altmarius

cultură şi spiritualitate

Manastirea Tismana, Targu Jiu - Romania

Manastirea Tismana, situata la 30 de kilometri vest de orasul Targu Jiu si la 5 kilometri N de comuna Tismana, acest asezamant monahal este printre cele mai vechi din tara Romaneasca, avand un rol primordial in mentinerea credintei ortodoxe de-a lungul veacurilor. Toponimul cuvantului Tismana vine de la "loc fortificat de ziduri". Insa, numele poate fi luat si de la arborele "tuia" care impadurea pe vremuri aceste locuri.

http://www.thebeautyofromania.com/

Vizualizări: 154

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Un minunat loc de inchinaciune.
Multumiri.

Manastirea Tismana - un omofor de piatra peste cascade

Mareste imaginea.

L-a cautat ani de zile, dupa ce a avut un vis minunat, in care stapana Gradinii Athosului, Maica Domnului insasi, l-a trimis peste Dunare, in Tara Romaneasca. Locul zidirii din vedenie tot nu i s-a aratat, desi a ridicat mai multe manastiri in drum: Vodita, Gura Motrului, Visina, Aninoasa. Ajunge si in zona Tismanei, in stransoarea muntelui, unde gaseste gazduire la o familie de tarani. Acestia aveau un copil, care s-a intors seara fara turma de porci data in grija. Printre lacrimi, baiatul spune ca a pierdut porcii in locul numit „La Chisatori“, pe Muntele Starmina. Atunci strainul tresare si zice: „Nu-l bateti, caci eu voi gasi porcii maine. Este chiar locul pe care il caut de atata vreme!“.

De la biografie la hagiografie

Ce se poate spune despre cineva care trece Dunarea pe un omofor, facandu-si doar semnul Crucii? Ce se poate spune despre cineva care, de os domnesc fiind (nepot al lui Basarab I si var cu Lazar, cneazul Serbiei), fuge la 16 ani din Prilep (Macedonia sarbeasca) la Athos, calugarindu-se? Mai mult, dupa peste 40 de ani de vietuire in lavra Hilandarului (ctitorie sarbeasca) si a Cutlumusului (ctitorie a lui Vlaicu Voda, varul sau), ajunge Protosul Sf. Munte, pe care il paraseste pentru „locul din vis“. Adica pentru Tismana, fabuloasa lavra a Munteniei, nestemata culturala si duhovniceasca a Evului de mijloc romanesc. Cel pe care il evocam este Cuviosul Nicodim de la Tismana, Sfantul care a dat Ortodoxiei romanesti primele manastiri stiute, cu reguli athonite si cu viata ascetica inalta.

Convertirea unui imparat catolic

Asa dupa cum in Dobrogea traditia populara consemneaza trecerea Sf. Ap. Andrei insotita de semne si minuni, tot asa Mehedintiul si Gorjul este plin de marturii ale prezentei Sf. Nicodim in aceste locuri. Un lucru este clar: intrega zona ii apartine duhovniceste. Bunaoara, cercetand imprejurimile Tismanei, insotit de copilul care pazea porcii, a gasit o pestera retrasa, unde insa salasluia un sarpe enorm. Scotandu-si crucea de plumb de la gat (se pastreaza si astazi si cantareste peste 670 de grame), a lovit fiara, care a plesnit, lasand locul curat pentru manastire. Apoi, cu ajutor domnesc, a ridicat biserica din piatra, dupa planuri proprii, adunand o obste numeroasa. Era anul 1385.

Darul cel mai de pret al Sfantului Nicodim era alungarea duhurilor rele din oameni. Asa se face ca la 13 august 1406, ajunge la Tismana imparatul Sigismund de Luxemburg. In suita, alcatuita din diplomati, clerici catolici si generali, se afla si fata lui, bolnava de epilepsie. In preajma manastirii, fata se vindeca in mod minunat, dupa o dramatica inclestare cu duhul necurat. Imparatul porunceste sa nu spuna nimeni nimic despre intamplare, dar la poarta, in dangatul clopotelor, Cuviosul Nicodim il intampina astfel: „Da slava lui Dumnezeu si Prea Curatei Sale Maici pentru mila pe care a facut-o astazi cu tine, tamaduind pe fiica ta!“.

A doua zi, in ajunul hramului Tismanei - Adormirea Maicii Domnului - soseste si domnitorul Mircea cel Batran cu suita sa. Privegherea care a urmat, dar mai ales sfanta slujba de a doua zi i-au uimit de catolici, in special pe imparatul Sigismund. Acesta se hotaraste sa-l mai incerce pe Nicodim astfel: in lavra Tismanei nu se manca deloc carne. La masa, dupa slujba, in fata Sfantului apare un vas acoperit, in care se afla un purcel. Stiind acest lucru, imparatul il roaga pe staret sa binecuvanteze... pastravul. Sfantul, privindu-l in ochi pe imparat, ii spune: „Fie dupa cuvantul tau, imparate. Pastrav sa fie!“; si, descoperind vasul, gaseste inauntru un pastrav! In fata atator evidente ale dreptei credinte, pe Sigismund il bate gandul convertirii la Ortodoxie. Si totusi ii mai cere Sfantului o ultima dovada: sa treaca prin foc nevatamat. Sub ochii ingroziti ai asistentei, Nicodim - doar pentru un suflet, ce-i drept, imparatesc - porunceste sa se aprinda foc mare, chiar intre cei doi brazi din fata bisericii. Dupa ce s-a rugat fiebinte la Dumnezeu, Nicodim si-a pus vesmintele si impreuna cu ucenicul sau Antonie (nimeni altcineva decat copilul care pierduse porcii) a trecut prin valvataie de trei ori, in numele Sfintei Treimi. Uluiti, toti au cazut in genunchi, iar imparatul a cerut pe loc botezul ortodox, numindu-se din acel ceas Matei. Mormantul lui se afla astazi intr-o manastire ortodoxa din Cracovia (Polonia).

Secretul staretilor

A doua zi de Craciun, 26 decembrie 1406, in varsta de 108 (dupa unele scrieri; dupa altele: 96), staretul coboara cu greu de la pestera sa, aflata deasupra manastirii, isi ia ramas bun de la intrega obste si se muta la Domnul. Este ingropat in mormantul din pridvor, dinainte pregatit. Dupa 7 ani, calugarii i-au aflat osemintele intregi, neputrezite, din care izvora mir. Domnitorul Basarab cel Tanar (1473) a hotarat sa aduca moastele la Bucuresti. In acel moment, Nicodim i se arata in vis staretului, instiintandu-l si poruncindu-i sa-i ascunda moastele, afara numai de un deget - aratatorul. Ingrozit, bietul staret ascunde sfintele moaste, si acesta a fost secretul cel mai bine pastrat al tuturor staretilor Tismanei. El s-a transmis oral, pana in timpul comunistilor, cand ultimul staret al manastirii (ulterior a fost transformata in obste de maici) a murit pe neasteptate intr-un spital din Bucuresti, neavand cui lasa taina sfintelor moaste ale Cuviosului Nicodim.

In anul 1955, Biserica Ortodoxa Romana a generalizat cultul Sfantului Nicodim, in vremea Mitropolitului Olteniei, Firmilian, cu data de praznuire 26 decembrie.

@ Rosu Camelia
Era foarte bine daca acest comentariu il postati pe pagina dumneavoastra - ca un post de sine-statator. Este o postare deosebita, care se poate pierde daca apare doar ca un comentariu la o fotografie. Eu va las acest comentariu, dar incercati sa-l postati si separat, in pagina dumneavoastra.Valabil si pentru domnul Stelian. 

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

198 state 

(ultimul: Guyana)

Numar de steaguri: 262

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Tari lipsa: 44

1 stat are peste 600,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 90.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 40,000 clickuri (Moldova)

3 state au peste 10.000 clickuri (ItaliaFranta,  

Germania)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia, Marea Britanie, Canada, UngariaSpania )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

23 state au un click

Rating for altmarius.ning.com 

altmarius.ning.com-Google pagerank,alexa rank,Competitor

DE URMĂRIT

1. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

2. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

3. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

4. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

5. MAGAZINUL DE CARTE

http://www.magazinul-de-carte.ro/

6 ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

7. DEPOZITUL DE CARTI 

http://www.calinblaga.ro/

8. CARTEA DE CITIT

http://www.carteadecitit.ro/

9. ANTICARIAT ON-LINE
http://www.carti-online.com/

10. ANTICARIATUL DE NOAPTE

 http://www.anticariatuldenoapte.ro/

11. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

12. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

13. ANTICARIAT ALEPH

https://www.anticariataleph.ro/

14. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

15.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

16. ANTICARIAT LOGOS

http://www.anticariat-logos.ro/

17. ANTICARIAT.NET

http://www.anticariat.net/informatii-contact.php

18. TIMBREE

www.timbree.ro

19. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

20 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

21. STAMPWORLD

http://www.stampworld.com

22. LIBMAG

https://www.libmag.ro/oferta-carti-polirom/?utm_source=facebook-ads-7-99-polirom&utm_medium=banner-facebook&utm_campaign=7-99-polirom-facebook&utm_content=new-3

23. BUCURESTIUL MEU DRAG

http://www.orasul.ro/

24. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

25. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

26.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

27.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

http://www.editura.uaic.ro/produse/colectii/documenta/1

28. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

29 ORIZONTURI CULTURALE

http://www.orizonturiculturale.ro/ro_home.html

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. MIRON MANEGA
http://www.certitudinea.o

32. NATIONAL GEOGRAPHIC ROMANIA

https://www.natgeo.ro/revista

33. KORUNK

http://ideakonyvter.ro/53-korunk

Insignă

Se încarcă...

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Erfolgsgeschichte Taunusbahn

Creat de altmariusclassic Sep 13, 2013 at 11:02am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Sep 13, 2013.

Schnell und Steiner

Creat de altmariusplus Iun 19, 2013 at 1:59pm. Actualizat ultima dată de altmariusplus Iun 19, 2013.

Grosse Kunstfuehrer zum Schnell &Steiner

Creat de altmariusclassic Dec 21, 2012 at 6:55pm. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Dec 21, 2012.

© 2020   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor