altmarius

cultură şi spiritualitate

 

 

 

Yves Montand,  pe numele sau adevarat  Ivo Livi, a fost  un actor de cinema , cantaret si dansator  de music-hall francez . De origine italiana  s-a nascut pe 13 octombrie  1921 la  Monsummano Alto, in Toscana (Italia )  si a murit  la 9 noiembrie  1991 la Senlis (Oise) in Franta. Yves Montand,  pe numele sau adevarat  Ivo Livi  s-a nascut la  Monsummano Alto, intr-o Italie pe care Benito Mussolini  o facuse fascista cu un an inainte.

Baiatul lui  Giovanni si  Giuseppina Livi s-a ivit dintr-o familie de origine iudaica ,de muncitoti si militanti care venerau , si care i-au transmis ,  cultul comunismului . A fost ultimul dintr-o familie cu cu 3 copii. Sora sa    Lydia si fratele sau mai mare  Giuliano  fiind nascuti in  1915  si respectiv  1917.

In 1923, nu avea decat 2 ani , cand familia sa emigra in Franta  pentru a fugi din Italia fascista  si s-a instalat in cartierul saracilor din Marsilia  A avut o copilarie dificila din punct de vedere material. Era pasionat de cinema in special de comediile muzicale  americane , idolul sau fiind  Fred Astaire.

In 1929, familia  Livi a obtinut nationalitatea franceza. Incepand de la 11 ani  Ivo  a muncit in fabrica si  ca ucenic in salonul de coafura unde lucra si sora sa  Lydia.

In 1938, la  17 ani,  a acceptat sa lucreze ca sofer  la un cabaret din Marsilia . Aici a inceput sa-I imite pe Charles Trenet, Maurice Chevalier  sau  Fernandel, si a cantat cantecul  Dans les plaines du Far West,  sub numele de artist  "Yves Montand", nume ales de mama sa ca o combinatie intre italiana si franceza : "Ivo, monta".(Ivo urca )

Talentul sau enorm ca interpret  , charm-ul si tinuta zvelta i-au asigurat un succes imediat la public. A inceput sa joace in cabaretele din Marsilia  prima data pe 21 iunie 1929 la Alcazar, apoi la Odéon(“ temple “ ale music-hall ului din acest oras ).

Anul  1939, il gaseste pe un santier in  Provence , de unde pleca la  Paris in primavara lui  1941, pentru a nu fi trimis in Germania   la serviciul de munca obligatorie .

S-a lansat la ABC in februarie cu acelasi success ca si la Marsilia , apoi au urmat Bobino,  Folies-Belleville,  si celebrul  Moulin Rouge unde a dat peste Édith Piaf. A fost dragoste la prima vedere  si  Édith Piaf  deja celebra si adulata de public  incepe sa-l initieze pe noul ei iubit in tainele meseriei.

De asemeni l-a prezentat persoanelor importante  din lumea spectacolului  ca Joseph Kosma, Henri Crolla, Loulou Gasté, Jean Guigo, Henri Contet, Louiguy, Marguerite Monnot, Philippe-Gérard, Bob Castella, Francis Lemarque

In 1945, Montand  este o vedeta de  music-hall si pleaca ca prim solist la   théâtre de l'Étoile din Paris. S-a  lansat si ca actor de cinema facandu-si  debutul cu success alaturi de Édith Piaf  in Étoile sans lumière, apoi in  les Portes de la nuit de Marcel Carné .

Dupa  Moulin Rouge, pleaca cu Édith Piaf in turnee pana in  1946 cand cei doi  se separa. In  1948, un prieten il trimite la  Saint-Paul-de-Vence pe  Côte d'Azur unde devine un obisnuit al festivalului de la  l’Auberge de la Colombe d’Or  si unde ii va cunoaste pe  Jacques Prévert si Simone Signoret in 1949.

Este un “ coup de foudre “ asa ca  Simone Signoret si-a parasit imediat sotul pe regizorul Yves Allégret  cu care avea o fetita , pe  Catherine Allégret pentru a trai cu  Montand. Se muta cu fetita si cu Yves in place Dauphine la  Paris. Pe  22 decembrie  1951cei doi se casatoresc si devin cuplul cel mai mediatizat din  lumea spectacolului francez .

In 1952, Henri-Georges Clouzot ii ofera primul rol important  in  le Salaire de la peur. Filmul este recompensat cu Grand Prix du Festival de Cannes  din 1953. In 1954, cuplul cumpara o proprietate  in  Autheuil-Authouillet in Normandie care devine un loc de intalnire  a artistilor si intelectualilor . Printre cei care-l frecventau frecvent erau Jean Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Serge Reggiani, Pierre Brasseur, Luis Bunuel, Jorge Semprun.

Cuplul milita pentru ideile lor  comuniste si erau denumiti "compagnons de route" ai  Partidului communist francez  (PCF). In 1954, au jucat in piesa de teatru  a lui  Arthur Miller, les Sorcières de Salem cu un succes imens jucand pana la Craciunul lui  1955.

In 1956, Montand s-a incumetat sa faca un turneu  de music-hall in URSS dupa acel  24 octobre cand tancurile rusesti au ocupat  Budapesta .Se hotaraste totusi sa cante in fata publicului rus la Moscova   unde l-a intalnit pe presedintele rus  Nikita Hrusciov cu care a avut o intrevedere particulara  ce a durat 4 ore si unde s-a interesat de cauzele ocupatiei din Ungaria.

In 1957 intreprinde un turneu triumfal in toate tarile Europei de Est  si revine  impreuna cu  Simone Signoret  profound deziluzionat de ceea ce inseamna aplicarea in practica  a comunismului   in aceste tari. In 1959, Montand si-a castigat un statut de vedeta internationala dupa turneul  intreprins in SUA impreuna cu Signoret si unde l-a cunoscut pe  Arthur Miller  si pe sotia acestuia :  Marilyn Monroe, apoi  in  Canada  si in Japonia.

In timpul turneului  din  1960   , a turnat la  Hollywood  filmul  Let's Make Love  de George Cukor cu Marilyn Monroe ,  cu care a avut o idila aflata sub  tirul presei internationale  , ceea ce i-a stirbit o parte  din increderea pe care o avea in el  si in casatoria lor  , Simone  Signoret , Ea se va distruge incet incet  si din pricina  alcoolismului .

Montand se intoarce in  SUA in 1961 la  Golden Théâtre din  Broadway la New York apoi in  Japonia  si Anglia  fiind in acel timp cel mai cunoscut artist de  music-hall al planetei . Incepand din  1964,    se consacra pasiunii sale pentru cinema si mai urca pe scena doar ocazional  .Va juca sub bagheta unor regizori ca  Costa Gavras, Alain Resnais, René Clément…

In 1968, angajarea sa civica ia o turnura amticomunista datorita  " Primaverii de la Praga “ care va definitiva ruptura cu vechile angajamente . In anii  80, Montand a militat pentru drepturile omului si s-a angajat in lupta in favoarea sindicatului polonez condus de Lech Walesa . In septembrie  1985, este profound marcat de moartea lui  Simone Signoret la numai  64 de ani  lasandu-si cariera “ en berne “

Are o legatura cu asistenta sa  Carole Amiel ce a fost contractata pentru turneul din  1982. Ea a dat nastere la 31.12.1988 lui  Valentin Montand, primul sau copil ,  in timpul filmarilor la  Manon des Sources de Claude Berri dupa   Marcel Pagnol , atunci cand el era in varsta de  67 ani.

Pe  9 noiembrie 1991, a decedat in urma unui infarct la varsta  de 70 ani, inainte de a termina turnarea filmului  IP5 de Jean-Jacques Beineix, film in care personajul moare in urma unei crize cardiace  In timpul unui infarct  a  rostit  urmatoarele : "Je sais que je suis foutu mais ce n'est pas grave, j'ai eu une très belle vie" (Stiu ca sunt terminat dar nu e grav  , am avut o viata frumoasa  )  . A fost ingropat in cimitirul  Père-Lachaise din  Paris impreuna cu prima sa sotie  Simone Signoret.

Originile muncitoresti au fost un motiv de inspiratie pentru cantecele sale  :  J'aime flâner sur les grands boulevards, Luna Park ,dar si pentru cariera sa cinematografica   si artistica .

In 1973, se decide sa urce din nou pe scena pentru sustinerea poporului cilian , a jucat sub bagheta lui Chris Marker in  La Solitude du chanteur de fond. A jucat in trilogia lui  Costa-Gavras denuntand extremismul :

Z (1969) unde l-a interpretat pe  Grigoris Lambrakis, un deputat de stanga asasinat de regimul condus de coloneii ce guvernau intr-o tara mediteraneana  

L'Aveu (1970)  unde l-a intruchipat pe  primul ministru ceh  Artur London inchis de regimul comunist

État de siège (1973) unde este un agent american  inspirat de Dan Mitrione, consilier al unui regim sud American  inlaturat de extrema stanga .
I... comme Icare (film d'Henri Verneuil, 1979)

Cu toate convingerile exprimate si sustinute in public , nu a facut  parte din nici un partid politic dar a fost militant al  Miscarii pentru pace.

Ecranul
Nebun dupa cinema,capabil sa joace oricum ar fi , a reusit sa-si imprime personalitatea sa puternica si asupra personajelor  , fie ca era vorba de un politist alcoolic in cautarea reabilitarii ca in  Le Cercle rouge , sau  procurorul din I comme Icare pana la disperarea dragostei  din  Clair de femme,  omul realizat professional , dar profound nefericit din  le Sauvage , tanarul sofer incarcerat in camionul sau din  Le Salaire de la peur  sau  F1 din Grand Prix. Pasionat al armelor a excelat in rolurile de politist  ca in  : Compartiment tueurs, Police Python 357, Le Cercle rouge. In acelasi timp atras de comedie mai ales daca era  muzicala Le Milliardaire, Trois places pour le 26 .Un alt rol de exceptie, interiorizat este si cel din  Un soir, un train.

Intalnirea sa cu  Claude Sautet i-a permis sa-si puna amprenta sa personala asupra cinematografiei franceze  a anilor ’70  César et Rosalie (1972)  si  Vincent, François, Paul... et les autres (1974). In 1986, Claude Berri il solicita pentru un rol plin de tragism in dipticul  care adapta pentru marele ecran  pe  Marcel Pagnol . Este vorba  de   Jean de Florette  si  Manon des sources.
In sfarsit  in  1988, in comedia muzicala Trois places pour le 26, Jacques Demy il cheama sa-si interpreteze propriul rol , revenind in Marsilia  pentru a monta un spectacol pe muzica , care-I prezinta propria  viata ..

 

(Sursa:http://www.cinemarx.ro/persoane/Yves-Montand)

 


Vizualizări: 242

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Unul dintre cei mai valorosi si mai dragi actori ai sec.xx. Asa zisele vedete de astazi nici macar nu calca pe urma talentului, profunzimii si multilateralitatii acelei generatii de care istoria cinematografiei isi va aduce aminte intotdeauna.
Filmografie
We Remember Marilyn (1996) .... Propriul rol
Montand (1994) .... Propriul rol
Ca détourne (1992) ....
IP5: L'île aux pachydermes (1992) .... Leon Marcel
Netchaïev est de retour (1991) .... Pierre Marroux
The Disney-MGM Studios Theme Park Grand Opening (1989) .... Propriul rol
Trois places pour le 26 (1988) .... Yves Montand
Europa, Europa (Serial TV) (1987) .... Propriul rol
Manon des sources (1986) .... Cesar Soubeyran
Jean de Florette (1986) .... Cesar Soubeyran / 'Le Papet'
Carné, l'homme à la caméra (1985) .... Propriul rol
Guerre d'en face, La (1985) .... Propriul rol
Garçon! (1983) .... Alex
Une minute pour une image (Serial TV) (1983) .... Narrator
Tout feu, tout flamme (1982) .... Victor Valance
Choix des armes, Le (1981) .... Noel Durieux
Charles Vanel, les sillons de la vie (1981) .... Propriul rol
Montand d'hier et d'aujourd'hui (1980) .... Propriul rol
Clair de femme (1979) .... Michel
I... comme Icare (1979) .... Le procureur Henri Volney
Routes du sud, Les (1978) .... Jean Larréa
Jacques Prévert (1977) .... Propriul rol
À perte de vie... Jacques Prévert (1977) .... Propriul rol (voce)
Menace, La (1977) .... Henri Savin
Fond de l'air est rouge, Le (1977) .... Récitant
Grand escogriffe, Le (1976) .... Morland
Police Python 357 (1976) .... Inspecteur Marc Ferrot
Sauvage, Le (1975) .... Martin
Section spéciale (1975) .... Un milicien
Vincent, François, Paul... et les autres (1974) .... Vincent
Solitude du chanteur de fond, La (1974) ....
Hasard et la violence, Le (1974) .... Laurent Bermann
T'es fou Marcel (1974) .... Propriul rol
Vive la France (1974) ....
Tid til at leve (Serial TV) (1974) .... Propriul rol
Fils, Le (1973) .... Ange Orahona
État de siège (1972) .... Philip Michael Santore
Tout va bien (1972) .... Him, Jacques
César et Rosalie (1972) .... Cesar
Folie des grandeurs, La (1971) .... Blaze
On vous parle de Prague: le deuxième procès d'Artur London (1971) .... Apparition
Le cercle rouge (1970) .... Jansen
Aveu, L' (1970) .... A.L. aka Artur London
On a Clear Day You Can See Forever - O alta personalitate (1970) .... Dr. Marc Chabot
Barbra: Yesterday, Today and Forever! (1970) .... Propriul rol / Dr. Marc Chabot
Z (1969) .... The Deputy
Diable par la queue, Le (1969) .... Le baron César Maricorne
Mr. Freedom (1969) .... Capt. Formidable
Un soir, un train (1968) .... Mathias
Vivre pour vivre - A trai pentru a trai (1967) .... Robert Colomb
Guerre est finie, La (1966) .... Diego Mora
Grand Prix (1966) .... Jean-Pierre Sarti
Paris brûle-t-il? (1966) .... Sgt. Marcel Bizien / Sergent tankiste
Grand Prix: Challenge of the Champions (1966) .... Propriul rol
Rotterdam-Europoort (1966) .... Récitant / Narrator (French version) (voce)
Compartiment tueurs (1965) .... Inspeceur Graziani / Inspector Graziani
Joli mai, Le (1963) ....
My Geisha (1962) .... Paul Robaix
Yves Montand on Broadway (1961) .... Propriul rol - Host
Goodbye Again - Va place Brahms? (1961) .... Roger Demarest
Sanctuary (1961) .... Candy
Let's Make Love (1960) .... Jean-Marc Clement
Legge, La (1959) .... Matteo Brigante
Premier mai (1958) .... Jean Meunier
Grande strada azzurra, La - Pescarii din arhipelag (1957) .... Giovanni Squarciò
Sorcières de Salem, Les (1957) .... John Proctor
Windrose, Die (1957) ....
Django Reinhardt (1957) .... Récitant
Uomini e lupi (1956) ....
Un matin comme les autres (1956) .... Yves
Héros sont fatigués, Les (1955) .... Michel Rivière
Napoléon (1955) .... Le maréchal Lefebvre
Marguerite de la nuit (1955) .... M. Léon
Tempi nostri (1954) .... Vasco
Le salaire de la peur (1953) .... Mario
Saluti e baci (1953) ....
Paris chante toujours! (1952) ....
Auberge rouge, L' (1951) .... Singing Commentator
Parigi è sempre Parigi (1951) .... Lui-même/Propriul rol
Souvenirs perdus (1950) .... Raoul, un chanteur des rues (segment "Le violon")
Idole, L' (1948) .... Fontana
Portes de la nuit, Les (1946) .... Jean Diego
Étoile sans lumière (1946) .... Pierre

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

200 state 

(ultimul: Micronesia)

Numar de steaguri: 242

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 42

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor