Stiri muzicale SRR - 21 mai 2016

Infobuletin Muzical

Astăzi : 2016-05-21

Ştiri muzicale din Bucuresti

Concursul 'Regina Elisabetha' de la Bruxelles, live pe site-ul RRM

Bookmark and Share

Între 23 şi 28 mai 2016 are loc, la Bruxelles, finala Concursului Internaţional "Regia Elisabeta", dedicat anul acesta pianului. În fiecare seară, publicul va putea urmări evoluând doi finalişti, care vor interpreta o piesă concertantă şi o lucrare încă nepublicată, compusă special pentru această competiţie. Cei 12 muzicieni ajunşi în finală vor cânta în compania Orchestrei Naţionale a Belgiei, cu Marin Alsop la pupitrul dirijoral. 
Puteţi urmări evenimentul în streaming live pe site-ul postului nostru, romaniamuzical.ro. 
 

'Traviata' la Opera Naţională Bucureşti

Bookmark and Share

Opera Naţională Bucureşti prezintă astăzi, 21 mai 2016, spectacolul "Traviata" de Giuseppe Verdi. Regia este semnată de Paul Curran, iar conducerea muzicală - de Vlad Conta. Din distribuţie fac parte, între alţii, soprana Simona Neagu, mezzo-soprana Sidonia Nica şi baritonul Cătălin Ţoropoc. Spectacolul începe la ora 19,00 şi va fi reluat mâine, de la aceeaşi oră. 
 

Gala Europafest, la Teatrul 'Odeon'

Bookmark and Share

La Teatrul "Odeon" din Bucureşti are loc în această seară de sâmbătă, 21 mai 2016, Gala EUROPAfest, eveniment ajuns la ediţia cu nr. 23 ce se apropie de final. Spectatorii vor avea șansa de a asculta în Gala EUROPAfest cele mai bune trupe din cadrul Bucharest International JAZZ Competition, precum și laureații de la Jeunesses International Piano Competition Dinu Lipatti. Gala este dedicată tuturor artiștilor, o seară în care se sărbătorește excelența muzicală, iar Casa Regala va decerna Diploma de Excelență. 
Ora de începere este 19,00. 
 

Concert 'Angelicum', cu Anthony Mureşan, la Biserica Sf. Silvestru

Bookmark and Share

La Biserica Sf. Silvestru din Bucureşti are loc astăzi, 21 mai 2016, concertul intitulat "Angelicum". De la ora 20,00, va putea fi ascultat Anthony Mureşan - sopran, în vârstă de 13 ani, născut în Germania într-o familie cu origini româneşti şi ruse. La doar 8 ani a devenit solist al faimosului cor de băieţi "Aurelius" din Calw, iar în prezent studiază la Conservatorul din Karlsruhe. Anthony Mureşan a câştigat "Jungend Musiziert", unul dintre cele mai prestigioase concursuri de muzică clasică din Germania. În concertul din seara aceasta vor mai evolua violoncelistul Stefan Cazacu, pianiştii Stoian Alexandru, Stoian George Fabian şi Abel Corban. În program - lucrări de Beethoven, Handel, Bach, Chopin şi Enescu. 


 

Recitaluri instrumentale la Ateneul Român

Bookmark and Share

La Ateneul Român au loc astăzi, 21 mai 2016, două recitaluri instrumentale. În Sala Mare va evolua clarinetistul Aurelian Octav Popa. Iar în Sala mică, pianista Mihaela Manea va prezenta un program cu lucrări de Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Felix Mendelssohn şi Serghei Prokofiev. Ambele recitaluri încep la ora 19,00. 
 

Nu pierdeţi evenimentele prilejuite de 'Noaptea muzeelor'

Bookmark and Share

Astăzi, 21 mai 2016, nu pierdeţi evenimentele cu intrare liberă prilejuite de "Noaptea muzeelor", momentul când îşi deschid porţile din Bucureşti şi din ţară. Iată câteva dintre manifestările muzicale organizate în cadrul evenimentului: La Muzeul Naţional "George Enescu" este prezentat programul intitulat "NaM Enescu - Dadamix". Conceptul proiectului face trimitere la aniversarea Centenarului Dada şi propune o serie de concerte de muzică corală, fusion şi improvizaţii instrumentale. Începând cu ora 18,30 va evolua, la sediul Muzeului "Enescu", Orchestra Colegiului Naţional "Dinu Lipatti" dirijată de Andrei Racu şi Nicolae Racu. Apoi va putea fi ascultat un duo de muzică contemporană, cu Francisco Ramonda şi Darie Nemeş Bota care vor cânta la instrumente exotice - didgeridoo, duduk şi bowls. De la ora 21,00, Corul "Canticum" condus de Răzvan Rădos va interpreta cântece de dragoste. Va urma un recital de lieduri cu mezzo-soprana Antonela Bârnat acompaniată la pian de Iulia Săndulescu. Iar de la ora 23,00, Valentin Luca, Gabriel Grigore şi Darie Nemeş Bota vor cânta la chitară, contrabas - şi nu numai. Noaptea se va încheia la Muzeul Naţional "George Enescu" cu recitalul duoului "Playthoven", format din Anca Sinaci - vioară şi Radu Sinaci - violoncel şi saxofon. 
Tot în cadrul "Nopţii muzeelor" sunt organizate recitaluri de muzică barocă la Muzeul Naţional de Artă al României. De la ora 19,00, în Sufrageria Regală a muzeului, clavecinista Raluca Enea şi Melinda Beres - la vioară barocă vor interpreta pagini de Arcangelo Corelli şi Carl Philipp Emanuel Bach. Iar în Sala tronului, de la ora 21,00, aceleaşi instrumentiste, cărora li se va alătura violonistul Mircea Ionescu, vor prezenta muzică de Jean-Philippe Rameau. 
Muzeul Memorial "Nottara" găzduieşte, de asemenea, recitalul intitulat "Belles Chansons des Boulevards", susţinut, de la ora 19,00, de vocalista Diana Tudor şi pianistul Alexandru Burcă. 

 


 

Ştiri muzicale din ţară

Turneul 'Stradivarius Experience' - la Braşov

Bookmark and Share

Continuă cea de-a IX-a ediţie a Turneului Internaţional "Stradivarius Experience 2.0" organizat, din 7 mai 2016, de Fundaţia Culturală "Remember Enescu". Violonistul Alexandru Tomescu, solist-concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, susţine un recital astăzi, 21 mai 2016, la Catedrala Romano-Catolică "Sfinţii Petru şi Pavel" din Braşov. Programul cuprinde lucrări pentru vioară solo: Sonata Sz 117 de Bela Bartok, Sonata op. 115 de Serghei Prokofiev şi Suita româneasca scrisă de Vasile Filip în memoria lui Grigoraş Dinicu. Turneul "Stradivarius" are şi o cauză socială: Fundaţiile "Remember Enescu" şi "Pro Patrimonio" propun reabilitarea Casei Enescu din Mihăileni şi crearea Academiei de Muzică şi Arte Vizuale "George Enescu", un centru de excelenţă în studiul muzicii clasice şi al artelor vizuale. 
 

Formaţia de jazz 'RoManouche' - turneu în România

Bookmark and Share

În perioada 21-25 mai 2016, formaţia de jazz "RoManouche" susţine o serie de concerte organizate de Asociaţia "Dynamic Art" la Braşov, Călimăneşti, Constanţa şi Bucureşti. Proiectul pune în evidenţă talentul unor instrumentişti de etnie romă - violonistul Costel Nitescu, Giani Lincan la tambal, contrabasistul Răzvan Cojanu, Martin Lubenov din Bulgaria la acordeon, cărora li se alătură binecunoscutul saxofonist român Nicolas Simion. Muzicienii, care s-au întors de curând dintr-un turneu de succes în Norvegia, combină jazzul clasic cu etno jazz, world music şi jazz manouche. Concertul care deschide turneul din România al formaţiei "RoManouche" are loc astăzi, 21 mai 2016, de la ora 19,00, la Centrul Cultural Reduta din Braşov.  

Începe Festivalul 'Tinere Talente' la Râmnicu Vâlcea

Bookmark and Share

Astăzi, 21 mai 2016, începe Festivalul Internaţional "Tinere talente", ediţia a 37-a. Evenimentul, organizat de Filarmonica "Ion Dumitrescu", se deschide, de la ora 19,00, cu un recital vocal-instrumental. Pe scena Sălii Lahovari vor evolua tineri interpreţi, studenţi ai Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, acompaniaţi la pian de Iulia Suciu şi Codruţa Ghenceanu. Muzicienii vor interpreta arii şi duete din opere semnate, între alţii, de Leo Delibes, Giuseppe Verdi şi Wolfgang Amadeus Mozart. 
 

'Falstaff' la Opera din Braşov

Bookmark and Share

"Falstaff" de Giuseppe Verdi este spectacolul propus astăzi, 21 mai 2016, de Opera din Brașov. În rolul titular evoluează baritonul Ștefan Ignat de la Opera Națională București, iar la pupitrul dirijoral - Adrian Morar din Cluj-Napoca. Din distribuţie mai fac parte solişti ai Operei din Braşov: baritonul Adrian Mărcan, sopranele Ioana Mărgărit şi Nicoleta Chirilă. Regia spectacolului este semnată de Cristian Mihăilescu. Ora de începere: 18.30. 

 

Se încheie turneul 'Pianul călător'

Bookmark and Share

Turneul "Pianul călător" se încheie astăzi, 21 mai 2016. Pianistul Horia Mihail, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, susţine ultimul recital din această a VI-a ediţie la Catedrala Armenească din Dumbrăveni, de la ora 19,00. În program: lucrări de Frederic Chopin. Turneul „Pianul Călător”, început în 24 martie 2016, este un proiect Radio România organizat de Centrul Cultural Media Radio România, Asociaţia Culturală Accendo şi Fundația Marconi, în 19 localități din țară și la Chișinău. 
 

Actualitatea internaţională

Roxana Constantinescu, la Filarmonica din Los Angeles

Bookmark and Share

Mezzo-soprana Roxana Constantinescu se va afla din nou astăzi, 21 mai 2016, pe scena Filarmonicii din Los Angeles, într-un program care cuprinde lucrările "Miserere" de Arvo Part şi Recviem KV 626 de Wolfgang Amadeus Mozart. Vor mai evolua ca solisti soprana Lucy Crowe, tenorii Paul Appleby, Frederick Ballentine şi bas-baritonul Luca Pisaroni. Participă Corul de Cameră al Filarmonicii Estoniene şi Corul Radiodifuziunii Estone. Concertul, condus de la pupitrul dirijoral de Gustavo Dudamel, va fi reluat mâine, 22 mai 2016. 
 

Corul 'Preludiu' - concert la Filarmonica din Białystok

Bookmark and Share

Continuă turneul efectuat în Polonia de Corul de Cameră "Preludiu" al Centrului Național de Artă "Tinerimea Română". Ansamblul condus de Voicu Enăchescu reprezintă România la cea de a XXXV-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Ortodoxă de la Białystok, una dintre cele mai importante reuniuni corale de gen la nivel mondial. Astăzi, 21 mai şi mâine, 22 mai 2016, Corul "Preludiu" va evolua în Sala Filarmonicii din Białystok, cu 9 lucrări reprezentative pentru istoria creației românești și a spațiului spiritual ortodox european. În program figurează, între altele, piese de Mihail Berezovski, Anton Pann, Dmitrie Vasiliev şi Paul Constantinescu. 
 

Elena Moşuc, la Teatro Regio din Torino

Bookmark and Share

Soprana Elena Moşuc evoluează şi astăzi, 21 mai 2016, la Teatro Regio din Torino. Artista română interpretează rolul titular în spectacolul "Lucia di Lammermoor" de Gaetano Donizetti, în regia lui Damiano Michieletto. Sub conducerea dirijorului Gianandrea Noseda mai cântă, între alţii, tenorul Giorgio Berrugi, baritonul Simone del Savio şi basul Mirco Palazzi. Seria spectacolelor cu "Lucia di Lammermoor" din actuala stagiune a Teatrului din Torino se va încheia mâine, 22 mai 2016.