altmarius

cultură şi spiritualitate

Colecţie unicat la Muzeul de Etnografie din Piatra-Neamţ: 200 de clişee pe sticlă, realizate de celebrul fotograf Adolph Chevallier

10/02/2015

clisee pe sticlaO impresionantă colecţie foto-documentară despre locuitorii şi locurile unde a trăit înzestratul fotograf Adolph Chevalier, alcătuită din sute de clişee pe sticlă, se păstrează astăzi  în patrimoniul Muzeului de Etnografie din Piatra-Neamţ, prin strădania şi pasiunea doamnei Elena Florescu, autoarea unor cărţi şi lucrări dedicate artistului nemţean.

Adolph Chevallier a fost unul din cei mai importanți fotografi ai primei jumătăți a secolului trecut. De numele lui se leagă atât istoria şi tradiţia satului românesc de pe Valea Bistriţei – pe care l-a imortalizat în fotografii care au făcut înconjurul lumii – cât şi oraşul Piatra-Neamţ, unde Chevallier şi-a deschis un atelier particular, lângă Liceul „Petru Rareş”.

„Avem o colecţie de 200 de clişee pe sticlă din perioada interbelică, realizate de Adolph Chevallier, fotograful Casei Regale a României. El a fost foarte ataşat de această zonă ilustrând tocmai viaţa la ţară şi principalele ocupaţii ale ţăranului de pe Valea Bistriţei. Adolph Chevallier a avut un atelier foto în faţa Liceului «Petru Rareş» din Piatra-Neamţ, iar aceste clişee pe sticlă, de dimensiuni 9/12, cum se lucra în anii interbelici, au ajuns în posesia familiei Kirileanu, ştiindu-se că G. T. Kirileanu a fost bibliotecar al Familiei Regale. Achiziţia a fost făcută în anul 1974 de doamna Elena Florescu, de la nepotul lui G. T. Kirileanu, e vorba de librarul Grigore Kirileanu”, ne-a explicat Florentina Buzenschi, muzeograf la Muzeul de Etnografie din Piatra-Neamţ.

A prezentat lumii întregi satele de pe Valea Bistriţei

Adolphe Chevallier a văzut lumina zilei pe 7 noiembrie 1881, în comuna Broşteni, judeţul Neamţ, fiind fiul lui Adolph Chevallier, inginer silvic, şi al Smarandei Vasiliu.

A început şcoala primară în satul natal, apoi a urmat cursurile Şcolii Nr.1 din Fălticeni, unde l-a avut coleg de clasă Mihail Sadoveanu şi unde s-a împrietenit cu ilustrul cărturar pietrean, G. T. Kirileanu.

În jurul anului 1897, Adolph Chevallier este trimis în Elveţia, la Lausanne, unde învaţă meseria de fotograf, meserie pe care o va practica în România, devenind unul din cei mai de seama artişti fotografi din prima parte a secolului al XX-lea.

Ca nimeni altul, Chevallier reuşeşte să surprindă esenţa şi pitorescul Văii Bistriţei: păstorii cu turmele lor, plutaşii, gospodarii, păstrătorii de tradiţii, cosaşii la strânsul fânului, femeile pe prispă la tors sau la războiul de ţesut ori diferite personalităţi ale timpului.

În anul 1921, Adolph Chevallier devine fotograful Curţii Regale, iar în anul următor hotărăşte să-şi ridice un nou atelier, pentru care primeşte autorizaţie de la Primăria Piatra-Neamţ.

Cu aparatul alături, Chevallier cutreieră locurile dragi lui, surprinzând momente şi activităţi din viaţa ţăranilor de pe Valea Bistriţei, oprindu-se în special asupra îndeletnicirilor feminine din zonă.

„Fotografiile sunt foarte expresive, reprezentând o frescă vie a satului românesc de odinioară. În fotografii apar obiceiuri de iarnă, ocupaţiile ţăranilor, portul popular, bisericile de lemn din judeţul Neamţ. Un clişeu foarte interesant, intitulat «Iconiţe la Bisericani», reprezintă stejarul în care se spune că s-a arătat Maica Domnului unor călugări sihaştri, devenit loc de pelerinaj. Toate aceste clişee sunt foarte importante pentru că ne-au permis ca, alături de piesele expuse în Muzeul de Etnografie, să creăm un cadru pentru ca vizitatorul să-şi dea seama cum se trăia în satele din zona Neamţului, în perioada interbelică”, a adăugat Florentina Buzenschi.

„A fost un om iubit, respectat şi apreciat de cei din jur…”

Viaţa artistului fotograf a avut un sfârşit trist. Supus persecuţiilor regimului comunist, Chevallier a fost nevoit să emigreze în 1948 în Elveţia. A murit în 1962, la Lausanne, sfâşiat de dorul de ţinuturile natale, exprimat în scrisorile către prieteni.

„În ciuda a numeroase greutăţi şi amărăciuni, din rândurile epistolelor se simte dorul de tot ce a însemnat viaţa bună şi frumoasă de pe plaiurile copilăriei de la Barnar, de buciumul auzit la Stâna Schitului de pe Rarău, de unduirile Bistriţei atât de dragă lui. A fost un om iubit, respectat şi apreciat de cei din jur, nu puţini, care au avut numai cuvinte de laudă faţă de caracterul şi profesionalismul lui. Dar vine vremea când ochiul nu mai este ager şi când hârtia fotografică refuză impresii pământene…

Marele noroc  al nemuririi lui Ad. A. Chevallier îl reprezintă colecţia de clişee fotografice rămase printr-o minune în patrimoniul Văii Bistriţei Nemţene, cu tot ce a însemnat dragostea de frumos, sinceritatea şi bunătatea artistului.” (Din volumul „Artistul Fotograf Adolphe A. CHEVALLIER – în colecţia mea” de Constantin Horghidan, aflat în pregătire la Editura „C.M. Imago”)

George Enescu, Regele Ferdinand şi Regina Maria, imortalizaţi de Adolph Chevallier

Clișeele realizate de Adolph Chevallier au fost frecvent folosite în pliantele și materialele de propagandă turistică ale României pentru străinătate, Editura Cartea Românească răspândindu-le, la rândul său, peste tot în țară. Cu ocazia Anului Nou 1940, câteva din fotografiile sale cu obiceiuri de iarnă (Steaua, Capra, Plugușorul) au fost folosite pentru editarea unor felicitări, flăcăii satului  fiind, după cum le arată portul, dintr-una din zonele mai izolate ale judeţului Neamț.

Alături de acestea, celebrele fotografii avându-i ca protagonişti pe George Enescu, Regele Ferdinand şi Regina Maria întregesc tezaurul nepreţuit al unui fotograf care a prezentat lumii întregi satele de pe Valea Bistriţei, cu tradiţiile şi obiceiurile păstrate şi transmise de lungul timpului, din generaţie în generaţie. O lume care a apus demult, dar care transmite de peste veacuri un mesaj cutremurător: dispariţia satului românesc, cu toată zestrea lui spirituală, va duce treptat şi la dispariţia noastră ca popor!

Irina NASTASIU


Vizualizări: 96

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor