altmarius

cultură şi spiritualitate

Una dintre problemele cele mai discutate in ultima vreme este prezenta cartilor vindute ca suplimente ale ziarelor. Si nu numai ale cartilor, ci si ale CD-urilor, DVD-urilor, sau obiectelor-cadou... Dar acestea din urma au un impact mai mic decit cartile... De ce s-a ajuns la discutarea acestor probleme?
Pentru ca editorii si cititorii au in general despre acest aspect comercial pareri diametral opuse. Cititorii sunt multumiti ca au in apropierea casei posibilitatea de a cumpara la un pret modic un titlu de valoare si tiparit in conditii grafice foarte bune. Chioscarii sunt de asemenea multumiti ca isi pot rotunji veniturile datorita comisionelor, dar sunt mai putin multumiti de spatiul infim in care trebuie sa ingramadeasca aceste carti.
Editorii, pe de alta parte, sunt complet nemultumiti: vinzarile in librariile traditionale scad dramatic, si aceasta chiar in conditiile in care calitatea volumelor (atit continut, cit si grafica) s-a imbunatatit in ultimii ani radical. Dar nu pot tine pasul, in care o editura traditionala vinde - cu un profit minim - un volum cu 30 lei, cu ziarele, care-l vind cu 10 lei... Si in plus, librariile nu se grabesc sa deconteze vinzarile, creind o gaura serioasa in bugetul acestor edituri, care nu au in spate un ziar care sa-i sustina.
Si atunci se naste intrebarea: este buna optiunea de a se livra carti la "pachet" cu ziare in chioscuri". In Italia, datorita unui scandal imens - declansat, bineinteles, de Berlusconi, situatia s-a rezolvat in favoarea editorilor. Ce ar fi mai bine - in acest domeniu - pentru Romania?

Vizualizări: 211

Răspunde la Aceasta

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Ai dreptate in ceea ce priveste adaosurile practicate la chioscuri...care tin de firme mari. Si eu mi-am publicat o marunta carticica si pe piata a ajuns cu pretul dublu...Nu avem ce face! In ceea ce priveste prezenta cartilor pe taraba cu ziare...e bine, pentru ca oamenii nu mai au timp sa intre in librarii, si acolo cartile sunt foarte inghesuite, asa, cand isi iau ziarele, mai lipesc de mana si cate o carte...castigul celor care citesc.
O discutie similara am deschis si pe site-ul domnului Ioan Muntean. Acolo am aratat ca, daca din punctul de vedere al cititorului lucrurile sunt perfecte, nu acelasi este si punctul de vedere al marilor editori: acestia se opun ideii cu foarte multa putere datorita faptului ca isi incaseaza banii din vinzari cu foarte mare intirziere, datorita unei legi care permite librariilor sa vireze banii si dupa 30 de zile. Si totalitatea absoluta a librariilor asa procedeaza, spre deosebire de chioscari, care vireaza banii in fiecare seara.
Si oricum, atasarea fata de un ziar este de natura sa ajute vinzarilor, intr-un mod destul de persuasiv.
Eu sunt un cititor si nu vad nimic rau in faptul ca gasesc o carte mai aproape de casa mea intr-un chiosc... Din contra, poate aacest fapt faciliteaza accesul mai multor potentiali cititori la o carte, care din pacate a cam fost abandonata in librarii de cand cu Internetul si Webmania...
Teo
Nu este vorba de ceva rau, domnule Teo. Este vorba de faptul ca ziarele avind o putere financiara mult, infinit mai mare decit a editurilor traditionale, le imping pe acestea - pintr-o politica de dumping a preturilor - in faliment. Este foarte bine ca initiativele de acest gen au atras un mare numar de cititori cu resurse financiare modeste, si problema se pune daca nu ar trebui sa se acorde si editurilor traditionale niste facilitati fiscale, care sa le puna pe picior de egalitate cu marile trusturi de presa.
Aceasta este de fapt una dintre fatetele esentiale ale discutiei: intrebarea referitoare la costurile reale ale tiparului cartilor este extrem de binevenita - dar si aici intervine un factor strict romanesc. Tipografiile isi maximizeaza in dauna cititorilor profiturile, iar editurile care nu pot apela la tipografiile din strainatate sunt sortite pierderilor.... Lucrurile sunt extrem de dificile intr-o piat6a care nu este nici capitalista, nici socialista, nici altfel!

Punctus Terminus a spus :
Orice adevar are cel putin doua fete, doua interpretari, doua unghiuri. Din perspectiva cititorului, posibilitatea de a achizitiona o carte buna la un pret acceptabil, intr-o perioada marcata de crize financiare nationale sau individuale, nu poate fi decat multumitoare. Din perspectiva editorilor, acest lucru poate fi perceput ca o concurenta neloiala. In ceea ce ma priveste primeaza interesul cititorului, strabatut uneori de intrebarea: cat de reale erau costurile de editare reflectate in preturile mari ale volumelor din librarii?
Da, Aurora, romInul este fantastic. Si imi creste inima cind vad ca marile ziare isi mai diminueaza profiturile tiparind carte buna in conditii tipografice elegante, iar aceasta carte se si vinde destul de bine. Si atentie, nu este vorba de Sandra Brown, ci de Shakespeare sau de Petru Dumitriu
Problema este ce se va intimpla cu editurile medii (Cum ar fi Art, Compania, Institutul Euroean, etc - cele mai multe), care nu au alte debuseuri de exploatat pentru a subzista in aceste conditii
Suntem o tara cu oameni de doua ori saraci!
Cartile care sunt vandute la pachet cu un ziar sau o revista sunt carti vechi, clasice. Eu mi le cumpar din anticariate si am citit cam ce ar fi fost de citit.
Se vorbeste de minunatul roman care, alaturi de trascau si tigari, a pus in sacosa si o carte de la chiosc. Nu sunt ipocrita, dar sigur a consumat doar tigarile si trascaul!
Majoritatea romanilor sunt prea saraci ca sa-si permita carti din librarii. Dar si prea saraci ca sa le citeasca pe cele de la chioscuri. Am spus majoritatea!!!!
Am constatat o mobilare a living-urilor cu astfel de carti si sigur ne indreptam spre o boire evidenta.
..... as mai avea de spus, dar sa nu fiu de rea de la primul comentariu.... dar nu-i asa ca am dreptate?
Discutia devine chiar interesanta - totusi nu cred ca este vorba de o "boire" a bibliotecilor. Si eu regret ca unele carti nu beneficiaza de un aparat critic elementar (ma refer in primul rind la cele din Colectia Adevarul si la cele din Biblioteca Adevarul). Dar faptul ca poti sa tii in mina carti bune si foarte bune, elegant editate, la un pret modic, reprezinta un atu formidabil. Si nu uitati citeva colectii, cum au fost cele de la ziarul Cotidianul (Orasele lumii, Descopera, Literatura) sau de la Adevarul (Pictori de geniu) - colectii a caror incarcatra documentara si literara este foarte mare.
Aurora, tu crezi ca le cumpara pentru copii si nepoti? Si daca ar fi asa, nu cred ca le-ar face un bine. Pe langa placerea de a citi o carte, o am si pe aceea de a o cumpara. Si apoi aceea de a-mi cumpara alta de scriitorii (sau subiecte) care mi-au placut si mi-as forma un "eu" si prin aceasta.
Asa ... sa am o biblioteca oarecare, dar sa o am?
Prima carte publicata in colectia Adevarul a fost Notre dame de Paris. Aceeasi carte costa 5 lei intr-un anticariat, dar alt format si mai are si coperti urate (doar un exemplu).
Dar nu vreau sa fiu rea (am mai zis). Bineinteles ca e de preferat ca romanul sa dea banii pe o sticla si o carte, decat pe doua sticle (desi exista si combinatia de doua carti!), dar de ce pana acum nu a dat? Sau de ce se teme ca nu se vor mai da ziare+carti?


Daca nu o "boire", atunci o uniformizare? Cam tot aia!
Si da, m-am referit la cele din colectia Adevarul! Sunt carti /cititori pe care as fi vrut sa le/ii vad in aceasta colectie, sa se stie ca exista. Au publicat "Idiotul" lui Dostoievski (mi s-a parut cea mai buna carte a acestui scriitor), dar cred ca ar fi trebuit sa publice "Amintiri din casa mortilor". Asta pentru ca se urmareste o initiere a "nepotilor". Au publicat Hamlet si Romeo si Julieta. Ar fi trebuit sa publice din piesele istorice, apoi "nepotul" si-ar fi cumparat singuri vestitele Hamlet si Romeo si Julieta.
Mi-ar fi placut sa se publice Tagore, Lion Feuchtwanger, Thomas Mann, Schiller .... sunt si ei vechi si poate ca as fi luat si eu.

Dar, Aurora, vor avea copiii nostri timp sa citeasca? Cele de la Jurnalul National vor mai citi: ce face parte din programa scolara!
Am divagat cam mult. Eu nu ma refeream la copilul meu (sau al tau)! Ma refeream la copiii majoritarilor. Copilului meu si nu doar lui, ii voi spune nu tocmai soptit la ureche ce e de spus.

Au selectat din cei mai cunoscuti scriitori, cele mau cunoscute opere? Imi vin in minte Daniel Defoe si Robinson Crusoe ... sa avem grija sa le-o dam copiilor cat sunt inca mici, foarte mici. Si din cele 50 de volume publicate, cel putin 40 ar fi putut sa nu fie publicate.

revenind putin la dilema initiala, aceea a editurilor, romanii vor considera ca au prea multe carti si nu vor mai avea ce sa cumpere din librarii . Poate Coelho? Dar cum de nu a fost deja publicat de Adevarul? Doar e de referinta ...

Aurora Luca a spus :
Ana draga, am un copil in cls. a V a si inteleg perfect ce spui, revolta ta este intr-un fel intemeiata, vremurile acestea ale lor nu seamana nici pe departe cu ale noastre, si eu ma straduiesc din rasputeri sa ma adaptez si mi-e greu dar stiu ca n-am decat 2 solutii: sa cedez valului, sau sa invat sa inot impotriva curentului. Cand ai copiii insa, trebuie sa infiintezi daca nu exista si a treia cale, Calea de mijloc, pana cand ei singuri vor lua in stapanire puterea propriei lor alegeri. Iar calea de mijloc, unii o numesc a inteleptului, altii, a compromisului, oricum s-ar numi, este de dorit pentru ca nu le putem schimba vremurile in care s-au nascut, ei trebuie sa creasca si sa reziste in conditiile de acum, si nu le putem acoperi ochii la infinit, sa nu mai vada răul si urâtul, fiindcă i-am induce in eroare, insa cred ca le putem sopti in ureche la fiecare strangere a lor de mana, despre alternativa urcusului... pe Muntele vrăjit. :)

Cat priveste varianta selectiei de carte a celor mai cunoscuti scriitori, si a celor mai cunoscute opere ale lor, probabil ca au vrut sa-si asigure intai fara gres piata de desfacere, asa e la inceput, acum o au, am citit si despre urmatoarele aparitii si nu-s rele, dar de ce sa te revolti neconstructiv cand propunerile tale sunt excelente, (si cate ar mai fi inca! ) si cand poti sa le scrii, scrie-le, daca vrei ma alatur si eu, uite iti trimit link ul unde poti s-o faci: http://www.adevarul.es/contact

Cu bine Ana, mi-a facut placere si nu te speria, cand copiii ajung sa-isi doreasca ceva, nimic nu-i poate impiedica, totul este sa ii facem sa-si doreasca sa citeasca mai mult decat alte placeri copilaresti iar asta, cam de noi depinde si de "povestile" noastre dulci si ingenioase despre ele, dar ai de luptat (lupta cu facilul, cu televizorul, cu internetul, cu comoditatea, cu anturajul/mediul scolar, cu minciuna, cu falsul, cu trucurile perverse ale imaginii goale) Iti trebuie multa rabdare
Eu iti tin pumnii, ca mie!
Ana, orice alegere este intotdeauna subiectiva; tu poti spune ca 40 de titluri ar putea lipsi din colectia Adevarul, dar precis altii vor solicita tocmai acele titluri. Nu, cred ca este destul de echilibrata colectia - si nu cred ca vreun titlu este chiar asa de nejustificat...
In orice caz, faptul ca doua-trei ziare dau din profiturile pe care le au culturii, este un fapt notabil. Nu ma deranjeaza decit faptul ca toate colectiile au un numar finit de aparitii... Pictori de geniu de la Adevarul va avea 14 nume; colectia "Biblioteca Adevarul" 100 de numere, s.a.m.d.
si ca sa aiba ce citi, un copil chiar trebuie doar sa intinda mana si sa ia o carte? indiferent ce carte? eu vorbeam si de placerea de a cumpara o carte si nu ma referema doar la mine.
un calcul simplu: in cat timp ar citi copilul meu 100 carti de la Adevarul+100 carti de la JN+100 din alte surse? si vreau sa invete si matematica si fizica si limbi straine? si mai vreau sa fie si copil si adolescent
eu ma consider chiar constructiva in "revolta" mea si prefer sa-mi ajut copilul sa-si dea o forma


Stancu Ana a spus :
Am divagat cam mult. Eu nu ma refeream la copilul meu (sau al tau)! Ma refeream la copiii majoritarilor. Copilului meu si nu doar lui, ii voi spune nu tocmai soptit la ureche ce e de spus.

Au selectat din cei mai cunoscuti scriitori, cele mau cunoscute opere? Imi vin in minte Daniel Defoe si Robinson Crusoe ... sa avem grija sa le-o dam copiilor cat sunt inca mici, foarte mici. Si din cele 50 de volume publicate, cel putin 40 ar fi putut sa nu fie publicate.

revenind putin la dilema initiala, aceea a editurilor, romanii vor considera ca au prea multe carti si nu vor mai avea ce sa cumpere din librarii . Poate Coelho? Dar cum de nu a fost deja publicat de Adevarul? Doar e de referinta ...

Aurora Luca a spus :
Ana draga, am un copil in cls. a V a si inteleg perfect ce spui, revolta ta este intr-un fel intemeiata, vremurile acestea ale lor nu seamana nici pe departe cu ale noastre, si eu ma straduiesc din rasputeri sa ma adaptez si mi-e greu dar stiu ca n-am decat 2 solutii: sa cedez valului, sau sa invat sa inot impotriva curentului. Cand ai copiii insa, trebuie sa infiintezi daca nu exista si a treia cale, Calea de mijloc, pana cand ei singuri vor lua in stapanire puterea propriei lor alegeri. Iar calea de mijloc, unii o numesc a inteleptului, altii, a compromisului, oricum s-ar numi, este de dorit pentru ca nu le putem schimba vremurile in care s-au nascut, ei trebuie sa creasca si sa reziste in conditiile de acum, si nu le putem acoperi ochii la infinit, sa nu mai vada răul si urâtul, fiindcă i-am induce in eroare, insa cred ca le putem sopti in ureche la fiecare strangere a lor de mana, despre alternativa urcusului... pe Muntele vrăjit. :)

Cat priveste varianta selectiei de carte a celor mai cunoscuti scriitori, si a celor mai cunoscute opere ale lor, probabil ca au vrut sa-si asigure intai fara gres piata de desfacere, asa e la inceput, acum o au, am citit si despre urmatoarele aparitii si nu-s rele, dar de ce sa te revolti neconstructiv cand propunerile tale sunt excelente, (si cate ar mai fi inca! ) si cand poti sa le scrii, scrie-le, daca vrei ma alatur si eu, uite iti trimit link ul unde poti s-o faci: http://www.adevarul.es/contact

Cu bine Ana, mi-a facut placere si nu te speria, cand copiii ajung sa-isi doreasca ceva, nimic nu-i poate impiedica, totul este sa ii facem sa-si doreasca sa citeasca mai mult decat alte placeri copilaresti iar asta, cam de noi depinde si de "povestile" noastre dulci si ingenioase despre ele, dar ai de luptat (lupta cu facilul, cu televizorul, cu internetul, cu comoditatea, cu anturajul/mediul scolar, cu minciuna, cu falsul, cu trucurile perverse ale imaginii goale) Iti trebuie multa rabdare
Eu iti tin pumnii, ca mie!

STATISTICI

Free counters!
Din 15 iunie 2009

209 state 

(ultimul: Eswatini)

Numar de steaguri: 273

Record vizitatori:    8,782 (3.04.2011)

Record clickuri:

 16,676 (3.04.2011)

Steaguri lipsa: 33

1 stat are peste 700,000 clickuri (Romania)

1 stat are peste 100.000 clickuri (USA)

1 stat are peste 50,000 clickuri (Moldova)

2 state au peste 20,000  clickuri (Italia,  Germania)

4 state are peste 10.000 clickuri (Franta, UngariaSpania,, Marea Britanie,)

6 state au peste 5.000 clickuri (Olanda, Belgia,  Canada,  )

10 state au peste 1,000 clickuri (Polonia, Rusia,  Australia, IrlandaIsraelGreciaElvetia ,  Brazilia, Suedia, Austria)

50 state au peste 100 clickuri

20 state au un click

Website seo score
Powered by WebStatsDomain

DE URMĂRIT

1.EDITURA HOFFMAN

https://www.editurahoffman.ro/

2. EDITURA ISTROS

https://www.muzeulbrailei.ro/editura-istros/

3.EDITURA UNIVERSITATII CUZA - IASI

https://www.editura.uaic.ro/produse/editura/ultimele-aparitii/1

4.ANTICARIAT UNU

https://www.anticariat-unu.ro/wishlist

5. PRINTRE CARTI

http://www.printrecarti.ro/

6. ANTICARIAT ALBERT

http://anticariatalbert.com/

7. ANTICARIAT ODIN 

http://anticariat-odin.ro/

8. TARGUL CARTII

http://www.targulcartii.ro/

9. ANTICARIAT PLUS

http://www.anticariatplus.ro/

10. LIBRĂRIILE:NET

https://www.librariileonline.ro/carti/literatura--i1678?filtru=2-452

11. LIBRĂRIE: NET

https://www.librarie.net/cautare-rezultate.php?&page=2&t=opere+fundamentale&sort=top

12.CONTRAMUNDUM

https://contramundum.ro/cart/

13. ANTICARIATUL NOU

http://www.anticariatulnou.ro

14. ANTICARIAT NOU

https://anticariatnou.wordpress.com/

15.OKAZII

https://www.okazii.ro/cart?step=0&tr_buyerid=6092150

16. ANTIKVARIUM.RO

http://antikvarium.ro

17.ANTIKVARIUS.RO

https://www.antikvarius.ro/

18. ANTICARIAT URSU

https://anticariat-ursu.ro/index.php?route=common/home

19.EDITURA TEORA - UNIVERSITAS

http://www.teora.ro/cgi-bin/teora/romania/mbshop.cgi?database=09&action=view_product&productID=%20889&category=01

20. EDITURA SPANDUGINO

https://edituraspandugino.ro/

21. FILATELIE

 http://www.romaniastamps.com/

22 MAX

http://romanianstampnews.blogspot.com

23.LIBREX

https://www.librex.ro/search/editura+polirom/?q=editura+polirom

24. LIBMAG

https://www.libmag.ro/carti-la-preturi-sub-10-lei/filtre/edituri/polirom/

25. LIBRIS

https://www.libris.ro/account/myWishlist

26. MAGIA MUNTELUI

http://magiamuntelui.blogspot.com

27. RAZVAN CODRESCU
http://razvan-codrescu.blogspot.ro/

28.RADIO ARHIVE

https://www.facebook.com/RadioArhive/

29.IDEEA EUROPEANĂ

https://www.ideeaeuropeana.ro/colectie/opere-fundamentale/

30. SA NU UITAM

http://sanuuitam.blogspot.ro/

31. CERTITUDINEA

www.certitudinea.com

32. F.N.S.A

https://www.fnsa.ro/products/4546-dimitrie_cantemir_despre_numele_moldaviei.html

Anunturi

Licenţa Creative Commons Această retea este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-Necomercial-FărăModificări 3.0 România Creativ

Note

Hoffman - Jurnalul cărților esențiale

1. Radu Sorescu -  Petre Tutea. Viata si opera

2. Zaharia Stancu  - Jocul cu moartea

3. Mihail Sebastian - Orasul cu salcimi

4. Ioan Slavici - Inchisorile mele

5. Gib Mihaescu -  Donna Alba

6. Liviu Rebreanu - Ion

7. Cella Serghi - Pinza de paianjen

8. Zaharia Stancu -  Descult

9. Henriette Yvonne Stahl - Intre zi si noapte

10.Mihail Sebastian - De doua mii de ani

11. George Calinescu Cartea nuntii

12. Cella Serghi Pe firul de paianjen…

Continuare

Creat de altmariusclassic Dec 23, 2020 at 11:45am. Actualizat ultima dată de altmariusclassic Ian 24, 2021.

© 2024   Created by altmarius.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor