altmarius

cultură şi spiritualitate

1882. június 2. | Garibaldi halála

Giuseppe Garibaldi (1866).jpg

Szerző: Tarján M. Tamás

1882. június 2-án hunyt el Giuseppe Garibaldi szabadságharcos, az olasz egységért folytatott küzdelem egyik legjelentősebb alakja, Olaszország nemzeti hőse.

Garibaldi 1807-ben, egy nizzai olasz tengerész család gyermekeként született, így pályafutását a tengeren kezdte, 1832-től egy kereskedőhajó kapitányaként járta be a Mediterráneumot. A forradalmár életét 1833. áprilisi taganrogi útja változtatta meg, mely során találkozott az oroszországi emigrációban élő Giovanni Battista Cuneóval, az Ifjú Olaszország nevű hazafias szervezet egyik vezetőjével. Cuneo rábeszélte a tengerészt, hogy lépjen be a félsziget egyesítéséért küzdő társaságba, majd Giuseppe Mazzinihez küldte őt, akivel Garibaldi 1834-ben sikertelen felkelést indított a piemonti uralkodó ellen. A későbbi szabadságharcos a halálos ítélet elől Dél-Amerikába menekült, és Brazíliában, majd az uruguayi polgárháborúban harcolt. Garibaldi legendás öltözéke, a piros ing, a poncho és a jellegzetes sombrero kalap a brazil gauchóktól került a forradalmár ruhatárába.

Miután hírét vette az 1848-as európai forradalmaknak, az emigráns katona hazatért Itáliába, és felajánlotta szolgálatait Károly Albert (ur. 1831-1849) piemonti uralkodónak. Az 1848-ban induló első függetlenségi háború során Lombardiában harcolt a Habsburgok ellen, de a novarai és custozzai vereségek után ő is menekülni kényszerült. Garibaldi és különítménye 1849 márciusában Közép-Itáliába vonult vissza, hogy csatlakozzon a Rómában köztársaságot alapító Mazzinihez, annak bukása után pedig Velencét próbálta meg – sikertelenül – felmenteni. Az 1849-es bukás után Garibaldi ismét emigrációba vonult; visszatért a tengerre, a következő évtizedben vállalkozást vezetett New Yorkban, járt Chilében, Kantonban, Ausztráliában, majd 1854-ben a szárd-piemonti Caprera szigetén telepedett le. Amikor III. Napóleon (ur. 1852-1870) szövetségében II. Viktor Emánuel piemonti uralkodó (ur. 1849-1878) 1859-ben hadat üzent Ausztriának, Garibaldi az Alpi Vadászok néven megszervezett szabadcsapatok élén ismét szolgálatra jelentkezett, a háború során győzelmet aratott például Varese és Como mellett is.

A III. Napóleon által váratlanul megkötött villafrancai fegyverszünet érthető módon elégedetlenséggel töltötte el Garibaldit – hiszen úgy tűnt, a francia-piemonti koalíció kiverheti az osztrákokat Velencéből – aki összekülönbözött Camillo Benso di Cavour miniszterelnökkel is. A szabadságharcos legjobban azt fájlalta, hogy Cavour III. Napóleon – mint kiderült, csak felerészben megvalósuló – támogatásáért lemondott Savoyáról, és Nizzáról, Garibaldi szűkebb hazájáról a franciák számára. Ennek ellenére mégis megmaradt Viktor Emánuel szolgálatában, 1860-as híres hadjáratát is Piemontból indította meg.

A szabadságharcos 1860 májusában hajózott ki 1000 önkéntesével, és marsalai partraszállása után szeptember végéig elfoglalta a Nápoly-Szicíliai Királyságot. Garibaldi a meghódított területeken egy ideig Viktor Emánuel nevében diktátori hatalmat gyakorolt, majd átadta az országrészt az uralkodónak, akit 1860. október 26-i teanói találkozójukon már Olaszország királyának nevezett. Mivel az 1860-as hadjárat során – Garibaldi megsegítése közben – a piemonti hadak elfoglalták Észak-Itáliát és a Pápai Állam nagy részét, már csak Róma és környéke maradt az 1861. március 17-én kikiáltott Olasz Királyság határain kívül.

Viktor Emánuel és Cavour reálpolitikai okokból egyelőre letett a pápai székhely meghódításáról – Rómát III. Napóleon vette védnöksége alá – a szabadságharcos azonban inkább az érzelmeire hallgatott: 1862 júniusában Szicíliába utazott, és sereget toborzott, amely a „Róma, vagy a halál!” jelszóval indult az antik főváros meghódítására. 1862. augusztus 28-án, Aspremonte mellett Viktor Emánuel csapatai útját állták a makacs hadvezérnek, és rövid csetepaté után egy ideig – jelképes – fogságba is vetették. Minden konfliktus ellenére Garibaldi királya oldalán harcolt az 1866-os osztrák–olasz háborúban is, mely küzdelem során egyedül az általa vezetett Alpi Vadászok osztagai arattak sikereket a Habsburgok ellen (Velencét Olaszország végül a döntő porosz győzelmek révén kapta meg).

A nemzetközi tiszteletnek örvendő Garibaldit élete során számos függetlenségi mozgalom hívta meg vezérének, 1861-ben maga Lincoln amerikai elnök is tárgyalt vele. Paradox módon az a férfi, aki a kezdetektől fogva harcolt hazája egységéért, éppen a végső diadalnál nem lehetett jelen: miután Garibaldi 1868-as római kísérlete ismét megbukott Viktor Emánuel ellenállásán, a szabadságharcos egy időre Franciaországba távozott, ahol a III. Napóleon bukása után kikiáltott köztársaság oldalán harcolt. Garibaldi ezután már egy egységes Olaszországba térhetett haza, ahol élő legendaként, a szabadság hőseként 1882-ig Caprera szigetén élt.

Vizualizări: 20

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

194 state 

(ultimul: Somalia)

Numar de steaguri: 258

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 48

1 stat are peste 550,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 85.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

26 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. COLTUL COLECTIONARULUI

http://www.coltulcolectionarului.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. BUCURESTIUL MEU DRAG

http://www.orasul.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26. POVESTI SASESTI

http://povestisasesti.com/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

29. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

30. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

31. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

32. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

© 2018   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor