altmarius

cultură şi spiritualitate

1711. április 30. | Majténynál a kurucok leteszik a fegyvert

Szerző: Tarján M. Tamás

1711. április 30-án tette le a fegyvert a mintegy 12 000 főből álló kuruc hadsereg a majtényi síkon, befejezve az 1703 óta tartó, II. Rákóczi Ferenc által vezetett szabadságharc küzdelmeit.

Az első szakaszban kiegyenlített küzdelem magyar reményeit 1707-től már beárnyékolta a spanyol örökösödési háborúban kialakuló angol–osztrák fölény, aminek következtében a Habsburgok egyre nagyobb erőket tudtak Rákóczi ellen fordítani. Nyilvánvalóvá vált, hogy Rákóczi és kurucai önerőből nem lesznek képesek győzelmet aratni a császáriak ellen, ezért a fejedelem minden eszközt megragadott, hogy francia, holland és svéd szövetségeseit támogatásra ösztönözze. Az 1707-es ónodi országgyűlés Habsburgokat trónfosztó törvényével (1707. június 13.)

Rákóczi legfőbb célja az volt, hogy elérje a francia–magyar szövetség hivatalossá tételét, Magyarország szabadságharca része legyen az általános európai háborúnak, aminek következtében a függetlenedési szándékát kinyilvánító ország sorsa egy nemzetközi konferencián dőlhetne el. A XIV. Lajos (ur. 1643-1715) által küldött támogatás viszont folyamatosan csökkent, közben pedig Rákóczi sikertelenül próbált az ország trónjára jelöltet találni az ország trónjára. Miksa Emánuel bajor választó elutasította a felkérést I. József (ur. 1705-1711) ellenében, Rákóczi második választottja, Frigyes Vilmos porosz trónörököse pedig szintén nem vállalta a konfliktust a Habsburgokkal. Róla Rákóczi mégis azt feltételezte, hogy elfoglalná a magyar trónt, ezért az 1708-as esztendőre egy Magyarországon kívüli zajló háborút tervezett, Frigyes Vilmost morvaországi és sziléziai győzelmekkel akarta rábírni a magyar korona elfogadására.

A kuruc seregek meg is indultak a morva határ felé, de az 1708. augusztus 3-án vívott trencséni ütközetben katasztrofális vereséget szenvedtek. A trencséni ütközet pedig szép reményekkel indult, mert a császári sereget vezető Siegbert Heistert a felvonulás közben sikerült többször is megtéveszteni, az ütközet is úgy kezdődött, hogy az osztrák tábornok csapatai visszavonultak a híradásoknál jóval erősebbnek látszó fejedelmi csapatok elől. Rákóczi vezérkara azonban túl sokáig tétlenkedett, végül csak Pekry Lőrinc gyalogosai indultak meg Heister ellen, de ők is bátortalanul nyomultak előre. A kifejlődő csata sorsát aztán egy szerencsétlen véletlen döntötte el, a fejedelem lova ugyanis egy szerencsétlen ugratás közben nyakát szegte.

Rákóczit Bercsényi László kimentette az ellenséges rohamból, de a kurucok közül sokan azt hitték, hogy a fejedelem életét vesztette, lendületük megtört, így Pálffy Miklós és Heister könnyen felülkerekedtek és több ezer fős veszteséget okoztak a felkelőknek. A trencséni vereség után Rákóczi maradék reménye is elveszett a győzelemre, a kudarc után számos vezér állt át a labancok oldalára (leghíresebb közülük Ocskay László), ráadásul 1709-ben meghalt Bottyán János, a fejedelem egyik legeredményesebb hadvezére is. A harcok megritkultak, a fejedelem pedig Nagy Péter cárt (ur. 1682-1725) próbálta megnyerni a magyar felkelés támogatására, sikertelenül.

1710-ben a francia és svéd csapatokkal megerősített kuruc sereg vereséget szenvedett a szabadságharc utolsó jelentős ütközetében, Romhány mellett is, a háború fő szereplői pedig már nem a hadseregek, hanem az éhínségek és a kimerült Magyarországon dúló pestis voltak. Rákócziék fokozatosan a Kassa, Munkács, Ungvár, Tokaj váraival körülhatárolt területre, a felkelés egykori kiindulópontjára hátráltak. A fejedelem időhúzás céljából engedélyezte Károlyi Sándor generálisnak, hogy felvegye a kapcsolatot Pálffy gróffal, 1711 januárjában tárgyalások kezdődtek Vaján, melyek Rákóczi irreális követelései miatt nem vezethettek eredményre. Károlyi azonban a fejedelemmel ellentétben igazi békét akart, ezért márciusban titokban hűséget esküdött I. Józsefnek, és Rákóczi tudta nélkül békealkudozásokba kezdett Pálffyval. Közben a fejedelem Husztra hívott össze országgyűlést fogyatkozó népe számára, majd április 6-án lengyel földre távozott, hogy ismét az északi háború során a Prut mentén harcoló Nagy Péter segítségét kérje, Károlyi Szatmárra hívott össze egy másik országgyűlést, hogy nyilvánosságra hozza a Pálffyval kötött titkos alkut, aminek a kuruc seregben is számos híve akadt.

Rákóczi Lengyelországból hasztalan küldött egy háborúra buzdító kiáltványt, ennek már nem volt hatása, április 29-én Károlyi megegyezett a labanc generálissal a fegyverszünet legfontosabb pontjairól. A 12 000 fős kuruc had 1711. április 30-án a majtényi síkon tette le a fegyvert, hűségesküt téve az ekkor már halott I. József nevére. A 151 osztagvezető aláírásával ellátott aláírt szatmári béke értelmében a felkelők amnesztiát kaptak, hazatérhettek és amennyiben nemesek voltak, korábbi birtokaikat is megtarthatták. Ez még Rákóczira is vonatkozott, ő azonban nem tért haza Magyarországra, hanem emigrációba vonult, hogy 1735-ben bekövetkező haláláig küzdjön a szabadságharc újrakezdésének érdekében.

Az uralkodó a szatmári békében – I. József halála után III. Károly – ígéretet tett arra, hogy a magyarokat sértő idegen intézményeket megszünteti, összehívja az országgyűlést, valamint tiszteletben tartja Magyarország és Erdély szabadságjogait. A Lengyelországban tartózkodó Rákóczi Károlyi tettét árulásnak minősítette és kevesellte az elért eredményeket, reálisan szemlélve az alkut, Pálffy a Habsburg fölény ellenére igencsak kedvező békét ajánlott, amivel szemben a háború a kurucok számára már nem volt elfogadható alternatíva. A Szatmárnémetiben megkötött béke végre biztosította a török és kuruc háborúkban kimerült ország számára a nyugodt fejlődést a 18. század során, megőrizve egyúttal a magyar emlékezetben a messzi földön bujdosó, az igaz ügyért végsőkig küzdő fejedelem romantikus képét.

Vizualizări: 42

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al altmarius !

Alătură-te reţelei altmarius

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor