altmarius

cultură şi spiritualitate


Orașul Oviedo nu este recunoscut doar ca fiind unul dintre cele mai importante popasuri ale pelerinilor către Santiago de Compostela, ci și un adevărat simbol al artei medievale spaniole.

Catedrala de la Oviedo: de la Pre-romanic la Baroc

Catedrala de la Oviedo, sau Catedrala San Salvador,  aflată pe teritoriul vechiului regat al Asturiei, din nordul Spaniei, a reprezentat un simbol al luptei împotriva invaziei musulmane din secolul al VIII-lea. A suferit numeroase modificări la nivel arhitectural, a supraviețuit unui incediu și înglobează elemente specifice Romanicului, Goticului, Renașterii și Barocului.Catedrala a fost întemeiată în anul 781, de către regele Fruela al Asturiei și mărită în 802 de către urmașul său la tron, Alfonso al II-lea al Asturiei, care a mutat capitala regatului la Oviedo.

În secolul al XII-lea a fost restaurată de către preotul Fernando Alfonso, iar la sfârșitul secolului al XIII-lea, Gutierre de Toledo a început lucrările pentru îmbunătățirea ei, dar adoptând stilul gotic. În privința clădirii și a schimbărilor arhitecturale se poate spune că în prezent a rămas la nivelul Goticului, cu mici modificări de-a lungul timpului, până în secolul al XVI-lea. O restaurare majoră a clădirii a avut loc în perioada 1998-2002, ce a costat aproape 800.000 de euro. Amalgamul de stiluri al catedralei o face una dintre cele mai deosebite opere ale artei spaniole: arhitectura in mare parte aparține stilului gotic- clasic și flamboaiant, barocul își pune amprenta în  arhitectura câtorva capele private,  în câteva elemente ale altarului și, de asemenea, o colecție de columne-statui, iar atât pictura, cât și sculptura altarului aparțin stilului renascentist.

Picture1.jpg

Catedrala San Salvador din Oviedo (1934)

 

Picture2.jpg

Catedrala San Salvador din Oviedo în prezent

 

altar-oviedo.jpg

               

 

cathedral-oviedo.jpg

Camera Sfântă, o adevărată trezorerie

Camera Sfântă,  supranumită și Capela Sfântului Mihai, este situată lângă Catedrala de la Oviedo. Capela pre-romanică a fost construită în secolul al IX-lea pentru regele Alfonso al II-lea. Ea a fost construită cu scopul de a găzdui bijuteriile și relicvele care se aflau în catedrală. Mai târziu, regii Alfonso al II-lea și Alfonso al III-lea au adăpostit o comoară impresionantă, cumpărată de la Toledo, după destrămarea Regatului Vizigot. Simbolurile casei regale asturiene și cele mai importante relicve au fost aduse în această capelă, după ce au fost plimbate jumătate de glob, de la Ierusalim în Africa. Cele mai importante obiecte sunt: Crucea Îngerilor, Crucea Victoriei, Cutia de Agate și Arca Santa. Din 1998, Camera Sfânta face parte din patrimoniul UNESCO.

250px-Frontal_exterior_de_la_cámara_santa.JPG

Frontal exterior

camara_santa_catedral_salvador_oviedo_ccaa.jpg_1306973099.jpg

Interiorul Camerei Sfinte

 

Cruz-de-los-Angeles.jpg

Crucea Îngerilor

 

Oviedo_-_Catedral,_Camara_Santa_02.JPG

Crucea Victoriei

Agate-Casket.jpg

Cutia de agate

Arca Santa- iconografia unui relicvariu

Relicvariul a fost grav avariat într-o explozie a Camerei Sfinte acatedraleidin Oviedo în 1934. Ea supraviețuiește astăzi, în mare parte ca urmare a reconstrucției atente a luiManuel Gomez-Moreno, darîncănu existăo analiză cuprinzătoare a caracteristicilorstilistice șiiconograficea altarului, deși este în general recunoscută ca un important monument din Evul Mediu spaniol.Arcaeste o cutie maredinstejar negru, cu capac plat, în același timp este construităfără cuie, învelite în argint aurit. În formă  pare mai mult ca un altar decât un mormânt,ce  măsoară 72 x 119 x 93 cm. Trei din cele patru laturiale sicriuluisunt decorate cu figuri în repousse, în timp ce partea din spate revine intr-un model în carouri simplu.

1024px-Arca_santa_de_Oviedo.JPG

Panoul frontal este amenajat ca un altar frontal, unde este reprezentat  Domnul în mandorla susținut de către patru îngeri și flancat de două rânduri a cate 6 apostoli pe fiecare parte.Întregul domeniu decorativ este circumscris de o bordură Kufică,cu un simbol Evangelist diferit introdus în fiecare colț.

Panoul din stânga înfățișează scene din ciclul Copilăria aranjate în două registre. Aceste scene pot fi citite cronologic într-o secvență care cuprinde două registre în mod invers acelor de ceasornic. Descrise  în ordine sunt Buna Vestire, Buna Vestire către păstori, și Vizitarea, și Nașterea Domnului și Fuga în Egipt. Separarea celor două registre este o inscripție cu dungi care încapsulează narativ, declarând:“MARIA ET IOSEP POSUERUNT DOMINUM IN PRESEPIO ANIMALIU”pe partea stângăși “ANGELUS APARUIT IOSEP DICENS FUGE DIN EGIPTUM ET ESTO” pe dreapta.

stanga.jpg

Acest format dedouă registreeste, de asemenea, observat și în panoul din dreapta. În partea stângă sus,  este prezentatMântuitorul într-o mandorla, care este susținută de doi îngeri. În parteadreaptă, un heruvim și serafim îl fanchează peArhanghelul Mihail care seluptă cu balaurul. Mai jos, opt apostoli etichetațistauîntr-o varietate de ipostaze, cu gesturi și atitudinicaresugerează discuția. O bandăînscrisăsepară registrele șide pe acest panou. Ea spune: ASCENDENSXPS ÎN ALTUM CAPTIVAM DUXIT CAPTIVAȚI și Micael ARCANGELUS PUGNAVIT CUM DRACONE.

dreapta.jpg

 

Crucificarea este descrisăpe capac,complet cu tâlhariicrucificați, Maria, Sf. Ioan, îngerii și două discuri careconțin soarele și luna, de asemenea o inscripție de lungă durată înconjoară câmpul decorativ.

capac.jpg

Între mit și adevăr

                Spre deosebire de majoritatea relicvariilorale perioadei,Arca Santanu conține moaștele un singur sfânt. Dimpotrivă, în acesta este o colecție care cuprinde un număr de exemplare, cele mai importante fiind relicve ale lui Isus și a Fecioarei Maria, cum ar fii: o bucată de pânză murdărită de sângele Mântuitorului,lemnul de la Sfânta Cruce, bucăţidincoroana de spini șidinmormântul lui Hristos, pâine de la Cina cea de Taină, și lapte Mariei. Arcaconține, de asemenea, obiecte legate de evenimente din Vechiul Testament, cum ar fi toiagul lui Moise, cucare a despărțit Marea Roșie.

Istoricii de artă, dornici de cronologii ferme, au legatîntotdeauna racla cu un anumit document în arhivele catedralei din Oviedo. Documentul 72, din data de 14 martie 1075, descrie enumerare relicvelordin Arca Santa de  regele Alfonso al VI-lea (1065 - 1 109), atunci când racla a fost deschisăla 13 martie, în prezența regelui, sora lui Urraca și diverşiepiscopi și stareți. Racla a fost întotdeauna datatăla 1075, deoarece aceiași inscripțiede pe capac care identifică relicveleîinumeşte pe Alfonso şi Urraca, iar lui Alfonso îi este atribuită împodobirea relicvariului.

Un argument iconografic pentru o redatarea ulterioară a racleise bazează pe aspectul neobișnuit alSfinteiAna, în două dintre sceneleciclului“Copilăria”.  Speculaţiile legate de acest document dar şi de inscripţie au dus la formarea unei ipoteze conform căreia racla nu a fost, defapt, niciodată deschisă.


Vizualizări: 118

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

199 state 

(ultimul: Sint Maarten)

Numar de steaguri: 263

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 43

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

1 stat are peste 20,000  clickuri (Italia)

2 state au peste 10.000 clickuri (Franta,  Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

24 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. DAFFI'S BOOKS

https://www.daffisbooks.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

Hermann Hesse -bucher

Creat de altmariusscience Nov 7, 2012 at 5:47pm. Actualizat ultima dată de altmariusscience Nov 7, 2012.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell & Steiner - 1

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:52pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell &Steiner - 3

Creat de altmariusclassic Oct 8, 2012 at 7:50pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Oct 8, 2012.

Neuerscheinungen zum Bohlau - 1

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:30am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner - 2

Creat de altmarius Aug 29, 2012 at 7:26am. Actualizat ultima dată de altmarius Aug 29, 2012.

Neuerscheinungen zum Schnell & Steiner

Creat de altmariusplus Mar 14, 2012 at 3:01pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Mar 14, 2012.

Grosse Kunstfuhrer: Maribor

Creat de altmariusconcurs Feb 22, 2012 at 1:08pm. Actualizat ultima dată de altmariusconcurs Feb 22, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor