altmarius

cultură şi spiritualitate

La ediția din decembrie 2015 a manifestării culturale „Punți de lumină", dr. Nicolae Băciuț, scriitor, publicist, director al Direcției Județene pentru Cultură Mureș, își anunța intenția de a marca, la 1 iunie 2016, împlinirea unui veac și jumătate de când Eminescu a poposit la Târgu-Mureș, în drumul său spre Blaj - Mica Romă, de unde „a răsărit soarele românismului".

Gândul cel bun, dus - ardelenește - până la capăt, s-a împlinit, grație eforturilor inițiatorului, cărora li s-au alăturat o seamă de instituții, organizații culturale și personalități ale spațiului spiritual mureșean, nu suficiente, însă - ne permitem această remarcă - în raport cu valoarea de reper și simbol pe care trecerea poetului a dăltuit-o, irevocabil, în istoria orașului. Pe traseul Cernăuți - Blaj, parcurs de „drumețul Eminescu" la 16 ani, Târgu-Mureșul este, iată, prima și singura urbe transilvană ce nu îngăduie colb de uitare peste zbor lin de-aripă…

În… premiera de miercuri, 1 iunie, au fost alături - răspunzând inițiativei lui Nicolae Băciuț - ASTRA mureșeană, Liga Scriitorilor Mureș, Protopopiatul Ortodox Mureș, Direcția Poliția Locală a Municipiului Târgu-Mureș, intelectuali, oameni de cultură mureșeni.

Manifestările au debutat la clădirea fostului han „La calul alb", de pe strada Călărașilor, unde, lângă placa memorială ce marchează prezența lui Eminescu în acest imobil, a fost depusă o jerbă de flori, gest săvârșit de directorul executiv al Poliției Locale, Valentin Bretfelean. Detalii despre istoricul plăcii și eforturile de a păstra intactă - în vremuri nu o dată neprielnice - această dovadă a prezenței lui Eminescu la Târgu-Mureș (placa comemorativă a fost plasată pe fațada clădirii în 1936) - au fost oferite de actualul proprietar al clădirii, Constantin Bucur.

Manifestările evocatoare au continuat la Biserica de lemn din strada Mitropolit Andrei Șaguna, în prezența părintelui Olimpiu Zăhan, protopopul Târgu-Mureșului, gazdă a câtorva zeci de copii, veniți, însoțiți de dascăli, să asiste la o „lecție" mai aparte despre Eminescu, cel care, în urmă cu 150 de ani, a petrecut o noapte în clopotnița acestei biserici.

În colțul special amenajat pentru a marca prezența poetului, a depus o jerbă de flori primarul municipiului, dr. Dorin Florea, adresându-se auditoriului, mai ales copiilor, cu îndemnul de a-l citi, a-l reciti și a-l simți pe Eminescu, de a ști să onoreze simbolurile naționale, într-o vreme în care „răsfățul mediocrității scoate în evidență spectaculosul și senzaționalul ieftin, iar batjocorirea adevăratelor valori continuă nestingherită". Centrul Cultural „Mihai Eminescu", dar și toate spațiile de profil din oraș, reabilitate și modernizate de către Primărie - a precizat primarul - aparțin târgumureșenilor, asigurând climatul necesar desfășurării activităților culturale.

În cuvântul său, președintele ASTREI mureșene, Lazăr Lădariu, redactorul-șef al cotidianului „Cuvântul liber", i-a făcut pe cei prezenți să simtă, pentru o clipă, trecerea „Domnului Poeziei și al Limbii Românești", „cu luminosul lui chip de Hyperion, ca în urmă cu 150 de ani, la 1 iunie 1866, la cei 16 ani, pe meleagurile noastre mureșene, sfințite de talpa geniului tutelar, incontestabilă dovadă că, sub puterea strălucirii Luceafărului, spațiul și timpul în osmoză cosmogonică (…) iau chipul visătorului, murmurând: Pururi tânăr, înfășurat în manta-mi, / Ochii mei nălțam visători la steaua / Singurătății".

Poezia Glossă, în interpretarea actorului Dan Rădulescu, a întregit atmosfera eminesciană din incinta străvechii biserici de lemn, atât de emoționant descrisă de Eminescu: „Clopotul cel dogit gemea bolnav în turn. Și toaca se izbea de turnul clopotniței". Acel clopot - preciza prof. Dimitrie Poptămaș, în intervenția sa - a fost predat, în 1940 (din motive lesne de imaginat), în custodia bisericii din localitatea Papiu Ilarian, urmând ca, la inițiativa directorului Direcției Județene de Cultură, dr. Nicolae Băciuț, autoritățile târgumureșene, cu sprijinul protopopiatului, să întreprindă demersurile necesare pentru restituirea lui către biserica din Târgu-Mureș.

În cadrul manifestării, a mai luat cuvântul prof. Traian Dușa, autor, alături de Grigore Ploeșteanu, al unei istorii a Bisericii de lemn din Târgu-Mureș, și cel care, în virtutea funcției deținute în 1966 - aceea de președinte al Comitetului Orășenesc de Cultură - a plasat, în 1966, primul bust al lui Eminescu, lângă zidul Cetății medievale. Poetul Răzvan Ducan a citit versuri din recentul său volum „Poporul de proști versus Eminescu" (Editura Vatra Veche 2016), dedicat în întregime Poetului Național, iar președintele Filialei Mureș a Ligii Scriitorilor Români, Mircea Dorin Istrate, a încheiat, în aceeași tonalitate lirică, „momentul Eminescu" de la Biserica de lemn, presărat cu pertinente și documentate intervenții, de moderatorul evenimentului, dr. Nicolae Băciuț, reconstituind, astfel, o parte dintr-un „drum inițiatic, făcut în deplină conștiință literară".

În finalul manifestării la statuia lui Mihai Eminescu, din fața Centrului Cultural care-i poartă numele, a fost depusă o jerbă de flori, iar joi, 2 iunie, un grup de scriitori mureșeni s-a deplasat pe urmele poetului, la Târnăveni și la Blaj, într-un „pelerinaj prin locurile pe unde a trecut Eminescu în perioada șederii sale în Mica Romă", preciza dr. Nicolae Băciuț.

 

Vizualizări: 58

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

197 state 

(ultimul: Anguilla)

Numar de steaguri: 260

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 45

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 85.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

28 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. BUCURESTIUL MEU DRAG

http://www.orasul.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

29. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

30. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

31. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

32. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

© 2019   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor