altmarius

cultură şi spiritualitate

Reabilitarea și refuncționalizarea Palatului episcopal romano-catolic din Oradea

13.08.2016, Oradea (Catholica) - Palatul episcopal romano-catolic din Oradea, Palatul Baroc, este cel mai important și amplu monument de arhitectură civilă realizat în stil baroc din țara noastră și probabil din sud-estul Europei. Clădirea ridicată între 1762 și 1776 se distinge prin monumentalitate exterioară și somptuozitate interioară. Stilul adoptat pentru construcția sa este un import francez pe filieră austriacă (stilul baroc palatin francez cunoscut sub denumirea de cour d’honneur).

Obiectivul general al proiectului este reabilitarea și refuncționalizarea Palatului episcopal romano-catolic din Oradea în vederea reinserției în viața comunității, întăririi valențelor coezive ale obiectivului de patrimoniu, stimulării efectului de spill-over generat asupra dezvoltării locale și creșterii numărului de vizitatori.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt: consolidarea, restaurarea componentelor arhitecturale și artistice, respectiv dotarea interioară a monumentului istoric de importanță națională; înzestrarea monumentului istoric cu dotări pentru expunerea și protecția patrimoniului cultural mobil și imobil; creșterea gradului de acces și participare a publicului larg și persoanelor cu diferite dizabilități; creșterea rolului de factor de incluziune socială, reper cultural și identitar al Palatului Episcopal prin valorificarea patrimoniului cultural; consolidarea, dezvoltarea și extinderea parteneriatelor în activitățile care privesc monumentul istoric în domeniul instituțional, economic, social și educațional; creșterea atractivității și promovarea în vederea cunoașterii a obiectivului de patrimoniu, inclusiv prin intermediul noilor tehnologii; digitizarea obiectivului de patrimoniu, conservarea digitală și creșterea gradului de acces la materialul cultural.

În vederea realizării obiectivelor proiectului, criteriile cultural-științifice privind importanța și unicitatea obiectivului de patrimoniu au conjugat cu aspecte privind destinația, viabilitatea utilizării și durabilitatea supraviețuirii monumentului, avantajul competitiv față de alte monumente, potențialul de infrastructură tehnică, potențialul sinergetic, serviciile oferite-specifice monumentului și de acompaniament, capacitatea de a genera pus-valoare.

Monumentul va avea funcțiunea de Centru cultural multifuncțional (Corpul 1, cca. două treimi din suprafața totală a clădirii), fiind deschis integral publicului și face obiectul proiectului de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020, AP 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural. Partea reabilitată a clădirii include toate elementele importante precum și spațiile monumentale baroce ale clădirii, rezalitul cu accesul principal și cu cel dinspre curte, holul reprezentativ, sala festivă și casa scării monumentale, respectiv aripa sudică și trei sferturi din aripa principală, fiind delimitat funcțional și spațial de restul clădirii.

La (re)configurarea și compartimentarea spațiilor s-a ținut cont de obligativitatea păstrării și conservării tuturor elementelor spațiale, decorative și de finisaj cu valoare patrimonială. Se păstrează elementele structurale, de compartimentare, precum și golurile originale, compartimentări ale spațiilor existente având loc doar în cazuri bine motivate, pentru asigurarea condițiilor de siguranță în exploatare și de accesabilitate, se vor utiliza materiale și finisaje compatibile cu statutul de monument de arhitectură a clădirii. Pentru realizarea rețelelor și instalațiilor de utilizare (încălzire, apă, canalizare, iluminat, protecție, climatizare etc.) s-au utilizat soluții tehnice eficiente, moderne, cu intervenții negative minime asupra substanței istorice a monumentului.

Funcțiunile propuse se supun unei abordări integrate și interdisciplinare de management al patrimoniului, integrând: spații pentru expunerea patrimoniului cultural imobil (săli decorate, cu fresce, componente artistice din piatră și lemn); spații pentru expunerea patrimoniului cultural mobil din Palatul Episcopal (obiecte de tezaur ale Episcopiei Romano-Catolice de Oradea); creând zone multifuncționale pentru sectoare culturale și creative (patrimoniu, arhitectură, arte vizuale, artele spectacolului, muzică), respectiv pentru organizarea de activități de educație pro-patrimoniu, pedagogie muzeală și expoziții accesibile.

Se vor asigura condiții de accesibilitate cât mai neîngrădită pentru persoanele cu diferite dizabilități, în principal de vedere (hartă tactilă relief, site accesibil), de auz (materiale video de prezentare cu modul de limbaj mimico-gestual) și locomotorii. Monumentul istoric va fi înzestrat cu dotări pentru expunerea obiectelor de patrimoniu cultural mobil, aflate în proprietatea Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, vor avea loc activități de digitizare a monumentului istoric, de informare și publicitate, respectiv de marketing și promovare turistică a obiectivului restaurat. (comunicat al biroului de presă al Diecezei de Oradea)

Vizualizări: 74

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

197 state 

(ultimul: Anguilla)

Numar de steaguri: 260

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 45

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 85.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

28 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. BUCURESTIUL MEU DRAG

http://www.orasul.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Evenimente

Martie 2019
SLMMMVS
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

© 2019   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor