altmarius

cultură şi spiritualitate

  

Cartea "DOOM - Dictionarul Ortografic, Ortoepic si Morfologic al limbii romane : (editia a II-a, revizuita si adaugita)" a fost publicata in categoria Dictionare si ghiduri / Dictionare ale limbii romane si inregistrarea noastra a fost actualizata ultima oara la data de 28.01.2010. A fost scrisa de Academia Romana-Institutul De Lingvistica si a fost publicata de editura Univers Enciclopedic. Se poate cumpara cartea DOOM - Dictionarul Ortografic, Ortoepic si Morfologic al limbii romane : (editia a II-a, revizuita si adaugita) prin comanda online (nu sunteti obligati sa va creati un cont) sau, daca va e mai confortabil, puteti sa ne contactati telefonic la numarul din header iar operatorii nostri ca vor prelua comanda. Pretul "DOOM - Dictionarul Ortografic, Ortoepic si Morfologic al limbii romane : (editia a II-a, revizuita si adaugita)" este de 59.90 RON, include toate costurile, mai putin transportul.

"O lucrare necesara, asteptata de marele public, o lucrare de interes national, care, nu ma indoiesc, va fi utilizata de aici inainte ca unica sursa pentru aplicarea corecta a normelor academice in domeniul ortografiei limbii romane.
DOOM-ul actual cuprinde 62.000 de cuvinte, cu 2.500 mai mult decat prima editie din 1982.
DOOM-ul nostru apare intr-un moment in care este mare nevoie de el. Oferim tuturor celor interesati sa vorbeasca si sa scrie corect limba romana un dictionar in care pot gasi normele limbii literare si formele acceptate in domeniul ortografiei. Este foarte important ca el exista intr-o forma actualizata. Specialistii Institutului de Lingvistica ne propun astazi un dictionar in care aplica in chip coerent normele ortografice si ortoepice" - Eugen Simion (nota editurii)

 

În cele ce urmează vom selectiona si posta câteva dintre reglementările noului dictionar:

 

1. SCRIEREA ŞI CITIREA UNOR ABREVIERI

 

            Actualmente se preferă scrierea fără puncte despărţitoare a unor abrevieri de tipul SUA, UNESCO etc.

            Unele litere din anumite abrevieri se citesc după modelul limbii din care au fost împrumutate abrevierile, de ex. CV, citită [sivi], deoarece este împrumutată din engleză, şi nu din latină (unde nici nu se folosea această abreviere), chiar dacă sintagma pe care o abreviază, curriculum vitae, este un latinism.

Nu sunt urmate de punct:

-         simbolurile majorităţii unităţilor de măsură: gal pentru galon;

-         simbolurile unor termeni din domeniul tehnic şi ştiinţific: Rh „factorul Rhesus”.

            Pentru numele şi simbolurile unităţilor de măsură se aplică prevederile sistemelor internaţionale obligatorii/normele interne în domeniu.

                                                            2. ACCENTUL

La unele cuvinte (mai vechi sau mai noi) se admit variante accentuale literare libere (indicate în Dicţionar în ordinea preferinţei), cu unele deosebiri faţă de DOOM1, atât la unele cuvinte vechi în limbă, cât şi la unele neologisme, de ex. acatist/acatist, antic/antic, gingaş/gingaş, hatman/hatman, jilav/jilav, penurie/penurie, trafic/trafic.

            Se recomandă o singură accentuare la avarie, crater, despot, la formele verbului a fi suntem, sunteţi.

 

3. SCRIEREA ŞI PRONUNŢAREA NUMELOR PROPRII STRĂINE

 

            Numele statelor trebuie utilizate în forma oficială recomandată de acestea Belarus (la cuvintele din aceeaşi familie se pot folosi ambele variante: belarus/bielorus, belarusă/bielorusă), Cambodgia, Côte d’Ivoire, Myanmar.

            Formele tradiţionale curente, intrate prin intermediul altor limbi şi adaptate limbii române, ale unor nume de locuri străine cunoscute de mai multă vreme la noi, pot fi folosite şi în indicaţii bibliografice: Florenţa etc.

            Normele actuale recomandă formele Bahus, Damocles - cf. şi expresia consacrată sabia lui Damocles -, Menalaos, Oedip [ödip] (cf. şi redarea titlului tragediei antice Oedip rege şi a titlului operei lui George Enescu), Procust, nu Bacus, Damocle, Menelau, Edip, Procust.

            Numele anumitor personalităţi, provenite din limbi scrise cu alfabetul chirilic, pot fi ortografiate atât conform tradiţiei româneşti, cât şi normelor actuale de transliterare: Dostoievski/Dostoevski.

 

4. SCRIEREA CU LITERĂ MICĂ SAU MARE LA INIŢIALĂ

 

Scrierea cu literă mică la iniţială

            Se scriu cu literă mică (şi nu mare) la iniţială şi:

            - numele fiinţelor mitice multiple: ciclop, gigant, muză, parcă, sirenă, titan;

            - elementele iniţiale din numărul de ordine al unor manifestări periodice a căror denumire este folosită în interiorul unei propoziţii: Participanţii la (cel de-)al X-lea Congres …

   Când denumirea este folosită singură, ca titlu etc., începe cu literă mare: Al X-lea Congres ...

            Se pot scrie, ocazional, cu literă mică, unele cuvinte care, în mod obişnuit, se scriu cu literă mare, pentru a realiza un anumit efect stilistic (ceauşescu, pcr) sau grafic (univers enciclopedic pe publicaţiile editurii în cauză).

 

Scrierea cu literă mare la iniţială

            Se scriu cu literă mare la iniţială şi:

            - toate componentele (cu excepţia, de regulă, a cuvintelor ajutătoare):

                        - numelor proprii (inclusiv ale unor unităţi lexicale complexe folosite ca nume proprii) care desemnează marile epoci istorice (chiar dacă nu reprezintă evenimente) (Antichitatea, Evul Mediu), inclusiv războaiele de anvergură (Primul Război Mondial, al Doilea Război Mondial) sau care au un nume propriu (Războiul celor Două Roze, Războiul de Independenţă, Războiul de Secesiune, Războiul de Treizeci de Ani, Războiul de 100 de Ani);

                        - numelor proprii de instituţii, inclusiv când sunt folosite eliptic: secretar de stat la Externe; Lucrează în Institut de cinci ani; student la Litere; admiterea la Politehnică;

                        - locuţiunilor pronominale de politeţe: Alteţa Sa Regală, Domnia Sa, Excelenţa Voastră, Înălţimea Voastră, Majestăţile Lor Imperiale, Sfinţia Sa;

            - numai primul element din numele proprii compuse care reprezintă denumirile organismelor de conducere şi ale compartimentelor din instituţii: Adunarea generală a Academiei Române, Catedra de limba română, Comisia de cultivare a limbii a Academiei Române, Compartimentul/Departamentul/Sectorul de limbi romanice, Direcţia, Secretariatul, Secţia de filologie şi literatură a Academiei Române, Serviciul de contabilitate.

            Se pot scrie cu literă mare unele cuvinte (care, de obicei, se scriu cu literă mică), în semn de cinstire (Soldatul Necunoscut; Slavă Ţărilor Române).

                Componentele sintagmei ţările române, care nu a fost niciodată numele propriu al unei entităţi statale unice, se scriu în mod obişnuit cu literă mică la iniţială.

 

(Sursa :                                 DOOM2

- Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Al. Rosetti”,

Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române.

Ediţia a II-a revăzută şi adăugită, Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2005, coordonator: Ioana Vintilă-Rădulescu - )

 

 

Vizualizări: 7066

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Informații utile, mulțumesc!
Doamna baciuileana,am mentionat la finalul postarii, dar repet:

- Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Al. Rosetti”,
Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române.
Ediţia a II-a revăzută şi adăugită, Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2005, coordonator: Ioana Vintilă-Rădulescu - si coautorii/colaboratorii editiei. Volumul se gaseste si in librarii dar mai cu seama in biblioteci.
In rest , nu am inteles ce cauta aici amintirile dvs. legate de Shogun (?!)
Regret ca va raspund cu intarziere, dar abia acum am vazut mesajul dvs. de revenire aspura aceleiasi idei. Ceea ce-mi cereti este rezonabil insa ma tem ca nu va voi putea da un raspuns satisfacator. DOOM si DOOM2 sunt , asa cum se vede si pe coperta volumului , postat pe pagina, dictionare ortografice, ortoepice si morfologice, NU EXPLICATIVE. Din acest motiv nu veti gasi explicatiile pe care le doriti despre termenul spiritualitate si termenul sfant. Pentru asta va stau la dispozitie dictionarele explicative , dictionarele filozofice, mitologice etc.Astfel, in Dictionarul Explicativ al limbii romane veti gasi o singura explicatie pentru :
SPIRITUALITÁTE s. f. Calitatea, caracterul a ceea ce este spiritual. ♦ (p. spec.) Ceea ce caracterizează o colectivitate umană din punctul de vedere al vieții sale spirituale, al specificului culturii sale. [Pr.: -tu-a-] – Din fr. spiritualité.
SFANT-adj.- sacru, care are caracter divin; care inspira veneratie. , asa cum prevede Dictionarul Religios

Tot pentru cuvantul "sfant" dictionarul filozific online ofera doar o singura explicatie, interpretativa mai degraba pentru acest mesaj
Sofism: raţionament fals cu intenţia de a duce în eroare.

Va propun deci sa nu cautati acolo unde nu exista explicatie, decat interpretare pentru acest cuvant , asa cum a procedat si traducatorul citat de dvs. Si retineti ; DOOM inseamna DICTIONAR ORTOGRAFIC, ORTOEPIC, MORFOLOGIC si nu EXPLICATIV sau INTERPRETATIV
Raspunsul doamnei baiuileana a fost sters de moderatorul grupului, deoarece a devenit o corespondenta detasata de subietul initial al postarii.Rog ca doamna baciuileana sa nu mai posteze filmulete, imagini in acest grup, deoarece ele nu corespund intentiei moderatorului si nici sa se lanseze in aprecieri zeflemiste. Postarile de acest tip vor fi sterse de moderatorul grupului.
Ultima atentionare adresata doamnei Baciu Ileana
Daca nu veti incerca sa va conformati ceritelor acestei retele, veti fi exclusa fara regrete. Nu se poate sa nu intelegeti ca se accepta doar comentarii la subiectele propuse, si nu se accepta comentarii la niste chestiuni care nu au nimic de-a face cu temele propuse. daca aveti chef de joaca, o puteti face in pagina dumneavoastra, dar nu va bateti joc de munca altora, care tin la aceasta retea. Sa stiti ca nimeni nu este indispensabil acestei retele, nici dumneavoastra, asa incit va rog insistent sa va revizuiti atitudinea. Astazi ati fost exclusa din acest grup, miine probabil ca veti fi exclusa din retea. Este ultimul avertisment

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor