altmarius

cultură şi spiritualitate


                             Oraşul Oldenburg din Germania găzduieşte în această lună o expoziţie de excepţie, intitulată ”Amprente muzicale”. Artistul exponent, Kerekes Stefan, este un muzician talentat, care a înţeles, că sunetul şi culoarea diferă doar prin percepţia rezonanţei, însă în sufletul nostru pot avea acelaşi efect.

    

 

 

 

 

Kerekes Stefan s-a născut în 1949 la Tg.Mureş, în inima Transilvaniei, unde şi-a făcut şi primele studii muzicale, apoi a urmat cursurile Academiei de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, legându-şi viaţa definitiv de sunetul atât de profund al violoncelului. Ca solist, dar şi ca instrumentist în diferite orchestre, a concertat în marile oraşe europene de est şi de vest, apoi  în 1986 a câştigat concursul pentru ocuparea unui loc vacant în Orchestra de Stat al oraşului Oldenburg, unde lucrează şi în prezent.

                             În 1995 a descoperit nevoia interioară de a-şi exprima trăirile şi prin intermediul altui „limbaj” decât muzica şi a început să înveţe pictura, tehnici de redare artistică, participând la cursuri specifice. Expoziţia de la Galeriile NWZ din Oldenburg aduce în faţa vizitatorilor pentru prima dată în secolul XXI. ideea impresionistă, că putem „auzi colorat” şi că sugestia sunetului poate fi redată prin culoare.

                             În alegerea temelor sale, Kerekes Stefan a ocolit aproape în întregime motivele de reprezentare clasică. Peisajul „muzical” regăsit în „Tribut pentru Sibelius” sau în imaginile mării sunt redate mai ales prin culoare, iar mişcarea este sugerată de liniile ascendente- descendente, curbe ori întrerupte. Utilizează fără teamă culorile îndrăzneţe, varietatea de diferenţiere a tonurilor, regăsim un amestec de diferite nuanţe de gri, de roşu sau violet, alege judicios solul pictural, fapt ce denotă că ştie şi simte rezonanţa culorilor prin filtrul sensibil al muzicianului. Temele picturilor suprind, fiindcă majoritatea lor provin din forme muzicale sau sugerează piese muzicale,  ca „Madrigal”,  „Duo”, „Bagatelle”, „Concert pentru violoncel” sau „REQUIEM”. Prin puterea culorilor şi tehnicile picturale redă dinamismul şi forţa muzicii în „Presto” sau „Intrare”.

                             În cele ce urmează redăm câteva din picturile  vernisajului, ce vor fi însoţite de comentariile artistului.

 

 

 

 

 

 

„John Cage la aniversarea de 100 de ani de la naştere”
Acryl Mischtechnik pe pânză, 80x60 cm

                            

 

 

 

„John Cage a fost un visător, însă în acelaşi timp şi un om logic şi lucid. El a fost cel care a fundamentat în muzică „teoria pauzei”. Este cunoscută  ideea sa novatoare, conform căreia sunetele unice alcătuiesc planuri sonore ,despărţite între ele prin pauze. Pauzele nu delimitează doar planurile sonore, dar le şi unesc. Aşa a creat „muzica liniştii”. Artistul acum ar fi împinit venerabila vârstă de 100 de ani. Pentru mine a fost o descoperire deosebit de interesantă.”- spune autorul în comentariul său despre lucrări.

 

„ACORD”
Gouache Papir, 60x 80 cm mit Pp

 

 

 

 

 

 

 

 

Un „Studiu de acorduri pentru violoncel”a constituit punctul de pornire pentru această pictură.  În tablou se disting clar cele trei componente ale acordului, iar completările aparţin elementului din mijloc.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Marea (1-2-3) Gouache papir,  80x60 cm mit Pp

 

„Schiţa muzicală în trei părţi  a lui Claude Debussy a inspirat cele trei tablouri intitulate „Marea”. Subtitlurile lor sunt  „Pe mare de la răsărit până la amiază”, „Jocul valurilor” şi „Dialogul mării cu vântul”.

 DUO 4
Acryl pe pânză de in, 90x30 cm x2

„Sonata pentru vioară şi violoncel de Ravel a servit ca mijloc de inspiraţie pentru acest tablou. Am transpus pe pânză caracterul jucăuş a compoziţiei”.

MADRIGAL 1 (In memoriam Gesualdo)
Aquarell Collage realizat pe pânză de in 40x60 cm

Titlul complementar al tabloului este „In memoriam Gesualdo”. Madrigalele sale se compun din modulaţii cromatice îndrăzneţe, din cauza cărora linia melodică are aspecte deosebit de moderne.”

 

BAGATELE

Aquarell Collage pânză de in, 45x57 cm

„Bagatelele sunt piese muzicale mărunte, adesea  înşirate într-o singură ediţie. Aceste „Bagatele” amprentate pe pânză sunt o înşiruire de idei, ce formează un tot unitar.

 

In memoriam Leos Janacek  2.

Acryl Mischtechnik, 100x70 cm

„Pe cest tablou l-am pictat în amintirea celui care a fost Leos Janacek, un caracter muzical de excepţie.  Temele sale - cele mai multe culese din folclorul slovak –sunt despicate, ca apoi să le încorporeze în alte motive muzicale şi să le redea fragmentar.  Paleta sa muzicală este deosebit de bogată, porinind de la o sensibilitate accentuată şi până la izbucnirile brutale, le poţi regăsi pe toate.”

  

Intrare (Dirijor)

Acryl Collage, 50x70 cm

„Culoarea verde reprezintă dirijorul, care indică intrările diferitelor instrumente, schimbările de ritmu, ceea ce în pictura de faţă se suprapun prin culori, ca amintirile rămase în memoria autorului .”

 

REQUIEM
Acryl auf Leinwand, 60x80 cm

„O reprezentare picturală, o idee despre interpretarea muzicală al unui Requiem. În prim-plan sunt plasate părţile principale ale compoziţiei, iar în plan secundar lumina eternităţii.”- explică autorul.

  „Concert pentru violoncel”

Acryl Collage, 90x60 cm

„Concertul nr.2 de Şostakovici pentru mine înseamnă o operă deosebită. Degajă sentimente profunde, de un tragism infinit şi redă drama omului târât în umilinţă, până la moarte.”- mărturiseşte autorul.

 

„Tribut pentru Jan Sibelius”

Acryl auf Leinwand, 90x70 cm

„Jan Sibelius a fost unul dintre cei mai mari inovatori a muzicii universale. Simfoniile sale sunt imagini monumentale ale frumuseţii scandinave. Prin intermediul sunetului muzical redă pe o scară largă tot ce vede: de la imaginea cea mai sensibilă a naturii, până la cele mai ciudate fenomene. M-am simţit apropiat de aceste peisaje surprinse în melodie, ce eternizează oscilaţiile sentimentelor, şi a rezultat o pictură neobişnuită.”

   „In memoriam Anton Bruckner”
Acryl auf Leinwand, 80x70 cm

„Operele lui Anton Bruckner sunt monumentale, deşi urmăresc riguros tradiţia clasică, temele sale sunt pline de tensiune. Acestă compoziţie clasică am urmărit şi în tabloul meu. Imaginea este dominată de arcade,linii muzicale, care închid nenumărate planuri intermediare.”

 

PRESTO
Acryl auf Leinwand, 90x70 cm

„Acesta se doreşte a fi o „capodoperă” muzicală, în sens ironic, referitoare la modul în care este notată muzica zilelor noastre, realizată cu instrumentarul picturii.”- ne-a mărturisit muzicianul pictor, Kerekes Stefan.

            

        Cei care se simt atraşi de un vernisaj, ce dovedeşte că există o confluenţă permanentă a artelor, pot vedea lucrările artistului muzician-pictor Kerekes Stefan la Galiera NWZ din oraşul Oldenburg, Germania, până la sfărşitul lunii ianuarie 2013.

 
                                                                                    

 

                                                                                     Ionescu Judit
 

Vizualizări: 342

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Sunt placut impresionata de materialul prezentat.Ideia lui Kerekes Stefan de a transpune in pictura muzica,mi se pare un lucru
deosebitsi indraznet;fiind un mare muzician,a ,reusit sa combine frumusetea muzicala cu armonia cromatica.
Privind tablourile" Marea"parca auzi muzica lui Claude Debussy.
"Intrare(dirijor)" sugereaza minunat miscarea dirijorului si legatura creata de el cu orchestra.
"Concert pentru violoncel",sugestiv profund si impresionant.
"Reqviemul" nu m-a impresionat,eu ,care ascult cu sentimente deosebit si cu multa incantare reqviemurile.
Multe multumiri pentru acest material;mai ales ca nu voi putea ajunge la Oldenburg!

Kerekes Istvan, originar din Tirgu Mures, traieste acum in Germania. Muzician de exceptie, traitor acum in Germania, profesor, dar si artist , expozitia sa de la Oldenburg trebuie interpretata ca un eveniment cultural de prima marime. Am fost impresionat de tablourile sale pentru Debussy ("Marea") si pentru Jan Sibelius (l-am inteles mai greu, dar l-am inteles si l-am aprobat ca idee), ca si pentru Anton Bruckner. Este prima data cind vad muzica reprezentata pictural, iar Kerekes Istvan mi se pare a fi primul artist care a reusit pe deplin acest lucru

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor