rendszer rejtélyes ellensége, Emmanuel Goldstein, valamint a Testvériség szervezete iránt. Smith hamarosan a Párt célkeresztjébe kerül, letartóztatják, majd átnevelő intézetbe viszik, ahol végül feladja egyéniségét, és megszereti a Nagy Testvért. Mivel Smith megismeri a Párt működését, alkalmatlanná válik arra, hogy a rendszer hasznos tagja legyen, és tudásáért aztán az életével fizet.

Az 1984 világában Orwell hatásosan jeleníti meg korának totalitárius diktatúráinak legfőbb jellemzőit, köztük a rendszer könnyen beazonosítható ellenségét – a feltehetőleg Trockijról mintázott –  Goldsteint, akiről azt sem tudjuk meg pontosan, hogy létezik -e, vagy sem. Ehhez hasonlóan a Nagy Testvér valódi volta is megkérdőjelezhető. Orwell műve nyomán a korabeli olvasók nem csak az – 1984-re kivetített – pusztító háborút érezhették át, hanem a diktatúra totális figyelmét, végtelen információszomját, és a bizonytalanságot, ami a benne élő uniformizált „Winston Smitheket” mindennapjaikban körbevette. Az író kiválóan megalkotta azt a miliőt, ami alapján az orwelli jelzőt mind a mai napig használjuk. A megjelenés idején a szerző már súlyos beteg volt, 1938 óta kínozta őt a tuberkolózis, mely fél évvel az 1984 megjelenése után aztán végleg győzedelmeskedett felette.

Vizualizări: 17

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

194 state 

(ultimul: Somalia)

Numar de steaguri: 258

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 48

1 stat are peste 550,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 85.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

26 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. COLTUL COLECTIONARULUI

http://www.coltulcolectionarului.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. BUCURESTIUL MEU DRAG

http://www.orasul.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26. POVESTI SASESTI

http://povestisasesti.com/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

29. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

30. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

31. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

32. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

© 2018   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor